Skocz do zawartości
Caleb

Geforce 8600 GTS / GT

Rekomendowane odpowiedzi

Dobrze że kupiłem sobie 7900GS :) od Galaxy

Jak patrzę na te karty to mnie serce boli (taka cena)

Szkoda że wykastrowali je na 128 bitów

To 8600GT to nie jest warte tej ceny a tym bardziej 8600 GTS

na serwisie in4 sa testy takiego 8600GTS 745/2290

na C2D 3Ghz E6400 ja mam E4300 wiec dałem troszke wiecej (bo tej mój w testach troszke słabiej wygląda w porównaniu do E6400)

Zegar poleciał na 3,1Ghz karta zwykły (nowy Galaxy) 7900GS już formowo po OC 600/1600

ja jeszcze jej dowaliłem troszkę Mhz i doszedłem do 650/1700 Mhz czyli i tak mniej niż nieraz ludzie mają na takim 7900GS

Testy w 3Dmarku2006 - 6000 punktów a taki 8600GTS to ma 6323

Karta może być troszkę lepsza w nowszych grach od 7900GS

Myśle że zakup teraz tej karty mija się z celem

Za kilka miesięcy ceny polecą a pojawią sie gry na DX10 i wtedy można zobaczyć czy warto zmieniać z jakiejś karty 7xx bo z karty 6600 czy podobnej to warto na takiego GT

Tynio

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak przeglądałem sobie testy na różnych portalach i w zasadzie karta zadziwiajaco dobrze (ASUS) radzi sobie z najbardziej obciazajacymi nowymi grami w których wcale tekstur nie brakuje. HDR nawet specjalne jej nie muli przy 1280x1024, pies jebal Dx10, ale byc moze w 9.0c 8600 GT/GTS bedzie sobie niezle radzil. Jedynym problemem jest astronmiczna cena ... prawdopodobnie uda mi sie bez doplaty zamienic swoje 7900GS na 8600GTS to wedy sie obada :) W sumie w starsze gry typu Fear, Prey, FarCry to juz raczej grac nie bede, nie ma czasu na powtorke z rozgrywki. Żeby nie bylo ze usprawiedliwjam nvidie za marna polityke cenowa - wybralem akurat wykresy w ktorych sobie radzi zeby byla jakas przciw waga dla tych co marudza ze za piatym razem jak beda przechodzic COD2 i FEAR bada im kszaczyć :D :wink: Ale jeszcze raz podkreslam - za ta cene to jest raczej slaby interes :? Mimo wszystko wydajnosc jest niezla/przyzwoita.

"Always look on the bright side of live" :wink:

PS. W testach na roznyc portalach sa miejscami straszne rozbieznosci, moze nowe stery ustabilizuja sytuacje

Test Drive Unlimited HDR

Dołączona grafika

STALKER Dx9

Dołączona grafika

Gothic 3 HDR

Dołączona grafika

Call of Juarez HDR

Dołączona grafika

TES IV: Oblivion HDR

Dołączona grafika

Sarius Sam 2

Dołączona grafika

GRAW 2

Dołączona grafika

BF 2142

Dołączona grafika

HL Lost Coas HDR z AA

Dołączona grafika

FAR CRY

Dołączona grafika

Q4

Dołączona grafika

Edytowane przez -Caleb-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche kiepskie porównanie nieżle podkręcony 8600gts vs 7900gs prawie nie podkręcony. 7900gs był testowany na starych sterach , nowe stery nie oficjalne znacznie zwiększają wydajność w TDU i innych nowych grach , oczywiście mam na myśli wzrost na gf6/7. Radze potestować stery 94.20 , 93.82 , 165.01.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7900gs był testowany na starych sterach , nowe stery nie oficjalne znacznie zwiększają wydajność w TDU i innych nowych grach

Jake dokładnie stery (nr) zwiekszają wydajność siódemek ? Ktore z tych 3 co podales sa najlepsze ? Edytowane przez -Caleb-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz potestować , już na 94.20(najstarsze z tych trzech) widać bardzo duży wydajności na TDU , Supreme commander. W temacie o sterach znajdziesz 94.20 i 93.82. W ciągu 2-3dni porównam 93.71, 94.20 , 93.82 i 165.01 w Stalkerze i TDU , zapodam porównanie w temacie o sterach. Bo porównywanie wydajności w nowych grach 8600gts na sterach z kwietnia 2007 i 7900gs na sterach z pażdziernika 2006 to jest jakieś nie porozumienie.

Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mógłby mi ktoś wyjaśnić różnicę między Asus 8600GT, a Asus 8600GTS, poza ceną oczywiście :blink:

Jeśli dziś zamówiłbym tą wersję GT to otrzymam ją z takimi parametrami, bo podejrzewam, że jest to tylko błąd ze strony Komputronika?

Swoją drogą fajnie byłoby zakupić wersję GTS w cenie GT, chyba że ja naprawdę nie zauważam różnicy.

Edytowane przez TAeL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D Wyglada na to że ceny GF8600GTS/GT zaczną spadać a to za sprawą GF8800GS :wink:

http://forums.vr-zone.com/showthread.php?t=145090

Supported NVIDIA Products by Release 158.19 driver :

GeForce 8800 Ultra

GeForce 8800 GTX

GeForce 8800 GTS

GeForce 8800 GS

GeForce 8600 GTS

GeForce 8600 GT

GeForce 8500 GT

GeForce 8400 GS

GeForce 8300 GS

Source :

Page 26 + Page 36 of Release Notes v158.19 for Windows XP

NVIDIA Corporation April 18, 2007

:-P

Edytowane przez Domell

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8800 gs? moze gsica bedzie miala ogromne oc i ogromną wydajnosc...

ale itak pewnie dadzą na" dzien dobry "zaporową cene wrrrr

Hmmm.... Mnie się wydaje że raczej zaporowa nie będzie bowiem skoro mocniejszy od niego GF8800GTS 320 kosztuje już około 1050PLN to taki GS jak dla mnie to będzie latał po około 800-850PLN dla wersji 256MB (myślę że dadzą 256-bit na pamięciach) a wersja 512MB bedzie w cenie GF8800GTS 320MB.... Ceny GF8600 pójda w dół.... Oczywiście to jest moje zdanie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8800gs ciekawe :) Może to będzie godny następca mojego wysłużonego 6800gs :rolleyes:

Bede mial glupie (wozackie) pytanie, ale powazne icon_wink_smile.gif

Wymienic obecne 7900GS 625/1600 na Asus 8600 GTS @750/2300 bez doplaty ? Tak sie sklada ze taka mozliwosc powinienem miec

trudne pytanie :? Ale jak bez żadnej dopłaty to bym wymieniał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwole sobie wkleic link do testow z benchmarka/komputronika:

http://benchmark.pl/artykuly/recenzje/GeFo...e8600_8500.html

Jak dla mnie padaka w takiej cenie, max warte to 650zl za GTS

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za takiego 8500GT - 369 zl to kasa w bloto... lepszy od tego jest tanszy Palit 7600GS Sonic@GT

jak juz to poczekajcie az pojawia sie na allegro Pality 8500GT Sonic 256MB GDDR3 600/1200 - w jednym sklepie sa juz po 300 zl

Edytowane przez DarkArrow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwole sobie wkleic link do testow z benchmarka/komputronika:

http://benchmark.pl/artykuly/recenzje/GeFo...e8600_8500.html

Jak dla mnie padaka w takiej cenie, max warte to 650zl za GTS

ale mozna sie usmiać jak to sklepy internetowe "recenzują" sprzet komputerowy :wink: w sumie karty są słabiutkie, ale ... kupcie je bo są nowe i ładne - mówi do nas "obiektywny" inaczej benchmark.pl

nie twierdzę, że opłaca sie ładować teraz w karty dx9, ale 8600 nie wydaja sie być dobrą alternatywą.

wiem że to offtopic, ale nie mogłem sie oprzec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak przyglądam sie tej dyskusji i osobiście uważam ze 8600 raczej nie jest następca 7900GS/GT a raczej 7600GT. Wydaje sie niemożliwe żeby karta nowej serii która zastępuje stara była od niej wolniejsza. 7600GT jak wyszedł tez miał cenę kolo 750 zeta która stopniowo sie zmniejszała. Jeśli 8800GS sie pojawi to raczej on będzie następcą 7900. Obecna cena 8600GTS czy GT jest chora ale zawsze tak jest jak sie pojawi jakaś nowinka na rynku.

Kto juz nie może wytrzymać to ja kupi ale jak na karte która by miała zastąpić 7900 to wydajność ma tragiczna. W cenie poniżej 600 zeta za 8600GTS to jeszcze można sie zastanawiać a tak to albo trzeba poczekać az sie ceny ustabilizują (i pokażą sie karty konkurencji) albo trzeba mieć sporo kasy i brać co jest a najwyżej sie za pol roku kupi inna.

Jak ktoś często zmienia grafiki to niech kupi 7900, za pol (lub dłużej) roku jak sie pokażą jakieś pierwsze gry na DX10 to i tak będzie juz czas na jej zmianę, natomiast jak ktoś zmienia karty dużo rzadziej to jak tyle wytrzymał to niech jeszcze poczeka bo teraz może tylko stracić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak ale 7600gt wychodzac byl minimalnie szybszy od 6800gs i minimalnie drozszy wiec to sie oplacalo. A ten nowy jest watpliwie szybszy od takiego 7900gs 600/1600 a kosztuje 25-30% drozej.

Chociaz nie wiem moze sprzedam moje 7600 i kupie tego 600gt od palita doplace ze 150 zeta a w oblivionie sporo zyskam a reszta gier i tak chodzi plynnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten gts to asus gts , a ten gt to pomylka komputronika ;)

W cale nie. Ten Gt nie ma obslugi HDCP i tylko to odroznia te karty. Imo nie oplca sie wydawac 300zl dodatkowo za jakies smieszne hdcp i najlepiej brac tamtego gt bo dorownuje gtsom w wydajnosci i jest 300zl tansze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uzywam 165.01 i nie stwierdzam "ładneg kopa" jest tak samo jak na 97.31. W stalkerze zadnych istotnych zmian na korzysc.

zalezy co ustawisz, Ja mam "Wysoka jakosc" o wiele plynniej chodza gry, a an dodatek o wiele lepiej wygladaja, ale jak sie jest slepym to roznicy w poszarpaniu modali sien ie zoabczy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi