Skocz do zawartości
Gość teat

Kierownica Pc

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc! mysle ze w dobrym dziale napisałem <_< a więc tak znalazłem temat na elektrodzie jak zrobic kierownice do pc :) ale jak patrze to jest on zabardzo nie aktualny <_< , mam do was prosbe by ktoś mi pomogł/podal linka w miare aktualnego z calym wykazem co mam kupic itd. ew. moze mi ktoś na gg pomóż za co był bym bardzo wdzięczny.

Pzdr. TeaT

Edytowane przez teat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"home made" jeśli już.

a więc tak znalazłem temat na elektrodzie jak zrobic kierownice do pc :) ale jak patrze to jest on zabardzo nie aktualny <_<

2378882[/snapback]

z calym wykazem co mam kupic itd.

Napisane masz w tym "nieaktualnym" linku, coś może masz w domu, więc nie trzeba będzie kupować. Czego więcej oczekujesz? Że ktoś ci takie coś ulepi, przyniesie, podłączy i zadowoli się "Bóg zapłać"? I jeszcze żeby było el0 i ładnie wyglądało, a nie jakieś płyty wiórowe?

Dżizes.

• Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak ten temat :) jak pujde do elektronicznego to mam powiedziec ze chce potencjometr obrotowy- liniowy 220kilo? i 3 potencjometry suwakowe 47kilo? bo reszte to wiem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To samo jest na elektrodzie :) to jak mam odczytac te wartosci ktore przedtem podałem <_<

edit: to sie podłancza do karty muzycznej czy do com czy do czegos innego? <_<

Edytowane przez teat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak sie składa że ten osławiony już gronem wielbicieli wynalazek wyszedł spod mojej ręki, albo i nawet dwóch :).. masz tam mejla, trzeba było walić do autora bo udzielam 20 letniego wsparcia technicznego na wymyślone przeze mnie produkty :D

Już spieszę z odpowiedzią... opis tej kierownicy powstał dobrych 7 lat temu, kiedy byłem jeszcze młody i piękny, co z racji błyskotliwości umysłu mojej młodości spowodowało iż nie koniecznie był on pisany profesjonalnie - raczej na styl ziomalski ówczesnej epoki :). Składałem ją ze wszystkiego co było pod ręką... taki juz los makgajweropodobnych... Zatem niech Cięnie dziwi joystick od C64 - Nie chodzi o sam fakt bycia joystickiem od C64 ale o fakt że ma w środku 4 przyciski i rączkę, którą łatwo przerobić na drążek biegów :)

Ku twej uciesze i rzeszy innych Tobie podobnych niedługo zamieszczę na mojej nowej stronce remake starego artykułu - więcej konkretów, mniej pitolenia... :)

Jeśli chodzi o Twoje pytanie... Nie wiem co nieaktualnego widzisz w tym arcie bo jak dla mnie to jest on nadal aktualny i kierownica takowa znakomicie śmiga zarówno pod win98, winMe jak i XP...

jak pujde do elektronicznego to mam powiedziec ze chce potencjometr obrotowy- liniowy 220kilo? i 3 potencjometry suwakowe 47kilo?

tak właśnie mówią ludzie z branży :) bo fachowo tak to się właśnie nazywa...
  • potencjometr obrotowy liniowy 220 kilo omów (dokładnie) - obrotowy - bo się kręci, liniowy - bo nie logarytmiczny, liniowym łatwiej skręcać... :wink:, W symbolu potencjometru tegoż powinna znaleźć się literka A. I pytaj raczej o potencjometr 100kilo, bo 220 nie znajdziesz (będzie działać tak samo)...
  • potencjometr suwakowy liniowy 47kilo omów - jak wyżej, z tym że zamist się kręcić, te sie suwają - zatem zwą się suwakowe.. Zamiast nich pytaj także o 100kilowe, nie będzie potrzeby wtedy montować tych malutkich potencjometrów korekcyjnych
Nie myśl że wyjdziesz na głupca kiedy wyjedziesz sprzedawcy z takim tekstem bo tak to się fachowo nazywa :)

I tu uwaga.. Postaraj się przeczytać opis.. choć trendowato napisany to zawiera w sobie cenne informacje, dzięki którym sporo ludzi nie zadało by przynajmniej 80% swoich pytań :)

Tak, to się podłącza do złącza gameport na karcie muzycznej (wszystko jest w tekście)

Życzę przyjemnej jazdy... :)

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie dało by sie tego jakos inaczej podlaczyc? bo nie mam karty muzycznej tzn. mam ale w płycie glownej tylko...ok postaram sie jutro zakupic te czesci i wkraczam do aukcji :) :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie, najgłówniejsza z głównych części kierownicy znajduje się właśnie w karcie dźwiękowej pod postacią przetworników analogowo-cyfrowych... a sama kierownica to jedynie albo i aż czujniki położenia, którymi są tutaj potencjometry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi