Skocz do zawartości
Caleb

Geforce 8600 GTS / GT

Rekomendowane odpowiedzi

http://images27.fotosik.pl/36/ecbf1eee60ea7551m.jpg

Leborg mam szczęście i tyle , które zdarza się często :lol2:

Widać , że sonic ma lużniejsze timingi od non sonic. Także wgrajcie sobie bios od sonica i zobaczymy czy oc pamięci się polepszy.

Bios sonic

Jest jakis progs do zmiany timingow w windzie, bo nawet nie mam stacji dyskietek, jakby karta sie obrazila po flashu ? :D

---

Chyba z nibitorze mozna z tego co widze ?

Edytowane przez ath

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla każdej karty jest inaczej , wciskasz autoselecttimings i znajduje prawidłowe timingi. Niektórzy na pałe wybierają timings 0 i porównują , po tym wychodzą chocki-klocki :wink:

Odrazu odradzam wgrywanie biosu od GTS-a , sieka na obrazie.

Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla każdej karty jest inaczej , wciskasz autoselecttimings i znajduje prawidłowe timingi. Niektórzy na pałe wybierają timings 0 i porównują , po tym wychodzą chocki-klocki :wink:

Odrazu odradzam wgrywanie biosu od GTS-a , sieka na obrazie.

Mi tezwykrylo 1, pozmienialem wszystkie parametry, potem test timings, zczytalem nowe ustawienia, dalem apply i zadnych zmian w o/c mem nie odnotowalem.

---

Hmm jakas dziwna opcja... mam dwa rozne odczyty timingow w zaleznosci, czy wybiore recznie timingset1 i dam detailed timings (okno nr. 1), czy dam autoselect timingset, ktory tez wybiera mi timingset1 (okno nr. 2). O co chodzi ?

Jest to czysty, wczytany z pamieci bios mojej karty.

Dołączona grafika

Edytowane przez ath

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to chyba lużniejsze timingi nic nie dały , regulacja w tle timingów działa bo nie raz sprawdzałem.

Z lewej masz tim. 1 , a z prawej 0.

Żeby działało testowanie timingów w tle , trzeba korzystać ze zgranego biosu.

Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to chyba lużniejsze timingi nic nie dały , regulacja w tle timingów działa bo nie raz sprawdzałem.

Z lewej masz tim. 1 , a z prawej 0.

Żeby działało testowanie timingów w tle , trzeba korzystać ze zgranego biosu.

Jak to z lewej 1 a z prawej 0, chodzi o timingset ? Ja widze tu i tu 1.

Czyli, zeby zapodac timingi w locie, musze pierw otworzyc zgrany bios i przestawiac cyferki, wtedy sie zastosuja od razu do mojej karty, bo nie czaje tego. :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nibitor jest głupi i czasami wybiera 0 zamiast 1 , umnie to samo było. Pisze 1 a naprawde jest 0.

Dokładnie tak jak napisałeś otwierasz zgrany bios i wybierasz timing 1 , zmieniasz timnigi i zatwierdzasz.

A wiec otworzylem swoj zgrany bios, wlazlem recznie na timingset1, ustawilem timingi i teraz jak mam to wprowadzic do karty z locie, opcja test timings jest nieaktywna a raczej same z siebie sie nie zastosuja ? :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba włączyć autoselecttimings :wink:

Jak żle wybierze timingi , to wchodzić w inną zakładke i wracasz ponownie w timingi. Wtedy będziesz mógł ręcznie ustawić na timing 1.

Właśnie na tym screenie co zapodałem z timinig doszło do tego co pisałem wcześniej , nibitor pokazał na screenie timnigi 0 pomino , że na ekranie było timing 1. Sprawdziłem ręcznie i timingi są takie same jak na non-sonic.

Osłabił mnie ten nibitor :wink:

Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prośba do posiadaczy 8600GT Palita.

Mógłby ktoś zrobić fotkę karty bez chłodzenia ? ;)

Szukałem na forum, ale nigdzie nie znalazłem :/

Edytowane przez Lanc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie sie wydaje ze ten SONIC i GT to jeden ch..

Inna sprawa byla w seri 7600 tam roznica byla spora bo w GS wzgledem GT brakowalo Mosfera przez co Przy wyzszym Napieciu na rdzen karta glupiala, gdzie GT spokojnie lykal na rdzenia nawet 1,8v

tutaj roznic w PCB nie widac .. pasowalo by panowie abyscie przepisali jeszcze wszystkie OZNACZENIA z kosci pamieci na

SONIC

i

GT

zrobcie to a porownam pamieci doglebnie ;-)

bo moze sie okazac ze roznica jest nijaka (zadna) wtedy dziekuje za doplacanie ok 40 ziko za kawalek wiecej alu i napis SONIC;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GT

zrobcie to a porownam pamieci doglebnie ;-)

bo moze sie okazac ze roznica jest nijaka (zadna) wtedy dziekuje za doplacanie ok 40 ziko za kawalek wiecej alu i napis SONIC;-)

w apollo ta róznica to juz 20zł,chyba warto doplacic :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Prośba do posiadaczy 8600GT Palita.

Mógłby ktoś zrobić fotkę karty bez chłodzenia ? ;)

Szukałem na forum, ale nigdzie nie znalazłem :/

I chyba wsrod userow , ktorzy nic nie moduja nie znajdziesz. Palit jak jakis idiota dal stikery na sruby , chlodzenie i dol karty , wiec demontaz = brak gwary :mur: :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche z innej beczki:)ale obiecałem autorowi tego tematu ze napisze o nowej karcie:)

kilka godzin temu przyszla do mnie 8600GE od galaxy na ktora tak wszyscy narzekaja...:)

1. na zasilce 250W nie zaskoczyla, na szczescie zamowilem tez zasilke Warriora 400W:)

2. OC swietne, nie bawilem sie duzo a spokojnie poszlo 750/2220Mhz przy temp do 65C w stresie

3. Wydajnosc....jak zobaczycie na signe, mam slaby sprzet i malo ramu a pomimo to na colinie dirt na ULTRA 800x600 mialem ponad 30fps(rajd) i pow 15fps(tor z przeciwnikami), sadze ze to bardzo dobry wynik, moze sie myle.

4. Taktowan nie musialem obnizac jak to mowi sie o tej karcie, wszystko jest ok jak narazie

Pierwsze wrazenie: 500zł, taka karta to skarb:), jestem zadowolony...

PS: stery 158.22 :)

pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A witam witam, lada dzień będę musiał rozgościć się w tym temacie, jako fan AMD/ATI obdażony mózgiem (część ciala która zanika w wyniku promieniowania monitorowego) musiałem kupić sobe 8600 GT :D ciekawe ile z niej wycisne :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć! Czy Palit 8600GT Sonic za 430 zł to dobry wybór w tym przedziale cenowym? Ta karta ma szyne i pamięci 128bit :-///////// i co to są gddr?

@ Strongmen różnica jest w pamięciach. Sonic mają 1,3ns, a te zwykłe 1,4ns. Przekłada się to na +100mhz średnio na memkach na standardowym V.

Edytowane przez Raul

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Strongmen różnica jest w pamięciach. Sonic mają 1,3ns, a te zwykłe 1,4ns. Przekłada się to na +100mhz średnio na memkach na standardowym V.

trzeba nam oznaczen z jednej i drugich kosci pamieci - karty zeby - potwierdzic roznice w memkach

w 7600GS tez pisalo ze pamieci to 2.0ns a w rzeczywistosci byly to te same pamieci co w 7600GT (1,4ns) doszedlem do tego wlasnie majac oznaczenia z jednej i drugiej karty

Wiec to ze sonic ma 1,3ns a Gt 1,4ns moze byc tylko chwytem marketingowym jak poprzednio

pasowalo by rowniez info jakie V na memkach standardowo ma SONIC a jakie GT ...

wtedy bedziemy w domu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Naruszyłem , troche porwałem.

Generalnie to zalezy od sklepu i osoby przyjmujacej :wink: , podac moglbym od razu te ktore beda robic problemy ale po co :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi