Skocz do zawartości
Dzekis

Co Kupić? Ibm Vs Toshiba Tecra!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich....

Mam już mały mętlik w głowie, niemniej jednak udało mi się już zawęzić poszukiwania do dwóch notebooków i muszę wybrać już z tych dwóch.

Tak więc IBM R60: http://www.notebook.it.pl/product_info.php...products_id=314

albo Toshiba Tecra A8-143: http://www.notebooki.pl/notebook/pokaz/1982/

Najprawdopodobniej będę kupował w MTS (oni też mają R60 w podobnej cenie, tyle, że ich opisy mogą przprawić o palpitację serca).

Moje wymagania:

1. Zależy mi na trwałym notebooku - wysokiej jakości wykonania, który posłuży mi ok. 5 lat

2. Budżet max do 4500 PLN brutto (i tak mocno nadwyrężony)

3. Nie zależy mi zbytnio na parametrach - do mojego użytku (internet, filmy, praca w word, excel, czasem obróbka zdjęć, jakiś film, czasem jakaś stara gierka). Aczkolwiek przyszłościowo chciałbym już core duo, min. 512 ramu, 80GB dysk trwardy na SATA 5400rpm - oba to wszystko mają. Karty graficzne są podobne (IBM na Intelu 950, Toshiba Intel 945).

4. Gwarancja nie jest aż tak istotna, aczkolwiek im dłuższa, tym lepsza (tu na korzyść Tecry - 36mcy)

5. Musi mieć Wi fi, fajnie gdyby był bluetooth

6. Czas pracy na bateriach nie jest istotny.

Oba notebooki są bardzo podobne parametrami i cenowo. Różnią się niuansami. Oglądałem oba - wydaje mi się, że IBM ma lepszą matrycę, wyraźniejsze podświetlenie, lepsze kąty widzenia oraz lepsze odwzorowanie kolorów.

Nie wiem co wybrać, generalnie jestem już dość zmieszany. Bardziej podoba mi się IBM ze względu na stylistykę. Czy ktoś miał styk z tymi dwoma modelami i doradziłby co wybrać ostatecznie? Nie intersują mnie już inne modele, to że w Asusie czy innej firmie można mieć więcej za te pieniądze. Zależy mi na trwałości i tylko te dwie firmy sobie cenię.

Będę bardzo zobowiązany za pomoc. Z góry bardzo dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro oglądałeś i masz jeszcze możliwość obejrzeć, to wybierz po matrycy. Wcale nie żartuje.

Jakby na to nie patrzeć, to wybierasz między XGA+, a WXGA. A skoro nie musisz mieć 15,4", a uważasz że w IBMie jest lepsza matryca to tak wybierz. Raczej trudno o kogoś, kto miał do czynienia z jednym lapkiem, jak i drugim, bo nie ma tu zbyt wielu sprzedawców ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co zdecydowało? Po pierwsze jakość IBM i zdecydowanie lepsza matryca niż w Toshibie. Po drugie wizualnie bardziej podobał mi się IBM. Po trzecie udało mi się zbić cenę na IBM do 4100 PLN brutto, więc ten typ został wybrany. Reckę postaram się postawić jak najszybciej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ot uslyszales gdzies i powtarzasz :P

to jest to co kiedys :D

chyba ze masz na mysli wersje budzetowe Lenovo za ~2tys, ale ibm to tez wyzsze modele

Nie zgodzę się.

Pracuję na codzień m.in. na T40, T24, T42 (by Lenovo), T43 (Lenovo), T60 (Lenovo) i X60S (Lenovo). Jakość T60 jak i X60S lekko odstaje od tego co oferował IBM. W X60S np. znalazły się tandetne plastiki, a w T60 na dzień dobry są obluzowane złącza zasilania (te klika sztuk tak miały, może taki sort się trafił).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi