Nexus_j Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2006 problem tak jak w temacie po pierwsze chccialbym zaznaczyc za mam laptopika Asus a6jc-q133h wiec dyskietki startowe odpadaja po instalacji auroxa doszedlem do wniosku ze jednak winda mi sie przyda- sterowniki itp, ale niestety nei moge ponownie zainstalowac zadnej windy wkladajac do napedu plytke bootowana odpala mi sie ekranik sprawdzania systemu,ale dalej nic nei rusza gdy sprobuje zainstalowac winde z recovery ladie wszystko idzie do momentu restartu- zamiast kontynuacji instalki windowsa odpala sie grub... wyglada to tak jakby linux zablokowal dostep do mbr'a prosze o pomoc w jaki sposob mozna nadpisac tego mbr'a, jaki program mi w tym pomoze(oczywiscie probowalem juz fdiska odpalic ale nei mam pojecai jak to zrobic, zadnego dosowskiego polecania nie chce mi przyjac) siedze nad tym jzu dwa dni i nei wiem jak ten probemlem rozwiazac Prosze o szybka pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2006 Ten działa forum ma subforum FAQ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nexus_j Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2006 Ten działa forum ma subforum FAQ...znalazlem tam podobne tematy, jednak zaden nie potrafil odpowiedziec na moje pytanie, w zwizku z tym napisalem tutaj, jeli powinienem zrobc to w innym miejscu prosze moderatora o przesuniecie tematu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
truman20 Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2006 odpalasz płytę z windy, uruchamiasz naprawę przy pomocy konsoli odzyskiwania, wciskasz R kiedy trzeba, wpisujesz fixmbr potem fixboot, wszystko akceptujesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nexus_j Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2006 uruchamiasz naprawę przy pomocy konsoli odzyskiwania proponowalbym uwazniej czytac posty... pisalem ze w ogole instalator sie nie odpala, jest on tylko inicjowany, ale gdy ma sie odpalic nastepuje zwieszka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
truman20 Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 a jak odpaliłeś fdiska ? jakie komendy próbowałeś ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nexus_j Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 fdiska nie mozna odpalic bo nei ma dostepu do takiego polecenia- konsola odzyskiwania systemu sie nei wlacza, a gdy probuej wlaczyc dosa z obsuga cd nie ma takiej komendy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
truman20 Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 gdybyś miał jakąś dystrybucję live cd to mógłbyś ściągnąć i wypalić ISO dysku startowego np z win98 i użyć fdisk'a, a jeśli nie masz żadnej distro live cd to idź do kumpla niech ściągnie to ISO i Ci wypali na cd-rw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nexus_j Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 probowalem tak zwindowsa 95, tez wiekszego efektu to nie dalo.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
truman20 Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 no szkoda, że to lapek, a może to w ogóle nie ma nic wspólnego z dyskiem ? zresetuj biosa, a jak nic nie da to spróbuj zainstalować inną dystrybucję, która nadpisze sektor rozruchowy i spróbuj jeszcze raz windę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nexus_j Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 (edytowane) jesli chodzi o innedystrybucje linuxa to nie ma problemu, probowlem gentoo, knopixa i chodzi ale windy dalej nei moge zainstalowac...wina gruba rozwizaniem jest dopisanei do gruba zeby winda startowala, ale nie bardzo satysfakcjonuje mnie takie rozwizanie na dzien dzisiejszy....sprobuje pokombinowac jeszcze... Edytowane 6 Listopada 2006 przez Nexus_j Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
truman20 Opublikowano 7 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2006 no ale po co Ci nadpisanie GRUB'a skoro nie możesz windy zainstalować ? jeśli by Ci się udało zainstalować windę to sektor rozruchowy też się nadpisze i nie będzie już GRUB'a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nexus_j Opublikowano 10 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2006 walil tego gruba...pozniej sie bede nad tym meczyl , na razie to ja chcem winde na chwile podlaczyc, z[brzydkie określenie na linuksa]em nie ma problemow ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piteq Opublikowano 10 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2006 Moze to pomoze -> klik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
truman20 Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 mam rozwiązanie, bracikowi też zainstalowałem SuSe na lapku HP i jest ta sama sytuacja co Twoja : instalacja windowsa nie rusza, ale udało mi się ją rozwiązać, niestety naprawa przy pomocy konsoli odzyskiwania nic nie daje bo próbowałem, rozwiazaniem jest inny windows, pożyczyłem od kumpla Win2k i normalnie go instalowałem, podział na partycje... format... kopiowanie plików... restart, po restarcie wkładam płytę z XP i instalacja przebiega bez problemu :) pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nexus_j Opublikowano 14 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2006 az sprobuje..bu juz chcialem powoli oddawac kompa do serwisu- moze kontroler dysku padl.. zobaczymy, jak to nie zadziala to komp jedzie w swiat ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...