Skocz do zawartości
Caleb

Geforce 8600 GTS / GT

Rekomendowane odpowiedzi

No to sobie popatrzcie ile daje taktowanie pamieci ZERO

core 688(shaders 1512MHz )/mem1134(2268)

Dołączona grafika

Moja core 688(shaders 1512)mem 1010(2020)roznica 248mhz

Dołączona grafika

Galaxy 12766 Evga 12930

moze jakies wnioski??

Edytowane przez ChrisG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to sobie popatrzcie ile daje taktowanie pamieci ZERO

core 688(shaders 1512)/mem1134(2268)

[fota]

Moja core 688(shaders 1512)mem 1010(2020)roznica 248mhz

[fota]

Galaxy 12766 Evga 12930

moze jakies wnioski??

poczytaj artykuł - już wcześniej wyraźnie zaznaczałem że przepustowość pamięci nie odgrywa dużej roli w przypadku kart 8600GT/8600GTS. Wnioski są wyciągnięte

//Mod by ULLISSES

Nie cytujemy obrazków!!

http://forum.purepc.pl/index.php?act=boardrules

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj wniosek: przepustowosc pamieci juz przy ok. 1 GHz taktowania jest wystarczajaca, aby nie ograniczac GPU. Innymi slowy: powyzej tego taktowania to GPU staje sie "waskim gardlem" karty (tzn. przepustowosc pamieci jest na tyle duza, ze nie pojawiaja sie opoznienia spowodowane czekaniem przez GPU na dane).

Zastanawia mnie jedno; czemu 86GT od Galaxy ma 2xDVI, a wersja GE juz DVI + VGA?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to napewno tak jest ,,dla sprawdzenia zrobilem test na 06 bardziej wymagajacy i nadal jest wyzej

EVGA 6199 Galaxy GE 6184

Ale magia cyferek napewno zrobi swoje.

wyników z testu do swoich nie masz co porównywać. Podobnie jak w przypadku wcześniejszych porównań mija się to całkowicie z prawdą, w szczególności gdy porównujesz np. wyniki w CoH albo Serious Sam 2 - nie mają one żadnego odzwierciedlenia bo i eGielda ma swoją procedurę testową i ja mam swoją. I nie przeprowadzisz nawet zbliżonego testu więc nie uzyskasz żadnego miarodajnego porównania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na egieldzie wszystkie ustawienia i miejsca sa elegancko podane,mapy detale,wiec jest jak porownac bardzo miarodarnie.

A co do twojego porownania do MArkow to powiedz jaka jest roznica,u ciebie proc 300mhz wiecej i nic pozatym innego niema nawet kasza L2 sie zgadza w procku bo posiadam ES z 4MB.

A w marku innej procedury NIEMA.

Edytowane przez ChrisG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedno jest pewne Galaxy rox ;). Teraz mam dylemat czy po zmianie procka zmieniac też grafe na 8600ge jako poczekajke na radosława albo 8900gs. Hmm poczekam jeszcze co pokaże ATi. Ale wreszcie Galaxy sie wzięło i od razu widać rezultaty (tak ja w przypadku 7900gs).

EDIT

Po przeczytaniu całego arta i oglookaniu testów moj entuzjazm opadł z deka. Pewnie nie odczułbym zadniej zmiany w FPS'ach. Jednak 8600 to chyba nie to :?.

Edytowane przez yuucOm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Namieszać napewno namieszali , 1ns pamięci muszą mieć lużniejsze timingi. A jak jest wystarczająco duża przepustowość pamięci(gpu nie potrzebuje tyle) to ostrzejsze timingi lepiej się sprawdzają , ostrzejsze timingi - mniejszy czas dostępu gpu pracuje wydajniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro Weelkoo rzucil GT i GE to macie tez GTS'a (;

[fota]

Galaxy 8600GTS - DX10 dla "wszystkich"

Generalnie jest tak jak sie spodziewalem, GE wymiata wszystkich za niewielkie pieniadze :)

Spoko artykuł , jakbym miał wybierać z pośród wszystkich GTS'ów to wziąłbym właśnie tego Galaxy :)

//Mod by ULLISSES

Nie cytujemy obrazków!!

http://forum.purepc.pl/index.php?act=boardrules

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak Was ale mnie troszke rozczarowal Galaxy ze swoimi kartami 8600xxx. GTS jak (prawie) kazdy GTS innej firmy wiec nic specjalnego ale tu nie o GTS chodzi. Wersa GT tez jest taka jak inne (np Palit) i popdobnie sie kreci a dlugo oczekiwana wersja GE rozni sie tylko lepszymi pamieciami, niby to bardzo duzo ale jak sie okazuje przyrost wydajnosci jest sladowy. Karta jest drozsza o ok 10% (50 zeta) a wydajnosc juz nie za bardzo co sprawia ze dla zwyklego czlowieka ktory co najwyzej karte sobie podreci wersja GE jest srednio oplacalna.

Co innego jak beda Vmody robione to jest (marna) szansa ze dodatkowe zasilanie cos tu pomoze oraz ze wyzej krecony rdzen bedzie czerpal jakies korzysci z szybszej pamieci. Tylko ze wieksze napiecie to wieksza temperatura ktora juz jest dosc wysoka a jak ma do tego dojsc zmiana chlodzenia to chyba bardziej sie oplaca kupic w podobnej cenie 7900GTO :wink:

Nie ukrywam ze moze sam sobie kupie 8600GE bo karta ciekawa ale ze mi sie nie spieszy to poczekam az ceny spadna i pojawia sie jakies gry dla ktorych kupno karty z DX10 wreszcie bedzie mialo sens.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kain 4am-6h=10pm

Co do datkowego zasilania na Galaxy watpie ze cos da,ta grafa bardzo malo pobiera papu,nawet po bardzo mocnym OC,zasilanie z Pci-e spokojnie starcza.

Na stock w burn mode jest kolo 42W.

Edytowane przez ChrisG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo nadal nie jest czyms nadzywczajnym... na Frazie nie testowali Galaxy 7900GS'a z taktami 600/1600 tylko referyncyjnego

zreszta krecone 7900GS od Galaxy maja lepsza wydajnosc od x1950 Pro, a jak widzimi ten leje podkrecone 8600GE (nie zawsze ale leje)

ale imo 8600GE nie jest zlym wyborem (moglby kosztowac tylko 500 zl), lecz zwykle 8600GT powinny kosztowac gdzies 400 zl

jesli 8600 beda sie latwo modowac i nie beda cierpialy na tym duzo, to czemu ich nie brac...

@Johnny2003

a fanbojem to raczej ty jestes bo broniesz czegos i porownujesz do tego czego w ogole nie masz, wiec...!

Edytowane przez DarkArrow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe co teraz powiedzą na te testy fanboje tacy jak Spylon, DarkArrow i inni.Co tak gardłowali jaki to GF 8600 słaby i że jak kupować to tylko 7900

Poza tym nie wie ktoś kiedy wejdą do sprzedaży te karty u nas?

Oblookaj tez to: 2603200[/snapback]

aha zapomnialem o jednym... dla mnie bardzo duzym plusem dla 8600 jest to, ze prawie w ogole on nie skaluje sie z procesorem (mowa o grach)

DarkArrow skad takie rewelacje ? :) Nie ze nie wierze ale chciałbym abyś linkiem to potwierdził bo było by bardzo fajnie jakby procek nie ograniczał wydajności 8600. Ciekaw jestem jakie FPSy by miał w FEAR na A64@ 2.7 a na jakie na 1.8Ghz.

Edytowane przez yuucOm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha zapomnialem o jednym... dla mnie bardzo duzym plusem dla 8600 jest to, ze prawie w ogole on nie skaluje sie z procesorem (mowa o grach)

wiec nie wazne czy bede mial A64 2.4GHz czy C2D 2.4GHz a wydajnosc bedzie praktycznie ta sama - dlatego gdybym ja mial zmienic moja grafe, np. na 7900GS/x1950Pro lub 8600GE to bym wybral 8600GE bo do tych pierwszych to moj procek troche za slaby

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo nadal nie jest czyms nadzywczajnym... na Frazie nie testowali Galaxy 7900GS'a z taktami 600/1600 tylko referyncyjnego

zreszta krecone 7900GS od Galaxy maja lepsza wydajnosc od x1950 Pro, a jak widzimi ten leje podkrecone 8600GE (nie zawsze ale leje)

ale imo 8600GE nie jest zlym wyborem (moglby kosztowac tylko 500 zl), lecz zwykle 8600GT powinny kosztowac gdzies 400 zl

jesli 8600 beda sie latwo modowac i nie beda cierpialy na tym duzo, to czemu ich nie brac...

@Johnny2003

a fanbojem to raczej ty jestes bo broniesz czegos i porownujesz do tego czego w ogole nie masz, wiec...!

Będę mieć jak tylko będzie w sklepach no i jeśli rzeczywiście będzie koło 500 zł

A twoje rozumowanie co do wydajności jest dość kiepskie zwłaszcza taka gradacja w stylu

"zreszta krecone 7900GS od Galaxy maja lepsza wydajnosc od x1950 Pro, a jak widzimi ten leje podkrecone 8600GE"

http://www.benchmark.pl/r.php?file=http://...sci/news302.php

Kolejna gra paczowana na dx.10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak kiepskie... zobacz sobie na test 8600GE i moze powiedz, mi ze w wiekszosci przypadkow 8600GE nie dostaje od x1950 Pro? a ze nie wiesz, iz taki Galaxy 7900GS 600/1600 jest wydajniejszy od x1950 Pro i do tego lepiej sie kreci to twoj problem...

rozmowe z toba koncze...

na poparcie mojej tezy: http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2468-40

@yuucOm

te rewelacje na podstawie tego testu: http://www.frazpc.pl/artykuly/531/MSI/NX86.../Prawie/jak/hit

jest tam akapit SKALOWANIE Z CPU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość LudwiG

@DarkArrow no szkoda czasu na dyskusję a szkoda, że czasem ktoś zielony może posłuchać takich "rad" ludzi jak Johny2003 i kupi ELO DX10 kartę bo według Dżona jest super elo wydajno yoł. Ja polecam czytać recenzje robione przez obiektywnych ludzi podchodzących do sprzętu bez faworyzacji. Gdy DX10 będzie przydatny w tej karcie to za jej obecną cenę będzie można dorwać coś jak 8800GTS 320MB a przez ten czas będzie się można "cieszyć" mniejszą wydajnością od kart z DX9 więc żadna to "inwestycja w przyszłość" :wink:

PS Ty dajesz argumenty, popierasz testami a ostatnio na forum dużo osób pokazujących swoje przekonania zamiast argumentów no ale według nich jest tak jak oni sądzą może lepiej niech zachowają to dla siebie.

Edytowane przez LudwiG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak kiepskie... zobacz sobie na test 8600GE i moze powiedz, mi ze w wiekszosci przypadkow 8600GE nie dostaje od x1950 Pro? a ze nie wiesz, iz taki Galaxy 7900GS 600/1600 jest wydajniejszy od x1950 Pro i do tego lepiej sie kreci to twoj problem...

rozmowe z toba koncze...

na poparcie mojej tezy: http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2468-40

@yuucOm

te rewelacje na podstawie tego testu: http://www.frazpc.pl/artykuly/531/MSI/NX86.../Prawie/jak/hit

jest tam akapit SKALOWANIE Z CPU

Odpuść sobie ten kiepski test z egiełdy. Przecież dobrze wiesz że oni najpierw wydają werdykt a potem dopiero robią testy żeby wypadło tak jak im się podoba

To tak samo jak o Athlonach X2 że niby problemy itp. Gdzie te problemy

A co do testów to wolę te

http://www.frazpc.pl/artykuly/536/GALAXY/8.../nie/ma/mocnych

3dmark 2003 8600 GE górą nad 1950 pro i 7900 GS

3dmark 2005 to samo

3dmark 2006 to samo

Age of Empires to samo

Oblivion to samo

Tomb Raider Legend To samo

W Carbonie 1950 pro lepszy troche od 8600 GE ale to głównie dlatego że ta gra chodzi lepiej na radkach, a 7900 gs znowu z tyłu

Tak samo w FEAR

JEDYNIE w STARYM Call Of Duty 2 STARY GF7900 sobie jakoś radzi ale to stara gra pisana na architekture starych kart(mało shaderów dużo textur)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpuść sobie ten kiepski test z egiełdy.

[...]

A co do testów to wolę te

http://www.frazpc.pl/artykuly/536/GALAXY/8.../nie/ma/mocnych

[...]

czyli ze co? najlepiej czytac tylko te testy w ktorych 8600 wypada najlepiej tak? :|

zreszta na pewno wszystko sie wyjasni gdy w koncu wyjdzie jakas gra na dx10.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Jonny2003 - Przestań pi*****lić głupoty i dawać cały czas te same argumenty oraz podobne testy: Krecone 8600GT/GTS vs Stock 7900GS. Weź człowieku kup sobie tą karte nareszcie, ożeń się z nią, miej dzieci ale nie truj ludziom żopy w tym temacie bo do 10 stron się POWTARZASZ. Czym modzi tego nie widzą? Jawnie zaglądać do tego mnie sie odechciewa bo z góry wiem co będze.

Stockowe 7900 po OC dostaje kopa 25-30% wiec o co biega?

Realia są takie że Nvidia zapomniała z której strony jest lufa i w postaci 8600GTS wpakowała sobie samobója :D

Jedyna nadzieja to 8600GT@8600GTS za ~500-550 pln

Edytowane przez -Caleb-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A według mnie tak powinienen postąpić przyszły kupujący.Mając w budzie GF 7900GS nie opłaca się go zamieniać na karte pokroju 8600GT GE ale gdy w naszym kompie sziedzi GF 7300GT ,7600GT lub zamierzamy kupić nowego kompa a na karte mamy ok 500zł warto zdecydować się na 8600GE.

Jedyna nadzieja to 8600GT@8600GTS za ~500-550 pln

Czyli właśnie GF 8600GT GE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A według mnie tak powinienen postąpić przyszły kupujący.Mając w budzie GF 7900GS nie opłaca się go zamieniać na karte pokroju 8600GT GE ale gdy w naszym kompie sziedzi GF 7300GT ,7600GT lub zamierzamy kupić nowego kompa a na karte mamy ok 500zł warto zdecydować się na 8600GE.

Czyli właśnie GF 8600GT GE

Niestety po paru nowych testach tez bym miał dylemat ale wziąłbym 8600GE gdyby nie ET:QW :P. Kto nie bedzie w to grał moze spokojnie brać 8600GE głównie przez to ze karta ma dx10. Jeżeli by sie okazało, że w dx10 jest słaba to kasa w błoto wywalona a jeżeli sie okaże ze pozawala na na przyzwoity framerate przy wysokich detalach (nie max) to imo karta za 550 zł to dobry wybór ;).

Jednym słowem i tak bym poczekał do pierwszych testów w grach dx10 bo tak to jest troche ryzykowne branie na chybił trafił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi