Skocz do zawartości
Caleb

Geforce 8600 GTS / GT

Rekomendowane odpowiedzi

Szczerze w to wątpie żeby 8600 zawitało na agp, w końcu muszą kiedyś je pochować. Więc z tym bankiem chyba przesadziłeś.

Tyle że w biznesie raczej nie chowa się niczego żywcem, w końcu jak widać w danych ze steama ponad połowa graczy siedzi ciągle na AGP, niektórzy mają jeszcze ciągle rześkie kompy i można od nich jeszcze trochę kasy wydoić. Nad GF9600GS AGP już bym się zastanawiał, ale 8600 prawie na pewno pojawi się na stare złącze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle że w biznesie raczej nie chowa się niczego żywcem, w końcu jak widać w danych ze steama ponad połowa graczy siedzi ciągle na AGP, niektórzy mają jeszcze ciągle rześkie kompy i można od nich jeszcze trochę kasy wydoić. Nad GF9600GS AGP już bym się zastanawiał, ale 8600 prawie na pewno pojawi się na stare złącze.

zresztą to nie producent układów o tym decyduje, tylko producenci samych kart

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widać voda Ci nie robi najlepiej :>(swoją drogą kto kończy impreze o 22:39?:>)

Temat jest po to żeby zbierać info o kartach których premiera jest bliżej niż się wydaje i wystarczy poszperac w necie - to chyba proste i jak w każdym temacie o gpu z początku mamy dyskusję i wróżenie z fusów. przejrzyj sobie tamty o 6800/7800 czy nawet o zabytkach 5900 i masz tam dokładnie taki saqm schemat.

A w gwoli ścisłości za "ryj" trzyma Johnatan i OT odpowiednio punktuje.

Nie wiem, boli Cię to że sam nie założyłeś takiego tamatu? :unsure:

Z resztą nie róbmy OT którego tak bardzo nie lubisz ... a skupmy na faktach

Dołączona grafika

LoL - czy tak może wyglądać 86xx? Przecież to jawny 7900 GTX

http://tech.sina.com.cn/h/2006-09-25/0855109150.shtml

Edytowane przez -Caleb-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oho - a to dobre ;] no ale co wtedy z calym zamieszaniem odnosnie dx10 ?? ;] chyba ze GF8600 bedzie tym czym dla serii GF4ti byly karty GF4mx [w zasadzie najblizej bylo im do GF2;]

Chyba też trzeźwiejesz dopiero :D

Dx10 w 86xx będzie bo to w końcu g86 a że wygląda i ma chłodzenie jak z 7900GTX to tylko dobrze - będzie chłodno i cisza :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój 6600 musi już przejsc na emeryture ;], zmieni go raczej 8600 sądze że wydajność w dx 9 bedzie na poziomie 7900gtx a w dx10 to o wiele wieksza od 79, no i ciekawe ile będzie kosztowac.

Btw. Jakie te karty sa długie, chyba 9800 będzie wielkości mobo :lol: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:rolleyes:

Mój 6600 musi już przejsc na emeryture

mój 5200FX jak i cały komp także.GF 8600GT choć to wrózenie będzie miał wydajność w directX 9 dzisiejszego 7900GTX jak nie większą,a pazury powinien pokazć w directX 10 np w takim Crysis powinno grać się spokojnie z ustawionymi detalami na full :blink: Edytowane przez naxt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8600 sądze że wydajność w dx 9 bedzie na poziomie 7900gtx a w dx10 to o wiele wieksza od 79, no i ciekawe ile będzie kosztowac.

.

A ja sadze ze 8600 to bedzie polowka 8800 i bedzie se mogl do piet podskoczyc 7900GTX w dx9 (z testow na gieldzie wynika ze 8800gts jest niewiele szybszy od 7900gtx)

:rolleyes:

mój 5200FX jak i cały komp także.GF 8600GT choć to wrózenie będzie miał wydajność w directX 9 dzisiejszego 7900GTX jak nie większą,a pazury powinien pokazć w directX 10 np w takim Crysis powinno grać się spokojnie z ustawionymi detalami na full :blink:

Jezeli 8800gts ma niewiele wieksza wydajnosc w dx9 od 7900gtx (test na egieldzie), to jak polowka (8600) moze miec taka sama albo wyzsza ?

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze było tak, że mid end z kolejnej serii był podobny wydajnościowo do highendu starej serii. Możemy policzyć :)

gf 6600 zjada na śniadanie fx5900, gf7600gt zjada 6800ultre, 8600gt na pewno nie będzie słabszy od 7800 ;) Od 7900 właściwie nie wiadomo. Ale nie powinno być większych niespodzianek. Zresztą pojawia się pytanie: po co nVidia miałaby zrywać z pewną analogią co w tym złego ;) ?

Edytowane przez Black_war

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja sadze ze 8600 to bedzie polowka 8800 i bedzie se mogl do piet podskoczyc 7900GTX w dx9 (z testow na gieldzie wynika ze 8800gts jest niewiele szybszy od 7900gtx)

Myślę że nie. Sytuacja z 8800 Gtx/Gts jest analogiczna do 7800 Gt / Gtx (256mb). Czyli pierw pojawiają się prekursorzy, a poźniej wychodza ulepszone wesje. Przecież w miare dobrze podkręcone 7600GT dogania stockowe 7800Gt :>

Do tego jest ogromne prawdopodobieństwo że 8600 wyjdzie w procesie technologicznym 80nm a to da całkiem sporo.

A na koniec kolego adamlop - popatrz sobie na testy NOWYCH gier z pełną obsługą S.M. 3.0 + hdr min.: Call of Juarez, Oblivion czy nowy Splinter Cell a nie na FarCry, HL2 czy Doom III co działają na starych silnikach i wtedy okaże się że 7900GTX dotaje po [gluteus maximus] konkretnie od 8800 Gts. Może w pierwszym Unreal Tournamencie przegrywa z VooDoo 3500 i co z tego? B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A na koniec kolego adamlop - popatrz sobie na testy NOWYCH gier z pełną obsługą S.M. 3.0 + hdr min.: Call of Juarez, ... B-)

Sory sugerowalem sie http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2220-11 , rzeczywiscie pochlania na wstepie o cale 7 klatek

Oblivion sie zgadzam.

SC:CT http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2220-33 tu tez wielki skok z 60 na 75 klatek, oczywiscie kazdy to odczuje...

PS. Nie twierdze ze 8800GTS to zla karta, ale jak ktos mi pisze ze 8600 zje na sniadanie w dx9 takiego 7900gtx to mnie zbiera na wymioty. Przeciez nawet nie znamy specyfikacji 8600...

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie twierdze ze 8800GTS to zla karta, ale jak ktos mi pisze ze 8600 zje na sniadanie w dx9 takiego 7900gtx to mnie zbiera na wymioty. Przeciez nawet nie znamy specyfikacji 8600...

Nikt jeszcze nie napisał że 86xx zje 7900GTX - to była sugestja wydedukowana na podstawie ostatnich 2 generacji gpu made by nvidia.

IMO test CoJ na egiełdzie mnie nie przekonuje - coś mają zrypane. Widziałem testy CoJ w necie i było zupełnie inanczej, 8800GTS był 100% szybszy niż 7950 GT :| - sam nie sprawdzałem wiec nie wiem które są prawdziwe. Nvm to nie temat o 8800.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt jeszcze nie napisał że 86xx zje 7900GTX - to była sugestja wydedukowana na podstawie ostatnich 2 generacji gpu made by nvidia.

IMO test CoJ na egiełdzie mnie nie przekonuje - coś mają zrypane. Widziałem testy CoJ w necie i było zupełnie inanczej, 8800GTS był 100% szybszy niż 7950 GT :| - sam nie sprawdzałem wiec nie wiem które są prawdziwe. Nvm to nie temat o 8800.

przecież to banalnie proste- na egiełdzie testowali na A64 2750MHz, a ten proc jest nawet dla GTS, no baaa, nawet dla 7900 niezłym dławikiem !!!

Nie rozumiem wogóle ich postawy- takie grafy na takim sprzęcie. Rozumiem, ze zamierzeniem była porównywalność z grafami wstecz, ale mogli chociaż dodać obok wyniki na takim C2D @3600 minimum

jak już brać się za takie arty to profesjonalnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety mieszkamy w Polsce i a64@2700 to sa realia, a wiele osob to o takim sprzecie wogole marzy. Core Duo to mozna prezentowac do bicia rekordow, ale mnie interesuje to na co mnie stac i wiekszosc Polakow. :huh:

Wiem, zaraz ktos napisze, no ale jak ktos kupuje 8800 GTS/GTX to stac go na c2d.

Dla mnie jest w tym inne przeslanie: nie przesiadaj sie z 7900 na 8800 bo nie warte jest tego 1000zl roznicy na ktory musialbys charowac caly miesiac

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przecież to banalnie proste- na egiełdzie testowali na A64 2750MHz, a ten proc jest nawet dla GTS, no baaa, nawet dla 7900 niezłym dławikiem !!!

Nie rozumiem wogóle ich postawy- takie grafy na takim sprzęcie. Rozumiem, ze zamierzeniem była porównywalność z grafami wstecz, ale mogli chociaż dodać obok wyniki na takim C2D @3600 minimum

jak już brać się za takie arty to profesjonalnie

dlawikiem :mur: chyba ze ktos gra w 3dmarki moze przedstaw jakies testy gier ( narazie tylko quake4 z optymalizacja pod wielowatkowosc) gdzie jest takim dlawikiem ze gra nie ma plynnosci i w ogole nie da sie grac

a czemu minimum c2d 3600 a moze 4000 i jeszcze kupimy to w hipermarkecie gdzie wiekszosc noobow kupuje swoje piece

nie popadajmy w gigantomanie.

Kazdy orze jak moze. Jesli natomiast kogos stac na karte za 2600zl to bedzie go stac za drugie tyle na wypasiony procesor ze nawet w oc nie bedzie musial sie bawic :)

2 rdzenie w grach dopiero raczkuja te optymalizacje w sterach sa smiechu warte a jazda sie zacznei dopiero od premiery Unreal Engine 3.0 . Jezeli a64 2800mhz moze ograniczac 8800gtx to napewno nie jest tak w przypadku 7900 bo w takim wypadku a64 x2 2800 tez bylby dlawikiem a to juz bylaby nadinterpretacja

Widac ze sugerujesz sie 3dmark cpu test gdzie 2 jajka dostaja 2x punktow lecz odejmujac te cale cpu test roznice sa markinalne nawet w smarkach.

Tak wiec Testy testy dowody a nie bajkopisanie

http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2220-38

a na koniec

Po dwóch tygodniach testów odnosimy nieodparte wrażenie, że nVidia bardzo się śpieszyła z premierą GF’a 8. To co się rzuca w oczy to ogromny wręcz pobór mocy przez nowe układy nVidii. Proces 80 nm co prawda nie jest jeszcze opanowany w 100% przez firmę, która produkuje dla nVidii chipy, ale byłaby to zapewne kwestia 2 – 3 tygodni i G80 mogłoby wyjść w niższym procesie produkcyjnym. nVidia wyraźnie też zostawiła sobie furtkę do łatwego podrasowania kart, które pojawią się w chwili premiery konkurencyjnego układu od ATi – R600. Wówczas to zagoszczą na naszym rynku (przypuszczenia autora tego tekstu) GF’y z lekko zmodyfikowanym układem G80 (produkowanym w niższym procesie produkcyjnym), a dodatkowo nVidia zdecyduje się wreszcie na pamięci GDDR4. Niższa technologia pozwoli podbić zegary rdzenia o przynajmniej 100 – 150 MHz, zaś pamięci pracujące na 1500 MHz względem 1000 przy dzisiejszych GF’ach 8800 dadzą przyrost wydajności rzędu przynajmniej 10 – 15%. Końcowo nowa edycja GF’a 8800 powinna być szybsza od dziś zaprezentowanej o około 20 – 30%, a to jest sporo.

Edytowane przez wajder

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie umiem po japonsku ale czy tam wspominaja o GF 8400? :blink: Czyzby nowa grupa odbiorcow sie pojawila?

http://translate.google.com/translate?u=ht...=en&ie=UTF8

"Now these two core of the information has not been exposed, we only know of the existence of it. If the G80 was named the Geforce 8800, G86 and G84 could be named Geforce 8600 and Geforce 8400 or 8300"

Czyli o tym, że nazwą handlową będzie 8300 albo 8400.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi