Skocz do zawartości
Caleb

Geforce 8600 GTS / GT

Rekomendowane odpowiedzi

Przeglądając recenzje tego zotaca nic takiego nie przeczytałem. Ale mnie to zastanawia, zwłaszcza że kuzyn jest na kupnie 8600 i myślę czy nie zaryzykować z tym zotaciem :huh:

Zwykły referent , kondesatory tantalowe prócz większej żywotności i mniejszych szumów(istotne przy układach , które pracują przy małych sygnałach nie dotyczy karta graficznych i mobasów) niczym się nie różnią od zwykłych elektrolitów. Z tego co pamiętam kondesatory tantalowe wytwarzane max do pojemności 1000uf , co także zawęża możliwości stosowania tych kondesatorów. Najbardziej mnie rozśmieszyło ten wątek odnośnie cewki , w prawym rogu jest typowa cewka(czarny kwadrat) , która nawet nie jest zalana. Cewki w kartach graficznych tworzą filtr dolnoprzepustowy i płyną przez nie bardzo duże prądy , dlatego nie ma inne wyjścia jak zastosowanie zwykłej powietrznej cewki o dużej średnicy drutu. Jedynie przy stosunkowo małych prądach można zastosować cewki w postaci wytrawionej na pcb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwykły referent , kondesatory tantalowe prócz większej żywotności i mniejszych szumów(istotne przy układach , które pracują przy małych sygnałach nie dotyczy karta graficznych i mobasów) niczym się nie różnią od zwykłych elektrolitów. Z tego co pamiętam kondesatory tantalowe wytwarzane max do pojemności 1000uf , co także zawęża możliwości stosowania tych kondesatorów. Najbardziej mnie rozśmieszyło ten wątek odnośnie cewki , w prawym rogu jest typowa cewka(czarny kwadrat) , która nawet nie jest zalana. Cewki w kartach graficznych tworzą filtr dolnoprzepustowy i płyną przez nie bardzo duże prądy , dlatego nie ma inne wyjścia jak zastosowanie zwykłej powietrznej cewki o dużej średnicy drutu. Jedynie przy stosunkowo małych prądach można zastosować cewki w postaci wytrawionej na pcb.

Dzięki za tak wyczerpującą odpowiedz :)

Z elektroniki jestem noga dlatego wolałem się dopytać...

Przeglądałem sobie xtremesystems i ten zotac nawet fajnie się kręci, ale wybór padnie pewnie standardowo na palita ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ktos w FAQ moglby dac temperatury rdzenia i pamieci - maksymalne i "normalne" ?

niestety 160 stron to jzu duzo a pewnie kazdy poczatkujacy chcialby wiedziec na czym stoi.

Ja mam w czasie gry 64 do 66 najwiecej widzalem ( wedlug Riva tuner)

rdzen ejest na 705 MHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

No to najlepiej znajdź najpierw kompa na którym będziesz mógł sprawdzić co niektóre swoje części, RAM, zasiłkę - jeżeli ok to spróbuj np. kumpla kartę do swojej płyty i zobacz czy będzie ok.

U mnie po włożeniu 73GT Galaxy komp ruszył a u kumpla 86GT nie działało więc definitywnie szlag trafił właśnie kartę, kupiona jako zapasówka 62TC też nie robi żadnych problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukam dobrych sterow do tej karty. Osiagi nie sa priorytetem. Zalezy mi na dobrej jakosci obrazie, ale nie kosztem duzych strat w wydajnosci. Bez skrajnosci ;) Moze ktos potrafilby cos doradzic? I jeszcze pytanie odnosnie o/c shaderow. Do ilu na karcie plaita sonic+ moge bezpiecznie podniesc icj taktowanie bez zmiany chlodzenia?

naxt, raczej Cie to nie pocieszy, ale juz kilka razy gdzies czytalem, ze karta padla przy wymianie chlodzenia. Ciekawe zjawisko, jak sie dowiesz co bylo przyczyna zejscia napisz pozniej. Pewnie sie komus przyda. Przy okazji, wie ktos, jak wyglada w Palit 8600gt sonic+ polaczenie radiatora z gpu? Oplaca sie posmarowac tam np. arctic ceramique?

Panowie, tragedia naxt'a bardzo nas wszytkich poruszyla, ale przypominam o swoich pytaniach z poprzedniej strony :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukam dobrych sterow do tej karty. Osiagi nie sa priorytetem. Zalezy mi na dobrej jakosci obrazie, ale nie kosztem duzych strat w wydajnosci. Bez skrajnosci ;) Moze ktos potrafilby cos doradzic? I jeszcze pytanie odnosnie o/c shaderow. Do ilu na karcie plaita sonic+ moge bezpiecznie podniesc icj taktowanie bez zmiany chlodzenia?

Przy okazji, wie ktos, jak wyglada w Palit 8600gt sonic+ polaczenie radiatora z gpu? Oplaca sie posmarowac tam np. arctic ceramique?

najlepsze stery to chyba 169.09,169.17,shadery podkrecic tyle ile sie da karcie nic nie bedzie,jezeli przesadzisz z shaderami karta poprostu zaliczy zwis,a paste warto zmienic bo ta w standardzie jest do kitu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Można się bawić ATI Toolem ale tylko do testowania czy nie ma artów bo w tym jest niezły (choć robi nieco za dużą "bezpieczną strefę" :) ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wkładałeś inna grafe???

dzis kupiłem nową 6200TC i jest podobna sytuacja,o ile w przypadku 8600GT nastepował sygnał dzwiekowy w postaci pisku z mobo i obrazu brak tak w przypadku 6200 pisku nie ma ale obrazu także nie ma,działa jedynie Ati rage pro wsadzona w slot PCI-Express x1 dlatego podejrzewam że cos sie stało ze slotem PCI-Express x16 ,o dziwo karta(8600GT,6200TC) normalnie pracuje system sie uruchamia(słychac dzwiek otwierajacego sie systemu) ale monitor sie nie ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>,wczesniej podejrzewałem 8600GT i oddalem na serwis,teraz obstawiam ze mobo zeswirowało,jutro jade z nim na serwis i kupuje msi.Nigdy wiecej płyt ABITA :mur: Edytowane przez naxt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czyściłeś złącze w środku , patrzyłeś na styki czy wszystkie są całe??? Mam na myśli mobo :wink:

Wyjmij i oblukaj złącze , zobacz z drugiej ścieżki , wszystko wokół złącza , może coś urwałeś lub naderwałeś złącze na pcb.

Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czyściłeś złącze w środku , patrzyłeś na styki czy wszystkie są całe??? Mam na myśli mobo :wink:

Wyjmij i oblukaj złącze , zobacz z drugiej ścieżki , wszystko wokół złącza , może coś urwałeś lub naderwałeś złącze na pcb.

dmuchałem,chuchałem w te złącze i nic :wink: zaraz sprawdze czy cos sie nie urwało-ubytków nie stwierdzono

Edytowane przez naxt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najlepsze stery to chyba 169.09,169.17,shadery podkrecic tyle ile sie da karcie nic nie bedzie,jezeli przesadzisz z shaderami karta poprostu zaliczy zwis,a paste warto zmienic bo ta w standardzie jest do kitu

A na najanowszych 169.21 , 169.28 jak jest ?gorsze czy lepsze wyniki w smarkach i kreceniu sprawdzaliscie może??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie!

Ciesząc się Palitem 8600GT sonic+ muszę powiedzieć, że mimo tego iż posiadam podobno poprawioną wersję dalej są problemy z podłaczeniem tv. Najprawdopodobniej siadł mi bios więc tu prośba do wszystkich posiadaczy tej karty - mógłby ktoś być na tyle uprzejmy i podesłać mi bios ?

Będę bardzo wdzięczny - wersja karty 256 mb,GDDR3 pamięci jeżeli się nie mylę 1.0?

pozdrawiam

e-mail: djs@wytnij.poczta.onet.pl

Edytowane przez djs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakie standardowe takty ma geforce 8600GE galaxy ? 650/2000 ? Jak on sie kreca ?

Na jakieś duże O/C Galaxy bym nie liczył, nie dość, że fabrycznie kręcona to jeszcze ostatnio te karty średniej jakości są.

A teraz zagadka dla Was - jak on to założył :P http://allegro.pl/item287434475__8600gt_so...otki_gwar_.html

tzn. chodzi mi o rozwiązanie chłodzenia pamięci, bo sam zamówiłem sobie silencera i ciekaw jestem.

Edytowane przez beka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam kartę Asusa 8600GT na pamięciach Hynixa DDR2 800 i cl=2.5. W firmowym HW monitorze można je puścić max na 900 MHz. Ja daję im 950 MHz w rivatunerze i jest wszystko ok, a kości się zbytnio nie grzeją. Ile można bezpiecznie wycisnąć z tych pamięci ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi