Skocz do zawartości
szczepoxx

S939 Czy Am2

Rekomendowane odpowiedzi

nom ... obecnie sobie jade na plycie takiej jak w sigu ... czyli na badziewiu i moge sie zalozyc ze nawet najtanszy asrock jest lepszy :P

no ale nie o tym mowa ;p

Chcialbym zrobic upgrade ... mialem watpliwosci przed .... oczytalem sie i mam jeszcze wieksze :-]

Jedni mowia ze s939 jest wycofywanem, a drudzy ze AM2 tez (?!?!?!)

zatem mam powazny dylemat nad przejsciem z socket A na cokolwiek

Przyznam ze jestem za AM2 poniewaz wynioslo by mnie to troche taniej (semprony 3000 BOX za 189zl na allegro :-] ) i dzieki temu moglbym sobie pozwolic na jakies dodakowe klamoty albo sprzed o troszku lepszych parametrach w tej cenie co na s939.

Moj upgrade bedzie jeden i pozniej w najblizszym czasie nie bede nic zmienial ... co najwyzej grafe jakas

Mobo jakie mi sie nasuwa to ASUS M2V

bo jest tanie heh ... a itak przeskakuje moj budzet na plyte o prawie 20zł :]

ale za to niza cena procka na am2 pozwoli to jakos wyprostowac.

Nie ma mowy o plycie z 2xPCIX(16x) bo itak nie bede mial kasy na druga grafe.

Najlepiej cosik w okolicach + - 250zl ... moze raczej bardziej plus.

reszta sprzetu nie wazna ... rozchodzi sie tylko o model plyty na ktorej mozna wykrecic jakos cokolwiek ;p i zeby sie nie sypalo. DUALDDR wskazany oraz dobre AUDIO (ze wzgledu na prace i hobby) ;p

plyta powinna sie rowniez odznaczac jakas w miare dobra przepustowoscia bo i jakas gre tez sie odpali czasem ;p

dzieki z gory za pomoc :)

Edytowane przez szczepoxx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

s939 wychodzi z produkcji z dniem 31.12.2006. sAM2 będzie jeszcze przez dłuższy czas produkowane, ale już wiadomo że AMD szykuje coś nowego. Jak byś przechodził na AM2, czeka cię wymiana pamięci na DDR2. Sempron na s939 też kosztuje mniej więcej tyle co na AM2, a jest wydajniejszy. Zarówno s939 i sAM2 obsługują DualChannel. Czy musi być ze zintegrowaną grafiką?? Jeżeli ta to pod s939 polecam DFI Rs482. Ten Asus mi się nie bardzo podoba - nie mam zufania do chipsetów VIA.

Ja bym zaproponował coś takiego:

DFI Rs482 lub Asus A8N5X

Sempron 3000+ s939

AC Freezer 64 Pro

Pozbyć się radka i kupić na PCI-E Galaxy GF7300GT

Edytowane przez YogiCK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobrze chlopak prawi jak nie amsz teraz kasy na grafe zawsze mzoesz na tej zintegorwanej pociagnac troszke ja gram na niej prawie we wszystko w carbona na min spokojnie smiga:) wiec tak jak mowi przedmowca dfi rs 482 to calkiem dobry wybor za mala kwote bo za 275zl jak mnie oczy nie myla w znak.pl sa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja ci proponuję AM2

Co do płytek to są tylko dwie możliwości Abit NF-m2 nView oraz biostar tforce 6100 am2, ze wskazaniem na Abita.

Obydwie świetnie nadają się do podkręcania. Osiągnięcie 340 -360 fsb to nie problem. Abit ma niezłą dźwiękówkę a i zintegrowana grafika (złącze DVI!) na przeczekanie wystarczy.

Tutaj masz link

http://www.hardforum.com/showthread.php?t=...age=1&pp=20

IMHO moim zdaniem pchanie się w 939 nie ma sensu (i to wcale nie ze względu na wydajność, która jest b. dobra) ze względu na zakończenie produkcji procków. Pod AM2 wyjdą natomiast: Brisbane i K8L.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wedlug mnie na chwile obecna kupowanie 939 jest bezsensem. Dobrych plyt w zasadzie juz nie ma , sredia polka tez niedlugo bedzie niedostepna(przykladowo Abit K8N i Ultra) a low end po woli wychodzi cenowo jak dobre plyty pod AM2. Przykladem niech bedzie plyta za 200-230 od ASrocka , ktora juz w sklepach jesli jest to za 300 a na Allegro za 380-400.

AM2.

Wedlug mnie na AM2 sa tylko 2 plyty.

Abit K9N na NF4 oraz DFI Infinity NF Ultra II(tez na NF4 , obie swietne do o/c , w Abicie tylko nowszy bios i jazda).

A w podkrecanie plyt ze zintegrowana grafa jakos nie wierze...

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w podkrecanie plyt ze zintegrowana grafa jakos nie wierze...

:D

Abit NF-m2 nView

http://valid.x86-secret.com/show_oc?id=132953

:rolleyes:

The NF-M2 does 2.15vcore, 2.6vdimm, 1.85v chipset, 1.45v HTT has rubycon japanese caps, 4 phase power regulator. I got 3.06ghz on air on a 8.5x360 multiplier, and over 600fsb on my memory stable. Thats why it kills the Tforce no mistake about it, and with thoes features yeah it kills the tforce in everything. Has full memory timings too. The cpu was the limit even tried from 1.59v to 1.75v but the cpu wouldn't go any faster. The board can do over 400 on clockgen. Yeah you saw that right... they got 3.2ghz on a matx, just shocking... isn't it?

@costi

Jeszcze 1, - 1,5 roku i te ddr będziesz musiał za bezczen sprzedać.

Edytowane przez aldam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bede musial? Niekoniecznie - moge teraz wejsc na s. 939 i spokojnie sobie na nich siedziec. A za rok dokupic za bezcen np. kolejny GB RAM (albo i wiecej). Biorac pod uwage jak moj obecny sprzet radzi sobie z grami, jestem raczej spokojny o wydajnosc takiej platformy - szczegolnie, ze w razie potrzeby mozna wlozyc dwa jajka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o mosz ... jeszcze mi doszla zmiana DDR na 2 ehhh ... a takie cos co ma sockety na DDR i DDR2 .... kiedys chyba slyszalem o takim czyms ;p ...

moze z ramem bym sobie poradzil ... robi sie interes wiec moze pare pesos sie uda dodatkowo wygmerac ...

a na plyty ktore mi podaliscie (za co dziekuje) to mnie technicznie i praktycznie poprostu nie stac (za wyjatkiem tego biostara) ... ehhh

Edytowane przez szczepoxx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z plyt majacych i DDR, i DDR2 to do glowy przychodzi mi tylko Asrock 775Dual-VSTA - ale to socket 775, czyli pod procki Intela.

Ja tam uwazam, ze kupowanie plyty pod katem "przyszlosciowosci" platformy jest lekko bez sensu. Za rok sie okaze, ze AM2 tez juz jest be i cala jego przyszlosciowosc szlag trafi. IMHO trzeba raczej szukac tego, co w danym momencie ma najlepszy stosunek mozliwosci do ceny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dla mnie to s. 939. Sam teraz modernizowałem delikatnie swój sprzęt i nie wybrałem AM2. Dlaczego? Nie będe się dużo rozpisywał, bo to drażliwy temat, zaraz się posypią posty typu "niemodne", "nieaktualne". Polecam Ci mobo Sapphire (patrz sig) i nic więcej nie powiem. Jak napisze artykul, to możemy wtedy rozmawiać :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chodzi mi o przyszlosiowy sprzet ... bo jak teraz zrobie upgrade to nastepny raczej bedzie za kilka lat :-]

wychodzi na to ze chyba bardziej to s939 ... bo nawet w przyszlosci nie bedzie mnie stac na dwujajowe procki ... a jak juz bede mial kase ... to pewnie na calkowity nastepny upgrade :P

wiec teraz sie rochodzi tylko o cene w okolicach 250zl ;p ew. 300 ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chodzi mi o przyszlosiowy sprzet ... bo jak teraz zrobie upgrade to nastepny raczej bedzie za kilka lat :-]

wychodzi na to ze chyba bardziej to s939 ... bo nawet w przyszlosci nie bedzie mnie stac na dwujajowe procki ... a jak juz bede mial kase ... to pewnie na calkowity nastepny upgrade :P

wiec teraz sie rochodzi tylko o cene w okolicach 250zl ;p ew. 300 ;p

939 ja tez tak robie mam juz sempa i czekam do wtorku na mobo we wtorek ma byc ze zanku kupowalem ;p tylko ze ja z 754 ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

939 ja tez tak robie mam juz sempa i czekam do wtorku na mobo we wtorek ma byc ze zanku kupowalem ;p tylko ze ja z 754 ;p

Polecam am2.Miałem 939 i skusiłem się na nowsze pamięci ddr2.Różnica w wydajności między 939 a am2 jest zauważalna gdy mamy dosyć mocno wykręcone pamięci.Cena prawie ta sama a w ddr I nie warto się już pchać.Ja po wymianie jestem bardzoo zadowolony,i moge z ręką na sercu polecić ten socket.

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgadzam sie z lukmenem.

nie wiem skad stwierdzenie, ze sempron na 939 jest wydajniejszy od am2.

ja na sempronie am2 mam czas w SPI jak inni na athlonie na 939, ale majac 100MHz mniej na cpu.

Widocznie jakas pomyłka...model 3000+ na 754/939 ma 128kb cache L2. Model 3000+ na AM2 ma 256kb cache, wiec 3000+ na AM2 jest wydajniejszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widocznie jakas pomyłka...model 3000+ na 754/939 ma 128kb cache L2. Model 3000+ na AM2 ma 256kb cache, wiec 3000+ na AM2 jest wydajniejszy.

Am2 zyskuje dużo na bench które wymagają szybkiego dostępu do pamięci.Kontroler DDRII napewno wpływa na lepszą wydajność.

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast wysnuwac tutaj skomplikowane wnioski, ktore koledze nie musza wiele mowic,zapytajmy sie kolegi jaki ma zasób finansowy na modernizacje, to podamy mu zestawy jakie mozna za te pieniadze zlozyc. wtedy bedziemy mogli sie zastanowic co sie bardziej oplaca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi