Skocz do zawartości
greg sd

Szukam Schematu Zapalania Diod

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuje schematu do zapalania jednokolorowych diod przedstawionych na rysunku. Maja sie zapalac do środka po kolei, tzn wszystkie jedynki na raz, potem wszystkie dwójki itd. Sorry za łopatologiczny rysunek. :)

post-142803-1162852143_thumb.jpg

Może ktoś bedzie wiedział o co chodzi i mi pomoze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bitte, mein liebe Freund.

Sam rysowałem w Paincie. Piękne, isn't it? Czcijcie mnie.

Cyferki przy 4017 to kolejność zapalania. Jeśli nie chcesz 10 diod, poszukaj datasheeta od 4017 i sprawdź gdzie ma reset, wtedy tam podajesz sygnał z ostatniej diody, która ma się zapalać (ale to musisz sprawdzić dokładnie, bom przepomniał).

Prędkość regulujesz potencjometrem 100k, ale można dobrać też inne elementy, byle ci pikało wedle życzenia.

Zasilanie w granicach 5~18V, dla wersji CMOS układu 555 można próbować nawet 3V, podobno bangla.

post-6941-1162915295_thumb.jpg

• Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie chcesz 10 diod, poszukaj datasheeta od 4017 i sprawdź gdzie ma reset, wtedy tam podajesz sygnał z ostatniej diody, która ma się zapalać (ale to musisz sprawdzić dokładnie, bom przepomniał).

Jeśli reset wywołamy ostatnią diodziną to będzie ona świecić się jakieś 5ns.. więc w praktyce nie zapali się ani na chwilę... zatem do resetowania używamy następnej nóżki w kolejce PO ostatniej diodzie... :)

a może chciałbyś cos takiego? :twisted:

Dołączona grafika

Światełko a la K.I.T.T czy C.A.R.R jak kto woli, dla przyjaciół knight rider :) - na mojej stronce do wglądu... Schemat praktyczne identyczny z powyższymi :)

dodam, że był to pierwszy zaprojektowany przeze mnie układ elektroniczny i jest moją perełką, rodzynkiem moim :D.. teraz siedzi sobie w kompie i ostro pracuje (komp i tak jest w szafie schowany)

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi