Skocz do zawartości
ward

Jakimi Programami Moge Sprawdzić...

Rekomendowane odpowiedzi

Jakimi programami moge sprawdzić

Dysk

Płytę główna

ramy

Karte graficzą

Procka

I zasilacz

chodzi mi o jakies proste programy poniewąż zabardzo sie na tym nieznam a wiem że cos jest zepsutę. z góry dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbyt mało powiedziałeś w poście jakie objawy dotykają twojego kompa. Wróżkami nie jesteśmy. No ale jak chcesz wiedziec jakie programy nadają się do testowania to prosze niżej lista:

zasilacz -> sprawdzenie napięć miernikiem a nie programami

procesor -> prime95, sp2004

ramy -> memtest86, goldmemory, sp2004

grafika -> taktowania zegarów, temperatura - atitool, rivatuner, przeinstalowanie sterowników

płyta główna -> najważniejsze to sprawdzenie kondensatorów czy nie są napuchnięte, gniazdo zasilania, sprawdzenie temperatury chipsetu, itp

dysk -> hd tech, hd tune

a tak wszystko razem zbiorczo możesz wykorzystać programik sisoft sandra i everest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk - HDTUNE [error scan, nie zaznaczaj quick]

ram - memtest lub glodmemory - test pod dosem z bootowalnej dyskietki

procek - sp2004 - zostaw na 3 godziny blend test

zasilacz - jeśli chodzi o napięcia to kupno miernika na allegro za ~10 zł

grafika - hmm puszczenie 3d marka 03/05 i szukać artefaktów ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok to ja zaczne może odpoczątku ten komp o którym mowa poprostu mi sie wieszał i i traciłem wszystkie danne na dyskach a mianowicie za pierwszym razem miałem dwa dyski 120 gb i chyba 250 gb nową ze sklepu i 2 dni pozniej na tej 250 GB znalazłem okolo 40 badsektorów oczywiscie ddałem dysk do reklamacji dali mi nowy wszystko pochodziło okolo 2 dni i znów komp sie zawiesił i co sie okazało nie mogłem odczytać ani zjednego ani z drugiego dysku żadnych danych . wiec chce poprostu sprawdzić co bylo\jest przyczyna problemu

Edytowane przez ward

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to tak :

AMD Athlon 2400+

2xDDRAm 512 MB (dual)

Radeon 9600Pro 128MB DDR

płyta główna Gigabyte GA-7N400-L

Dyski obydwa Sigate Baracudy pierwszy 120GB i drugi 250 GB obydwa z 8 MB (cachem?)

aha i nie bawilem sie w OC bo jest całkowitym lamerem jeśli chodzi o takie rzeczy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi