Skocz do zawartości
Caleb

Geforce 8600 GTS / GT

Rekomendowane odpowiedzi

a co do gothica, to poprostu komputer nie jest na tyle wydajny zeby to ogarnac, ze wzgledu na zle dopracowany silnik? Czyli cos lepszego nie mialo by problemow? Moze slaba moc zasilacza zwolnic karte, albo zmniejszyc wydajnosc(pomijajac freezy, zwiechy itp :P )? i jeszcze jedno...:P czy przy "Scan for artifacts" w ATi tool lekkie piszczenie karty to normalka?

piszczenie...masz pecha...moja piszczy ale dopiero jak dam 1.7V na GPU...a na domyslnych napieciach jest cicho...ogolnie zdarza sie ze cewki lubia piszczec :D a w ATITool obciazasz karte graficzna to i sekcja zasilania jest obciazona i cewka zaczyna piszczec...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem do czego to sluzy ale jak wczoraj miernikiem mierzylem tam napiecie to wynosilo 0.00V :) wiec pewnie dlatego jak podlaczylem tam wiatrak to sie nie chcial krecic ;)

Ok, dzięki, qrna, że sam nie pomyślałem, żeby tam miernik wetknąć :mur:

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy mam przejmowac sie pojedynczymi zoltymi pixelami w atitoolu, ktore on sam ignoruje? Czy tez mam dazyc do takiej sytuacji, ze znikna one kompletnie? Jakie te pojedyncze arty maja odzwierciedlenie w grach?

I o co chodzi z psuciem sie kart przy podlaczaniu do nich TV? W jakich wersjach karty to wystepuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co tu przeczytalem to we wszystkich wersjach 8600 wystepuje uszkodzenie karty po podlaczeniu do tv, ale nie chce sam lutowac kabelka na ktorym mozna podlaczyc pod tv, wole kupic gotowca, tylko niewiem jaki. Jak ktos moze to prosze o podanie linkow do takich kabelkow.

Z góry thx.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Dzisiaj odebrałem wymienioną kartę w komputronie, jak na razie nie miałem czasu się pobawić w OC i dziś raczej nie będę miał ale już jestem pozytywnie zaskoczony - temp w idle na czystym boxie to zaledwie 42 stopnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobieram czestotliwosci, w koncu dochodze do 720/972, ATi tool, scan for artifacts, 50 minut 0 bledow, wlaczam NFS Most Wanted, 2 minuty wyscigu i zwis 20-30s i potem posypaly sie artefakty, podobnie bylo w 3dmark'05 no i co zrobic?:/

Zmniejszyc takty karty i nie opierac sie tylko na atitool. U mnie ten progsik takze nie spelnial swojej roli. Ja polecam rivatuner i sanctuary, jak rezultat bedzie zadowalajacy albo osiagniesz maximum swojej karty to testujesz 3dmarkiem i grami.

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oplaca mi sie zmiana geforce 8600Ge galaxy na x1900xt 512mb i doplacam 50zl ?

Ta karta to niezła grzałka ok 120wat pobiera w stresie , stockowe chłodzenie na full obrotach jest tak głośne , że pobudzisz sąsiadów :lol2:

Gdyby nie ten pobór mocy , to sam chętnie bym wymienił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Zrobiłem test w sanctuary:

720 / 1566 / 1000 (2000) MHz, bez jakichkolwiek modów.

Bez artów i bez freezów :) Rdzeń zapowiada się na lepszy niż ostatnio.

Mam pewne pytanie - czy zdarza się u was przy włączaniu kompa że np. zamiast paska ładowania XP macie kolor czerwony, zielony i niebieski na monitorze? Miałem tak na tamtej i mam na tej, na 62TC i 73GT tego nie było.

EDIT:

756 / 1674 / 1000 (2000) MHz, bez modów.

2 pełniutkie plansze w CoD4 bez artów czy freezów :D już lubię tę kartę.

BTW. W codzie max. 60 stopni po oc.

Edytowane przez Łukasz Tkacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest trochę zabawy niestety, po 1 musisz dociąć radiator (przyciąć z dwóch stron). Następnie wyciąć kawałek plastiku pod wiatrakiem, tak, żeby zmieścił się kondensator. Trzeba jeszcze przyciąć 1cm wylotu powietrza od tyłu karty, no i nagwintować otwory na śruby. W sumie 2,5h roboty i masz tanie, wydajne chłodzenie.

Anti2K - Możesz mi powiedzieć jaki rozmiar gwintownika jest potrzebny ??? 3mm. ??? Jeśli tak to on ma nazwę chyba 3M Tak ?

Chcę sobie też założyć takie chłodzenie na mojego 8600GT i widzę, że się nie obejdzie bez nowych otworków w radiatorze :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dziwny problem z pc i nie wiem skąd on sie wzial.Moze grafika wiec tutaj pytam,a sprawa wygląda tak:

Kupiłem pc jak w sygnaturze,monitor to LCD 19' iiyama e1900ws.Sprawa wygląda tak,ze monitor mocno smuży czy to na pulpicie czy w przegladarce [nie zawsze pojawia sie to od zaraz po włączeniu komputera,czasem po paru min czasem później a czasem od zaraz].Co dziwne nic nie smuży na filmach czy grach jakby wszystko było ok.Monitor mam ponad rok i na starym PC nic takiego nie było wiec wykluczam to,aby nagle po podłączeniu do nowego sprzętu sie zepsuł czy cos takiego.Grafika nie jest krecona.Monitor jest z "starym wejściem do karty graficznej" jak w crt i używam przejściówki ,ale także wątpię, aby to było przez to.Ma ktoś jakieś koncepcje, w czym tkwi problem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Pytania kieruje do uzytkownikow 8600GT Sonic+:

1. Czy PCB i mosfety podczas użytkowania grafy w 3D są gorące przy napięciach vgpu 1.6v wzwyż?

2. Czy grafa piszczy w 3D przy napięciach vgpu 1.6v wzwyż?

3. Ile wasze egzemplarze potrzebują do 1GHz GPU?

4. Jakie siedzą tam memki i jakie jest stock voltage? (firma i opóźnienie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Pytania kieruje do uzytkownikow 8600GT Sonic+:

1. Czy PCB i mosfety podczas użytkowania grafy w 3D są gorące przy napięciach vgpu 1.6v wzwyż?

2. Czy grafa piszczy w 3D przy napięciach vgpu 1.6v wzwyż?

3. Ile wasze egzemplarze potrzebują do 1GHz GPU?

4. Jakie siedzą tam memki i jakie jest stock voltage? (firma i opóźnienie)

1. Nawet bardzo gorace...

2. Moja piszczy przy napieciach na GPU >1.65V...

3. Nie wiem...ale raczej martw sie o to ile V bedzie potrzebowala do przekrocczenia 2GHz dla shaderow... (moja nie chce wiecej niz 1944MHz robic :( )

4. Ja mam Qimondy 1.0 ns i stockowo mialem na nich 2.03V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Jest, tyle że można go bardzo łatwo ściągnąć. Ja ściągałem, karta się zrypała, nakleiłem i wymienili :)

Właśnie. Dzisiaj było więcej czasu na CoD4 i Sanctuary, oto efekty:

756 / 1832 / 2300

alles bez moda :) Karta nie przekroczyła 64 stopni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam cztery pytania do Was :):

1) kiedy palit 8600gt sonic/sonic+ wychodzą z produkcji?

2) czy podłączenie karty pod sprzęt video/dvd i dopiero zrzut na tv daje efekt w postaci uwalenia karty :) ?

3) czy owo sypanie się karty po podłączeniu do tv wali wszystkie 8600?

4) jakim kablem podłączać do tv? mam niestety tv z początku lat 90 :P

Generalnie chodzi o to, że za kartę dałem kiedyś ~520zł...więc jeśli 'sprytnie' uwaliłbym ową kartę miałbym szanse dostać nową...lecz problem w tym że chciałbym szybszą :D:D haha czyli np celowałbym o zwrot kasy albo o wymianę jak już wejdzie coś pokroju 9600gt :)...chociaż wg mnie lepiej byłoby kasę odzyskać i jednak przejść do stajni AMD 3850 (mam monitor philips 200wp7es).

(mam kartę 8600gt sonic 600/1600 i nie pytajcie jaki wynik w 3dmkach bo daleko mi do Was "maniacy" w pozytywnym tego słowa znaczeniu)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam cztery pytania do Was :):

1) kiedy palit 8600gt sonic/sonic+ wychodzą z produkcji?

2) czy podłączenie karty pod sprzęt video/dvd i dopiero zrzut na tv daje efekt w postaci uwalenia karty :) ?

3) czy owo sypanie się karty po podłączeniu do tv wali wszystkie 8600?

4) jakim kablem podłączać do tv? mam niestety tv z początku lat 90 :P

Generalnie chodzi o to, że za kartę dałem kiedyś ~520zł...więc jeśli 'sprytnie' uwaliłbym ową kartę miałbym szanse dostać nową...lecz problem w tym że chciałbym szybszą :D:D haha czyli np celowałbym o zwrot kasy albo o wymianę jak już wejdzie coś pokroju 9600gt :)...chociaż wg mnie lepiej byłoby kasę odzyskać i jednak przejść do stajni AMD 3850 (mam monitor philips 200wp7es).

(mam kartę 8600gt sonic 600/1600 i nie pytajcie jaki wynik w 3dmkach bo daleko mi do Was "maniacy" w pozytywnym tego słowa znaczeniu)

wiec tak kasy raczej napewno nie odzyskasz,wymiana wchodzi tutaj tylko w gre,problem w tym ze 8600GT moze byc jeszcze długo na rynku(nawet rok czasu-oby nie :) ) a jak wymienia to na cos ze stajni NVIDIA np 9600GT o ile 8600GT nie bedzie juz produkowany Edytowane przez naxt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec tak kasy raczej napewno nie odzyskasz,wymiana wchodzi tutaj tylko w gre,problem w tym ze 8600GT moze byc jeszcze długo na rynku(nawet rok czasu-oby nie :) ) a jak wymienia to na cos ze stajni NVIDIA np 9600GT o ile 8600GT nie bedzie juz produkowany

no ale mimo wszystko jak wygląda jej psucie? zobaczę jak będę stal z kasa bo może nie będę sie tak bawił :) i po prostu ja sprzedam...najzabawniejsze w tym wszystkim jest to że jak miałem kiedyś kartę galaxy 7600gs zalmana z pamiątkami 1,2 to max ich były okolice 1600MHz...a te Quimondy 1,3 robią śmiało 1800....czemu tak jest ?Palit daje jakieś większe napięcia w standardzie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi