Skocz do zawartości
Caleb

Geforce 8600 GTS / GT

Rekomendowane odpowiedzi

Obawiam sie że ten zalman nie będzie dużo lepszym rozwiązaniem , defakto standardowe chłodzenie palita w wersji sonic też nie jest beznadziejne .

Może chłodzenie Palita nie jest beznadziejne ale napewno jest głośniejsze od Zalmana który już się sprawdził na mojej poprzedniej karcioszce Asusie 8600GT.. myśle że będzie pare stopni mniej, bo teraz przy max stresie mam 62 stopnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może chłodzenie Palita nie jest beznadziejne ale napewno jest głośniejsze od Zalmana który już się sprawdził na mojej poprzedniej karcioszce Asusie 8600GT.. myśle że będzie pare stopni mniej, bo teraz przy max stresie mam 62 stopnie

Co prawda to prawda, napewno ten zalman jest lepszy od palitowskiego chłodzenia :). Ale dla maniaka ciszy to raczej bym go nie polecał , no i do wiekszego OC też :). Ale jeśli nie masz zamiaru bawić sie w vmody i maniakiem ciszy też nie jesteś , to na Twoim miejscu napewno bym założył tego zalmana :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No a mi niestety karta zrobiła baj baj:D Bawiłem się w zakładanie chłodzenia, chwila nieuwagi i spadło na nią kawałek aluminium nie zauważyłe, właczam kompa i bum, wyłączył się. Oczywiście wywaliłem włączam a tam same kreseczki hehe, nie mogę co zza głupota, nie chce się nazwać manualnym idiotą ale niewiele mi do niego brakuje. Ogólnie to i tak karta mi jakoś śmierdziała za mocno się grzała. Oczywiście pół dnia na składanie jej do oryginalnego stanu i oczywiście chwile strachu przy naklejaniu stickera ale wygląda jak originales:D Mam nadzieje że mi przyjmą ją beż żadnego jąknięcia, tylko szkoda mi znowu tych dwóch dygodni ehhh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No a mi niestety karta zrobiła baj baj:D Bawiłem się w zakładanie chłodzenia, chwila nieuwagi i spadło na nią kawałek aluminium nie zauważyłe, właczam kompa i bum, wyłączył się. Oczywiście wywaliłem włączam a tam same kreseczki hehe, nie mogę co zza głupota, nie chce się nazwać manualnym idiotą ale niewiele mi do niego brakuje. Ogólnie to i tak karta mi jakoś śmierdziała za mocno się grzała. Oczywiście pół dnia na składanie jej do oryginalnego stanu i oczywiście chwile strachu przy naklejaniu stickera ale wygląda jak originales:D Mam nadzieje że mi przyjmą ją beż żadnego jąknięcia, tylko szkoda mi znowu tych dwóch dygodni ehhh

Współczucie, ale i tak bywa , nauka nie idzie w las :). A tak na marginesie to w jakim sklepie kupowałeś karte ?? :). Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w takim małym sklepiku w Gdyni, nawet nie wiem jak się nazywa ale tam było wtedy najtaniej. Z resztą to jest już mój drugi zgon, bo kiedyś kupiłem zwykłą 8600GT ale oczywiście padłą na wskutek podłączenia pod Tv-out i wtedy mi własnie przysłali Sonica+. Ciekawe co teraz może 8800 hehe. Ale tak poważnie to ta karta na prawde jakaś dziwna była od samego początku. Kurde jakieś słabe dni mam ostatnio, wczoraj rozwaliłem zapinkę od XC70 Cu+:/ Ale to akurat już sobie wykombinowałem jak teraz bede mocował karte, no ale 2 tyg czekania na nową nie przeskoczę a Demo Crisisa tuż tuż:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w takim małym sklepiku w Gdyni, nawet nie wiem jak się nazywa ale tam było wtedy najtaniej. Z resztą to jest już mój drugi zgon, bo kiedyś kupiłem zwykłą 8600GT ale oczywiście padłą na wskutek podłączenia pod Tv-out i wtedy mi własnie przysłali Sonica+. Ciekawe co teraz może 8800 hehe. Ale tak poważnie to ta karta na prawde jakaś dziwna była od samego początku. Kurde jakieś słabe dni mam ostatnio, wczoraj rozwaliłem zapinkę od XC70 Cu+:/ Ale to akurat już sobie wykombinowałem jak teraz bede mocował karte, no ale 2 tyg czekania na nową nie przeskoczę a Demo Crisisa tuż tuż:/

a myślałem że może przez neta kupowałeś :), ciekawy jestem jak sie przypatrują tym modowanym kartą co wracają na gware , no i z tym stikerem :).

Jest sens windować takty na pamięciach do oporu? Rdzeń się kończy w okolicach 735.

Lepiej mieć więcej MHz na GPU niż na Mem . A obniżenie mem , powinno dać kilka MHz więcej na GPU , radze spróbować , bo podobno powyżej 1800 MHz na mem nie ma już takiego przyrostu wydajności :). No chyba żebyś podciągnął rdzeniem w okolice 1GHz :)

A jeżeli nie sekret w jaki sposób zdejmowałeś Palit'owskiego stickera? Może podgrzewałeś go suszarką?

Możesz spróbować go lekko podgrzać , ale ja wziąłem coś małego i podwarzyłem delikatnie z jednej strony i odkleiłem delikatnie , a potem po założeniu nowego chłodzenia spowrotem z tym że słabiej dokleiłem tą jedną stroną spowrotem do pcb :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcesz zjarać karte to dalej działaj bez radiatorów na mosfetach , komp się wyłączył może już pci-express nie wydala.

Chcesz sie bawić z wyższymi napięciami radziłbym zapodać dodaktowe zasilanie i musowo chłodzenie na mosfety + nawiew.

Sideband, moglbys na tej fotce zaznaczyc mofsety na ktore nalezaloby wrzucic radiatorki

Czy dobrze rozumiem ze sa to te te male plaskie uklady pomiedzy 3-ma czarnymi kwadracikami ze zwojem drutu w srodku ??? jak nie to mnie popraw

Zalczam fotke http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d3d72afc28fd4b35.html jak mozesz to zaznacz te miejsca i podeslij na priva czy tez wrzuc tutaj.

Nawiem mam dosyc dobry A.Cooling 92mm gr.38mm (2000RPM) z boku, radiatorki na mem a chlodzenie jak w sigu.

tylko te mofsety mnie mecza, zastanwiam sie czy sie miejsce pod Gr. freezerem

Dokladnie nie wiem na ktore nalezy wrzucic radiator.

Edytowane przez Speedstar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz spróbować go lekko podgrzać , ale ja wziąłem coś małego i podwarzyłem delikatnie z jednej strony i odkleiłem delikatnie , a potem po założeniu nowego chłodzenia spowrotem z tym że słabiej dokleiłem tą jedną stroną spowrotem do pcb :).

Próbowałem tak jak mówisz za pomocą szpilki zdjąć sticke ze starego 7600Gs... i się nie udało. sticker'ek poprostu popękał i kij.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałem tak jak mówisz za pomocą szpilki zdjąć sticke ze starego 7600Gs... i się nie udało. sticker'ek poprostu popękał i kij.

Mam obie karty, i na pierwszy rzut oka widze, ze z 8600gt o wiele latwiej ten sticker sciagnac, niz z 7600. Wiec na Twoim miejscu bym sie nie sugerowal radami odnosnie zdejmowania stickera z 8600 :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj Palit 8600 sonic + wyciaga jak narazie 706/1013 bez jakis modów a w 3D marku wydajność wzrosła o 800 punktów ;) Temp idle 46*C a po 3D marku 49*C. Wiecej krecic nie probowalem bo sie boje, jest jakas szansa na spalenie grafiki ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cos mała ta temperatura w stresie maxiu1 ?ingerowałes cos w karte zmieniałeś chłodzenie na karcie itp bo cos mało realna jak na standardowym ?

Jego temperatury są w normie, zauważ, "PO" 3dmarku ;) U mnie w idle tez 46-48, a "W" 3dmarku 66 :P

Nie .. memkom 2000 styknie przy tym rdzeniu i 128 bitach.

Tak podejrzewalem ;) Thx.

Edytowane przez darkx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cos mała ta temperatura w stresie maxiu1 ?ingerowałes cos w karte zmieniałeś chłodzenie na karcie itp bo cos mało realna jak na standardowym ?

Dokładnie .. biorąc pod uwagę oryginalne od sonic+

sprawdzałem na 3 kompach i 3 szukach , różnice były może ok 2-3 stopni

i 39-41 idle , 58-62 max load .. czyli około 20C.

karty miały 740/1000 .... bez modów.

Edytowane przez konio68

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moge jeszcze krecic ta graficzkę ?? Czy juz wystarczy jak leci tyle (706/1013MHz) zaraz zreszta sprawdze jaka tem jest jak pochodzi z pare minut w FEAR ;)

no ja puszczam te s+ na 740/1000 ... fear hmmm , lepiej demo nowego medala , i proc idzie na ful i grafa na max ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej konio68 58-62 max load to jak na karte chyba nie dużo a jak żywotnością karty bo i tak chce za jakieś 6 miechów ja zmieniać i jak cos zawsze jest gwara tylko później czekanie na karte jakiej temperatury radzicie na codzien nie przekraczać a na razie na oryginalnym chłodzeniu zostaje już nie chce wydawać kasy na inne chłodzenie bo i tak wiem ze czeka mnie zmiana w najbliższej przyszłości hm?

Edytowane przez max340

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej konio68 58-62 max load to jak na karte chyba nie dużo a jak żywotnością karty bo i tak chce za jakieś 6 miechów ja zmieniać i jak cos zawsze jest gwara tylko później czekanie na karte jakiej temperatury radzicie na codzien nie przekraczać a na razie na oryginalnym chłodzeniu zostaje już nie chce wydawać kasy na inne chłodzenie bo i tak wiem ze czeka mnie zmiana w najbliższej przyszłości hm?

Spokojnie jak nie podnosisz napięć tylko takty , karta przechodzi bez probleów a tem jest do 70C to nic jej się nie stanie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam trochę pytanie z innej beczki, są w chwili obecnej dostępne jeszcze Palit 8600GT sonic ( bez + ) bo nie wiem czy podłączać tv-out do swojej . Chce już dostać palit-a + z lepszymi memkami ;) Jaka jest szansa, że dostanę nową kartę a nie naprawianą ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i w końcu zdecydowałem się zmienić chłodzenie na Zalmana i tym samym pozbyłem się stickera raz na zawsze. Jak mawiają starożytni rzymianie: Sticker z wozu, karcie lżej :D Najpierw zdjąłem chłodzenie Palitowe i oczom moim ukazał się zadziwiający widok. Otóż pasta na gpu była w stanie stałym, lub jak kto woli zaschniętym na beton.

Dołączona grafika

Miałem niemały problem żeby zdrapać tą skorupę. Powiedzcie czy pasta w takim stanie to normalne... Udało mi się w końcu jednak odsłonić całe gpu

Dołączona grafika

Po tym zabiegu bez większych już problemów założyłem cztery radiatorki na pamięci a następnie chłodziwo Zalmana VF-900-Cu poprzedzając ten wyczyn dokładnym nałożeniem Arctic Silver 5 na gpu.

Dołączona grafika

Prawda że wygląda teraz wogle jak nie Palit ? :-P

Przyszedł czas na testy porównawcze temperatur. Pomiary oczywiście nie do końca są w pełni ostateczne gdyż jak wiadomo pasta musi się długo wygrzewać. Jednak i bez tego faktu chłodzenie Zalmana z wiatrakiem na minimum ma 5 stopni przewagi nad standartowym od Palita. Przy tym mam kompletną cisze. Kostka w Ati Tool kręciła się 20 minut przy ustawieniach 695/2000:

Zalman - 57 stopni

Palit - 62 stopnie

Myśle że nie jest tak najgorzej jak na niewygrzaną paste, tylko stickera szkoda troszke :cry: Teraz przyjdzie mi modlić się o to żeby karta pracowała długo bezawaryjnie, bo z reklamacją raczej już będą problemy :blink: .Jednak podjąłem to ryzyko, a czy mi się to opłaci to czas pokaże. Pozdrawiam.

PS. Przepraszam jeżeli fotki wyszły troche za duże ale nie wiem na razie jak zamieścić miniaturki żeby po kliknięciu pokazały się w pełnym formacie. Prosze o wyrozumiałość :rolleyes:

Edytowane przez LordKszyh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi