kinner Opublikowano 7 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2006 (edytowane) Sytuacja ma się następująco. Otóż sąsiad przyszedł z problemem, że u niego w komputerze wyskoczyło właśnie kilka małych obrazków xxx, więc pomyślał że to jakiś wirus lub trojan a ja mam to usunąć. Kompa przeskanowałem najpierw mksem (był zainstalowany na kompie, to zaktualizowałem bazy) a potem ad-aware (oczywiście też z najświeższymi bibliotekami i bazami). Owszem oba te skanery znalazły kilkadziesiąt trojanów, podejrzane pliki zostały usunięte, ale nieszczęsne obrazki zostały. Żeby nie było wątpliwości, owe obrazki nie są na stałe wklejone do pliku graficznego, który otwierany jest jako tło, można ustawić dowolne tło i tych kilka obrazków xxx zostaje dokładnie w tym samym miejscu. Żeby było ciekawiej te obrazki są tylko w jednym profilu, a w systemie są utworzone 3 profile. Na dodatek z profilu tego użytkownika (z uprawnieniami administratora) nie da się sprawdzić zawartości folderu C:\documents and settings\Nazwa_Profilu. Więcej jakiś niespodzianek w systemie nie ma. Komp chodzi stabilnie, procek nie jest stale czymś obciążony, jest dostęp do wszystkich ustawień systemowych (oprócz dostępu do folderu z tegoż profilu), do internetu itd Czy da się te obrazki (wirus, trojan ? inny spyware ?) usunąć bez usuwania tego profilu ? Czy usunięcie a potem utworzenie na nowo tego profilu, rozwiąże problem definitywnie, czy jednak tego typu kwiatki znowu wyskoczą ? Aha tylko nie proponujcie mi formatowanie partycji i stawiania wszystkiego od nowa - zdecydowanie chcę tego uniknąć. P.S. Jeśli już taki problem był na forum to nie bijcie, ale przekopałem ten dział dość głęboko i na nic podobnego się nie natknąłem Problem rozwiązany. Po prostu jeden z trojanów (czy wirusów, co to było nie wnikam) ustawił kilka małych gifów, - udało się je usunąć za pomocą ustawień w zakładce "tło" we właściwościach ekranu -> opcje zaawansowane czy coś w tym guście. Po prostu mks i ad-aware z definicji szuka przecież trojanów i wirusów a nie jakiś tam fotków, dlatego zostały po usunięciu tych "drobnoustrojów" Edytowane 7 Listopada 2006 przez kinner Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 10 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2006 Przeszukaj system SpyBotem S&D - z doświadczenia mojego wynika że AdAware dosyć sporo rzeczy pomija. Możliwe że te obrazki są wyświtelane jako elmenty Active Desktop. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...