Skocz do zawartości
DmL

kable ide - orientacja :))

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

mam takie pytanko czy jest wazne ktory koniec kabla ide podlacze do plyty ? bo z jednej strony jest krotszy i niby pisza zeby tam gdzie jest dluzszy podlaczac .. ale mozna inaczej ...

bo chcialem zrobic tak -

1 master - WDC 80GB SE

slave - DvD

2 master CD-RW

slave stary WDC 6,4

i wlasnie na 2 kanale mam duza odleglosc...

PS ktos mial taki problem z PQ BOOT MAGIC ze wyswietlal ze nie moze znalezc sektora czy cos takiego - niby sie instaluje ale nie dziala . configuracja tez nie chce pojsc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znaczenie ma podłączenie powinno być:

- złącze niebieskie (najdalej odsunięte) - do płyty głównej

- złącze czarne (drugi koniec taśmy w stosunku do złącza wpiętego do płyty głównej) - master

- złącze szare (środkowe) - slave

Przy innym podłączeniu też będzie działać :) ale... niezawsze (niektóe modele płyt wymagały tylko takiej kolejności - podobno, bo sam nigdy takiej nie widziałem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja ostatnio zmienialem kable na okragle. Nie z 3wtyczkami, ale taie do jednego napedu (mam 2 tylko). Oczywiscie na poczatku nic nie dzialalo... Przelozylem kable odwrotnie i jest ok. Co do starych kabli, to nie pamietam, ale chyba mialem wetkniety odwrotnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powinno dzialac. nie bedzie dzialac jesli na napedzie bedziesz mial zworke ustawiona na cable select, lecz tego nikt nie stosuje. jesli wiec zworke normalnie na master i naa slave ustawiles to bedzie dzialac :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...