Gość Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2006 Witam Mam nastepujący problem instalka windowsa xp pro sp2 nie wykrywa mojego dysku na sata samsunga 250gb dysk podlaczony jest do kontrolera sata na pci chipset Via VT6421 wiem że spowodowane jest to brakiem sterwowników do sata/raid w instalce xp'ka na początku instalacji trzeba wdusić f6 i zainstalować te stery z dyskietki i wszystko było by fajnie gdyby nie fakt że nie mam stacji dyskietek :mur: i tu mam pytanie czy jest możliwość wrzucenia tych sterowników do instalki windowsa tak aby windows sam dorzucił/zainstalował sobie te sterowniki i wykrył HDD ???? Z góry dzieki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2006 (edytowane) Można skorzystać z nLite - on ma taką możliwość. http://www.nliteos.com/download.html BTW nie masz możliwości przełączenia w BIOSIe kontrolera SATA na IDE - wtedy nie powinno być problemu. Edytowane 5 Listopada 2006 przez YogiCK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2006 Fakt można dodawać stery nlitem ale instalka bedzie je wrzucać podczas instalacji a mi chodzi o te stwerowniki które są ładowane do ramu zanim jeszcze bedzie można wybierać partycje czy je formatować (sam początek kiedy windows pyta sie o zewnetrzne sterowniki sata/raid f6) A w biosie nie mam zadnych opcji sata bo moja płyta nie obsługuje sata dysk jest podłączony do kontrolera na pci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2006 No to z kontrolerem powinieneś dostać dyskietkę ze sterownikami do instalacji Windowsa. Pójdź do kogoś z floppem, poproś żeby ci wypalił je na płytę. Zgraj potem na swój dysk i zrób płytkę w nLite z nimi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2006 A ja mam prostsze rozwiązanie: pozycz od kogos floopa i wgraj te stery normalnie bez kombinowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 Ok udalo mi sie skobinowac floopa (od TEAC) i podczas uruchamiania wyskakuje mi napis FDC failed czyli nie chce go wykryc sprawdzalem na rożnych tasmach i nic w biosie też powlanczalem co trzeba tasma napewno byla dobrze podpieta i nic :( więc wracam do poprzedniego pytania czy ktoś wie gdzie wrzucic stery do sata aby windows wykrył dysk podczas instalacji ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crosis Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 podczas uruchamiania wyskakuje mi napis FDC failed czyli nie chce go wykryc sprawdzalem na rożnych tasmach i nic w biosie też powlanczalem co trzeba tasma napewno byla dobrze podpieta i nic :( więc wracam do poprzedniego pytania czy ktoś wie gdzie wrzucic stery do sata aby windows wykrył dysk podczas instalacji ???A zasilanie dobrze podpiąłeś? :rolleyes: Tak się składa, że wczoraj instalowałem system na dysku SATA. Proponuję, abyś nLitem włączył te sterowniki do instalki. Sam tak robiłem i nie było żadnych problemów. Nie trzeba wciskać F6, bo podczas wgrywania sterowników XP wgra również te od SATA. Mogłem oczywiście sformatować dysk jak chciałem, poustawiać partycje itp. W ogóle próbowałeś w ten sposób? Instalka potraktowana nLitem 1.0.1, bo niestety przy 1.2.1 występowały jakieś błędy, z którymi nie miałem czasu i ochoty walczyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 ok zraz sproboje z tym nLite Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2006 Dobra dzieki uporalem sie wgralem do nlite te stery ktore powinny isc na dyskietke i juz wczesniej wrzucalem stery PnP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...