Gość teat Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2006 (edytowane) Czesc! mysle ze w dobrym dziale napisałem <_< a więc tak znalazłem temat na elektrodzie jak zrobic kierownice do pc :) ale jak patrze to jest on zabardzo nie aktualny <_< , mam do was prosbe by ktoś mi pomogł/podal linka w miare aktualnego z calym wykazem co mam kupic itd. ew. moze mi ktoś na gg pomóż za co był bym bardzo wdzięczny. Pzdr. TeaT Edytowane 5 Listopada 2006 przez teat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2006 "home made" jeśli już. a więc tak znalazłem temat na elektrodzie jak zrobic kierownice do pc :) ale jak patrze to jest on zabardzo nie aktualny <_< 2378882[/snapback] z calym wykazem co mam kupic itd. Napisane masz w tym "nieaktualnym" linku, coś może masz w domu, więc nie trzeba będzie kupować. Czego więcej oczekujesz? Że ktoś ci takie coś ulepi, przyniesie, podłączy i zadowoli się "Bóg zapłać"? I jeszcze żeby było el0 i ładnie wyglądało, a nie jakieś płyty wiórowe? Dżizes. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość teat Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2006 Tak ten temat :) jak pujde do elektronicznego to mam powiedziec ze chce potencjometr obrotowy- liniowy 220kilo? i 3 potencjometry suwakowe 47kilo? bo reszte to wiem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2006 http://217.98.242.200/users/pel/article_template.php?id=6 Tu masz opis jak zrobić kierownicę by PelzaK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość teat Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2006 (edytowane) To samo jest na elektrodzie :) to jak mam odczytac te wartosci ktore przedtem podałem <_< edit: to sie podłancza do karty muzycznej czy do com czy do czegos innego? <_< Edytowane 5 Listopada 2006 przez teat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2006 (edytowane) no tak sie składa że ten osławiony już gronem wielbicieli wynalazek wyszedł spod mojej ręki, albo i nawet dwóch :).. masz tam mejla, trzeba było walić do autora bo udzielam 20 letniego wsparcia technicznego na wymyślone przeze mnie produkty :D Już spieszę z odpowiedzią... opis tej kierownicy powstał dobrych 7 lat temu, kiedy byłem jeszcze młody i piękny, co z racji błyskotliwości umysłu mojej młodości spowodowało iż nie koniecznie był on pisany profesjonalnie - raczej na styl ziomalski ówczesnej epoki :). Składałem ją ze wszystkiego co było pod ręką... taki juz los makgajweropodobnych... Zatem niech Cięnie dziwi joystick od C64 - Nie chodzi o sam fakt bycia joystickiem od C64 ale o fakt że ma w środku 4 przyciski i rączkę, którą łatwo przerobić na drążek biegów :) Ku twej uciesze i rzeszy innych Tobie podobnych niedługo zamieszczę na mojej nowej stronce remake starego artykułu - więcej konkretów, mniej pitolenia... :) Jeśli chodzi o Twoje pytanie... Nie wiem co nieaktualnego widzisz w tym arcie bo jak dla mnie to jest on nadal aktualny i kierownica takowa znakomicie śmiga zarówno pod win98, winMe jak i XP... jak pujde do elektronicznego to mam powiedziec ze chce potencjometr obrotowy- liniowy 220kilo? i 3 potencjometry suwakowe 47kilo?tak właśnie mówią ludzie z branży :) bo fachowo tak to się właśnie nazywa... potencjometr obrotowy liniowy 220 kilo omów (dokładnie) - obrotowy - bo się kręci, liniowy - bo nie logarytmiczny, liniowym łatwiej skręcać... :wink:, W symbolu potencjometru tegoż powinna znaleźć się literka A. I pytaj raczej o potencjometr 100kilo, bo 220 nie znajdziesz (będzie działać tak samo)... potencjometr suwakowy liniowy 47kilo omów - jak wyżej, z tym że zamist się kręcić, te sie suwają - zatem zwą się suwakowe.. Zamiast nich pytaj także o 100kilowe, nie będzie potrzeby wtedy montować tych malutkich potencjometrów korekcyjnych Nie myśl że wyjdziesz na głupca kiedy wyjedziesz sprzedawcy z takim tekstem bo tak to się fachowo nazywa :) I tu uwaga.. Postaraj się przeczytać opis.. choć trendowato napisany to zawiera w sobie cenne informacje, dzięki którym sporo ludzi nie zadało by przynajmniej 80% swoich pytań :) Tak, to się podłącza do złącza gameport na karcie muzycznej (wszystko jest w tekście) Życzę przyjemnej jazdy... :) Edytowane 5 Listopada 2006 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość teat Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 A nie dało by sie tego jakos inaczej podlaczyc? bo nie mam karty muzycznej tzn. mam ale w płycie glownej tylko...ok postaram sie jutro zakupic te czesci i wkraczam do aukcji :) :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 nie, najgłówniejsza z głównych części kierownicy znajduje się właśnie w karcie dźwiękowej pod postacią przetworników analogowo-cyfrowych... a sama kierownica to jedynie albo i aż czujniki położenia, którymi są tutaj potencjometry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...