greg505 Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 u mnie wiatrak na karcie chodzi na 25% w idle mam 48-50, a podczas grania to nawet dochodzi do 90 :lol: wiatrak mam bezposrednio nad karta tv Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wallec Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 (edytowane) 1. Moja konfiguracja i mój fps: AMD Athlon X2 4000+ @ 2895mhz DFI Infinity ultra2-m2 2x1gb Kingston 667mhz @ 630mhz 1T-4-4-4-12 Palit 8600gt sonic+ @ 675/1725/2020 http://img253.imageshack.us/my.php?image=ut3la6.jpg 2. Konfiguracja typa i jego fps: C2D 2,2 @ 2,86 2GB 800@860 MHz 8600GT sonic+ po lekkim oc http://img255.imageshack.us/my.php?image=s...hot00008lx4.jpg Wtf? "Glupi" core2duo daje przewage minimalnego fps'u na poziomie 20klatek? W innych miejscach mapy mamy praktycznie ten sam fps ( ok 65 ) ale zeby taka porazka byla w tym miejscu? Edytowane 22 Listopada 2007 przez wallec Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 (edytowane) It is really so hard to belive? http://www.anandtech.com/showdoc.aspx?i=3127&p=7 wiecej cache L2 + wyzsza wydajnosc podsystemu pamieciu u kumpla robi swoje. welcome to the real world :D Edytowane 22 Listopada 2007 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wallec Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 (edytowane) smiechowo, najszybszy amd minimalnie szybszy od najwolniejszego c2d :D Edytowane 22 Listopada 2007 przez wallec Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Above Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 (edytowane) @Above te temperatury to masz kosmiczne , umnie bez vmoda w idle 38stopni po vmodzie 41-42(nie podaje napięcia , żeby ludzi nie straszyć :lol2: ). Widać , że masz dobrze wentylowaną bude także niewiem skąd ta temperatura. Chyba , że masz w pokoju piekarnik :wink: @grzeg255 oczywiście , że proc ogranicza nawet jedną karte ten proc ogranicza w markach. Zapodaj 3dmarka 2006 powinno lepiej widać różnice. W sli karty zawsze nieco gożej się kręcą , jeżeli masz możliwość podpięcia dodaktowego zasilania do pci-express(gniazdo molex lub takie które stosuje się w stacjach dyskietek) w płycie to podepnij , może oc nieco wzrośnie. Teraz mam 22*C w pokoju i karta ma 47*C w idle , może pasta musi się wygrzać , zresztą zauważyłem że ten moj arctic silver 5 zrobił sie jakiś wodnisty :/ Swoja droga ten radiator jest zimny u mnie , dziwne trochę :-P W stresie jest 63*C przy o/c z siga, 120mm wentyl na 7V , wcześniej miałem 80*C więc może mój egzemplarz jakoś wybitnie się grzeje Edytowane 22 Listopada 2007 przez Above Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalin20 Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 Zainstalowałem dziś Crysis i powiem Wam, choć pewnie już to wszyscy wiedzą, że to super gierka. Jestem pod wielkim wrażenie grafiki jaką zaserwował nam Crytek. Na kompie z siga gierka chodzi płynnie. Stery oczywiście 169.09 i średnio jakieś 30 fps przy wszystkim na high prócz cieni i "sposobu cieniowania" (chyba tak to sie tam nazywa), które mam na mednim. Mam do Was pytanko własnie w temacie sterów. Otóż po zainstalowaniu 169.09 i najnowszej Rivki nie moge ustawić odzielnego taktowania dla 2D i 3D. Karta cały czas chodzi jak na 3D. U Was też tak jest??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Above Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 Zainstalowałem dziś Crysis i powiem Wam, choć pewnie już to wszyscy wiedzą, że to super gierka. Jestem pod wielkim wrażenie grafiki jaką zaserwował nam Crytek. Na kompie z siga gierka chodzi płynnie. Stery oczywiście 169.09 i średnio jakieś 30 fps przy wszystkim na high prócz cieni i "sposobu cieniowania" (chyba tak to sie tam nazywa), które mam na mednim. Mam do Was pytanko własnie w temacie sterów. Otóż po zainstalowaniu 169.09 i najnowszej Rivki nie moge ustawić odzielnego taktowania dla 2D i 3D. Karta cały czas chodzi jak na 3D. U Was też tak jest??? no u mnie też tak jest , powiedz mi z łaski swojej jakie masz temperatury na tym accelero S2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalin20 Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 (edytowane) tempy w idlu ok 45'C tempy w stresie ok 65'C czasem wskoczy trochę więcej "prawie" pasyw -> niedaleko jest wentylator dmuchający na niebieskiego zalmana na chipsecie no i na s2 też troche dmucha... w pokoju mam chłodno, nie będe mówił ile żeby.... ludzi nie wystraszyć :-P :lol2: I dzięki za szybką odpowiedź w sprawie sterów. Myślałem już że coś poknociłem przy instalacji... Edytowane 22 Listopada 2007 przez Kalin20 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 Może mi ktoś powiedzieć jak wygląda standardowa pasta na Sonic+? Dosyć dosyć czy raczej proszek? Trochę dziwią mnie te temperatury i zastanawiam się nad wysmarowaniem GPU AS5, tylko ta plomba na śrubce :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 dajcie se looz z tymi temp. lukas powiedz ile masz stopni? 100C, 110C? ja na poczatku tez jak za duzo wysmarowalem olowkiem V to tez myslalem ze temp na rdzeniu przy full stresie sa przesadzone, ale w sumie jak kumpla 8800GTS 320 sie grzeje ponad 80C, pcb czuc ze bucha cieplem to mysle se czym ja sie przejmuje. nowe G92 grzeja sie rownie mocno. takze dolozylem papu i czesc. jak cos siadzie to poleci na gware i tyle. a noz sie moze uda cos lepszego dostac. a tak rusze stickera i potem bede sobie w brode plul. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 dajcie se looz z tymi temp. lukas powiedz ile masz stopni? 100C, 110C? ja na poczatku tez jak za duzo wysmarowalem olowkiem V to tez myslalem ze temp na rdzeniu przy full stresie sa przesadzone, ale w sumie jak kumpla 8800GTS 320 sie grzeje ponad 80C, pcb czuc ze bucha cieplem to mysle se czym ja sie przejmuje. nowe G92 grzeja sie rownie mocno. takze dolozylem papu i czesc. jak cos siadzie to poleci na gware i tyle. a noz sie moze uda cos lepszego dostac. a tak rusze stickera i potem bede sobie w brode plul. w 100% popieram,nie warto sie tak strasznie temp przejmowac.Te karty powinny wytrzymac nawet 100 stopni a jak padnie mowi sie trudno(od czego jest gwara) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 Panowie czy moj proc jest takim waskim gardlem w tym tandemie??Pomijam to,ze oc spadlo mi z 750/1700 na 690/1700.Wynik jaki uzyskalem w 3dmark05 to 14200,jak na moj gust to cos malo,biorac pod uwage ze na jednej uzyskuje ponad 12kJak wrażenia w gierkach? Bo sam sie zastanawiam...;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 Gram narazie tylko w CoD4 i smiga spoko,a gram w 1680x1050.Mialem kupic cos mocniejszego,ale jak wpadla druga sztuka za 250zl,to pomyslalem,ze sie pobawie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Above Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2007 Może mi ktoś powiedzieć jak wygląda standardowa pasta na Sonic+? Dosyć dosyć czy raczej proszek? Trochę dziwią mnie te temperatury i zastanawiam się nad wysmarowaniem GPU AS5, tylko ta plomba na śrubce :/pasta totypowy glut , nie mogłem zdjąć na początku radiatora bo była przyschnieta do niego, dopiero suszarka pomogła. Potem 10mminut drapania i czyszczenia rdzenia ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tolokan_PL Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2007 Witam, czy jakiś miły użytkownik byłby na tyle uprzejmy by zrobić zdjęcie sonica+ z chłodzeniem XC cu80. Chciałbym zobaczyć jak to wygląda oraz czy zmiana chłodzenia stockowego na właśnie tego pentagrama coś daję (ciszę lub wydajność). dziękuję i pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maverick_119 Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2007 Witam szanownego użytkownika. Mam sonica+ i powiem tyle, zwykłe chłodzenie aktywne z blaszkami miedzianymi wystarczy ci w zupełności i wcale nie jest głośne. Jak chcesz kręcić kartę to proponuje dokupić radiatorki (takie malutkie;))lub accelero s1/s2. Ja dokupiłem only radiatorki. Podkręciłem swego GF 8600 sonica+ do 725Mhz/1790/1006 (GPU/Shadery/Pamięć) i wynik w 3dmarku06 to 6200 PKt w roździałce 1280x1024, ale bez antyalaisingu:) Aha a temp. normal ok.45 a w stresie do 52 ;) Sorka że zapomniałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tolokan_PL Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2007 dzięki za odpowiedź! Chodzi o to, że ze starej karty mam tego pentka i myślałem, żeby go tutaj zastosować. Mam także pytanie czy bez użycia rivatunera da się zrobić tak by w 2D karta obniżała obroty wentyla? Bo teraz bawię się w o/c pamięci i proca i wogóle 3D nie używam(tylko 2k5 do sprawdzenia stabilności). Fotka ciągle mile widziana dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maverick_119 Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2007 (edytowane) Oczywiście. Masz taki programik ja VDOtools tam sterujesz obrotami 3D i 2D i monitorujesz temp. Dokładnie na pasku zadan klikasz fan control i ustawiasz. Dodam jeszcze, iż nie stosowałem Vmoda (pencil), wgrałem nowy bios w którym podniosłem napięcia dla GPU i pamięci do 1.8V. Myślę, że po pencil szła by jescze wyżej. Aha a z jakiej karty te chłodzenie masz? Edytowane 23 Listopada 2007 przez maverick_119 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2007 (edytowane) Kolejny bajkopisarz , nie da się podbić napięcia poprzez bios na gpu. Co do napięcia na pamięci to żadna karta od Nvidii , która wyszła do tej pory nie ma takiej możliwości. A te 2356mhz na shaderach to już totalne przegięcie , max oc shaderów w rivie to 2052mhz :wink: bez kombinacji w power user. Nie wiem jak tak można ściemniać :lol2: Edytowane 23 Listopada 2007 przez sideband Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maverick_119 Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2007 (edytowane) Aha... To widze, że nie masz pojęcia o podkręcaniu poszukaj sobie programika zwanego CrystalCPUid a potem krytykuj. Tam możesz wszystko pozmieniać i edytować cały bios od podstaw...ehhh nie lubię takiej amatorszczcyzny A poza tym to w biosie możesz wszytko zrobić, nawet zmienić taktowania na 5000, ale jak wiadomo i tak by Ci nie poszło. A co do tego, że nie ma takich możliwości podkręcania to jesteś w blędzie chłopie. Tylko trzeba umieć ten nowy bios napisać z głową i zastsować odpoiwednie, wydajne chłodzenie. Wtedy rządzisz! Riva tuner to tylko lekki dodatek do "lekkiego" o/c. Jak chcesz naprawdę wycisnąć coś konkretnego, to musisz się więcej naprawcować. Nie tylko poprzesuwać suwaczki w programie pod windows... Byłbym zapomniał jak chcesz to ci screeny wrzucę z edytora biosu karty graficznej i udowodnie co można tam zrobić. Osobiście używam Nibitor v3. Edytowane 23 Listopada 2007 przez maverick_119 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2007 Witam, czy jakiś miły użytkownik byłby na tyle uprzejmy by zrobić zdjęcie sonica+ z chłodzeniem XC cu80. Chciałbym zobaczyć jak to wygląda oraz czy zmiana chłodzenia stockowego na właśnie tego pentagrama coś daję (ciszę lub wydajność). dziękuję i pozdrawiam To nie będzie ani ciche, ani wydajne ;] maverick_119 Won trolu :mad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2007 (edytowane) Dodam jeszcze, iż nie stosowałem Vmoda (pencil), wgrałem nowy bios w którym podniosłem napięcia dla GPU i pamięci do 1.8V. Myślę, że po pencil szła by jescze wyżej. Mam kumpla, który właśnie podkręcił sonica+ do 819/2356/1098. Co więcej wszytko działa stabilnie a temp. nie przekracza 56 stopni celsjusza ;)Oooooooo ,z kumplem i z tobą napewno wszystko ok? Edytowane 23 Listopada 2007 przez naxt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maverick_119 Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2007 czy czytałeś moje posty? JA W TO NIE WIERZĘ! Myślę, że to ściema! Piszę tylko co pokazywał. a jeśli chodzi o napięcia to naprawdę czy tak trudno wpisać w wyszukiwarke NIBITOR v.3:/ Ludzie... Proszę was Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Above Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2007 czy czytałeś moje posty? JA W TO NIE WIERZĘ! Myślę, że to ściema! Piszę tylko co pokazywał. a jeśli chodzi o napięcia to naprawdę czy tak trudno wpisać w wyszukiwarke NIBITOR v.3:/ Ludzie... Proszę was a mnie kolega pokazał słonia , na serio!! trzyma go w szafie :lol: Jak już pisał sideband nie masz racji , a jak nie wierzysz w jakąs bajke to nie opowiadaj ja na forum tylko zostaw dla siebie :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maverick_119 Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2007 (edytowane) Dobra sorra z tym kumplem (lecz podkreślam jescze raz ja też w to nie wierzę), ale jeśli chodzi o napięcie i zmiany w biosie to prawda więc nie rozumiem ataków:( Mam pytanie odnośnie mojego wyniku w 3D mark 06 6200 pkt to chyba niezły wynik jak na tą kartę? Edytowane 23 Listopada 2007 przez maverick_119 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2007 a jeśli chodzi o napięcia to naprawdę czy tak trudno wpisać w wyszukiwarke NIBITOR v.3:/ Ludzie... Proszę wasChyba nie wiesz z kim masz doczynienia :wink: . Jako jedyna na świecie przerobiłem bios do 6800gs pci-express , tzn podniosłem napięcie na gpu o 0.1v po przez bios , żeby coś zwojować to trzeba umieć obsługiwać się nibitorem , a nie wpisywać bezwładnie napięcia(zazwyczaj są podane tylko dla informacji). Tak dla informacji wszystkie niereferencyjne pcb nie mają możliwości podbicia napięcia poprzez bios , po prostu stosują tam pwm nie sterowalne przez tablice napięć z biosu lub po prostu rezygnują ze sterowania i tylko brutalnie są łączone odpowiednie nóżki pwm na pcb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tolokan_PL Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2007 @Leborg dzięki. empirycznie to stwierdziłeś czy nie lubisz pentków? @maverik radzę potwierdzić skrinami:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2007 Leborg ma racje , pentaki są do bani. W tej chwili najlepszymi rozwiązaniami są chłodziwa s1 i s2 + wentyl 12cm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2007 (edytowane) @Leborg dzięki. empirycznie to stwierdziłeś czy nie lubisz pentków? Sprawdzałem empirycznie przez co już ich nie lubię :D Będzie ciszej od stockowego chłodzenia, ale po jakimś czasie pentagramy lubią terkotać. Lepiej sprzedać i kupić w zamian evercoola turbo. A najlepiej to łyknąć s1 czy s2 (nie wiem co tam pasuje teraz :P ). Chicho i wydajnie będzie. Edytowane 23 Listopada 2007 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maverick_119 Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2007 Chyba nie wiesz z kim masz doczynienia :wink: . Jako jedyna na świecie przerobiłem bios do 6800gs pci-express , tzn podniosłem napięcie na gpu o 0.1v po przez bios , żeby coś zwojować to trzeba umieć obsługiwać się nibitorem , a nie wpisywać bezwładnie napięcia(zazwyczaj są podane tylko dla informacji). Tak dla informacji wszystkie niereferencyjne pcb nie mają możliwości podbicia napięcia poprzez bios , po prostu stosują tam pwm nie sterowalne przez tablice napięć z biosu lub po prostu rezygnują ze sterowania i tylko brutalnie są łączone odpowiednie nóżki pwm na pcb. Sideban@ OK, troche się posprzeczaliśmy i masz trochę racji, ale naprawde zmieniłem te napięcia na takie jakie ustawiłem sam mierzyłem a przy okazji co sądzicie o tym więc sorra za kłótnie i niepotrzebne posty :) http://service.futuremark.com/orb/resultan...mp;UID=12253204 to link do mego wyniku 3d mark 06 palit Gf8600Gt sonic+ o/c co powiecie?Może być?? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...