sparda Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 Czasem po wlaczeniu pc słychac głosne brzeczenie myslałerm ze to moze kabel od wiatraczka ktory jest w bocznej scianie obudowy wcina sie w iwatraczek ale raz odłaczyłem ten wiatraczek i zdjałem obudowe brzeczenie dalej było słychac nie umiem dokładnie sprecyzowac skad dokładnie to pochodziło moja obudowa http://www.capslock.pl/produkty/obudowa_ninja_wb/6437 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 :| Po co nam Twoja obudowa? Moze piszcza cewki na karcie graficznej, moze w zasilce, a moze na plycie glownej? Moze dysk, moze naped.... :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 A moze wiatrak od procka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 A może od zasilacza ? :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 albo od karty graficznej :) weź przyłóż że swe ucho lewe, tudzież prawe do blaszaka, wepchnij głowęcję swą do środka i posłuchaj co w kompie piszczy.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sparda Opublikowano 25 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2006 te brzecznie zaczeło nabireac na sile dzis czekałem pol godziny zanim uruchomiłem pc normalnie nagrałem to na dyktafon w iriverze http://rapidshare.com/files/4763814/Voice061123001.MP3.html co o ty sadzicie?? pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bio Opublikowano 25 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2006 a przeczytałeś co pisał pełzak? głowa w obudowę i szukaj co tak brzęczy... to naprawdę może być wszystko.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 25 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2006 te brzecznie zaczeło nabireac na sile dzis czekałem pol godziny zanim uruchomiłem pc normalnie Mozesz wyjasnic? Cholera chyba musze pogrzebac w poszukiwaniu mordki ze szlugiem w gebie i przekrwionymi oczkami... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sparda Opublikowano 25 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2006 zanim uruchomiłem bez brzeczenia. po jakims czasie problem ustapił sam i sie komp normalnie właczył czytaj:bez dziwnych hałasow dochadzacych z obudowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 25 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2006 Zatarł ci sie wentyl na cipsecie/grafice... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 25 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2006 U mnie nie wiem czemu jak komp dłużej pracuje to wentyl na procku zaczyna piszczeć, ale walnięcie pięścią w budę daje spokój na jakiś czas. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 25 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2006 (edytowane) więc wytłumaczę to najprościej jak się da... Zresztą już wspomniane zostało iż zatarł Ci sie wiatrak na chipsecie, choć ja bym obstawiał grafikę :). Cały efekt bierze się stąd, iż wiatrak się wyrabia, wyrabia się mała podkładka trzymająca oś we właściwym miejscu, lub tulejka w której wiatraczek sie kręci, ewentualnie jest to efekt zabrudzenia.. co wprowadza wiatrak w wibracje mimośrodowe, przez co redukują się jego obroty dosyć znacznie i nie jest on w stanie chłodzić efektywnie tego co chłodzi, a przy okazji wydaje dziwne dźwięki. Proponuję otworzyć to i zobaczyć, że wiatrak kręci się z bardz o małą prędkością. Jeśli zignorujesz ostrzeżenia to zapewne po tygodniu brzęczenie ustanie... ale to tylko dlatego że wiatrak przestanie się kręcić :) HucK jak walniesz go pięścią to wiatrak na chwilę zostaje wytrącony z mimośrodowych wibracji i wraca na swoją prawidłową oś obrotu... za chwilę jednak powraca bo tak mu wygodniej :) Edytowane 25 Listopada 2006 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 25 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2006 Ale definicja :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japa Opublikowano 26 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 Oj znam ten dźwięk bardzo dobrze. Stawiam 99% na wentyl od : grafiki, chipsetu lub kieszeni do hdd jeśli taką posiadasz. W każdym razie według mnie to jakiś wentyl 40mm, to one wydają taki dźwięk gdy się zacierają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lordmichu Opublikowano 26 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 Też bym stawiał na wentyl. Miałem podobnie. Hmm, nawet mam nadal. To małe g... na chipsecie strasznie brzęczy. Jak kopne w bude to przestaje na chwile (nie polecam ze względu na dyski). Mój sposób na zdiagnozowanie, który to wiatraczek, to wetknięcie palca po kolei w każdy :P . Jeśli po zatrzymaniu danego wiatraka brzęczenie ustaje to będziesz wiedział który to drań. Sposób tyle skuteczny(głupi) co bolesny (zwłaszcza w tych 80mm, w 120mm nie odważyłbym się :D ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 26 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 w 120mm nie odważyłbym się :D ).Trza twardym być, nie miętkim B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 26 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 Ja zatrzymuje wiatraki nie wkładając tam palce, tylko na samym środku przyciskam palcem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lordmichu Opublikowano 26 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 Też można, ale jak są grile założone to jednak łatwiej mi wsadzić palucha w łopatki. Ponadto moje 80mm bydle na procku nie daje się tak zatrzymać (spowolnić i owszem, ale nie zatrzymać, a na dodatek ma jakby ostrzone łopatki :D - wyraźnie czuć cieniutką jakby plastikową blaszkę na krawędzi). Tak sobie policzyłem i przewinęło się przez moje kompy 6 wiatraczków 40mm (takich w standardowej obudowie) i wszystkie uległy zatarciu. Różny był tylko czas po którym to nastąpiło. Zresztą z kim bym nie rozmawiał, to zawsze te maluchy się zacierają. Natomiast z zatarciem większego wiatraka jeszcze się nie spotkałem i to niezależnie w jakich warunkach pracował (kurz i inne syfy). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 26 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 Panowie, nie ma co obstawiać, to po prostu wiatrak wpada w turbulencje boczne :). Otwórz kompa i wymieć wiatrak, inaczej w najbliższym czasie czekają Cię zwiechy kompa a anstępnie zgon :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sparda Opublikowano 27 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2006 kompa mam pol roku kupiony nowy wiec juz po taki czasie wiatraczki ulegaja zatarciu??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 27 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2006 Znasz taka piosenke "wszystko sie moze zdarzyc"? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 27 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2006 :| 40mm na slizgowym lozysku + obudowa wentylowana bez filtrow + kurz - momentalnie :| Gratuluje - 3 tygodnie pieprzenia sie z malym wiatraczkiem... Az brak slow :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 27 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2006 Jeszcze pare takich topicow i Orgiusz kupi bron :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sparda Opublikowano 28 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2006 :| 40mm na slizgowym lozysku + obudowa wentylowana bez filtrow + kurz - momentalnie :| Gratuluje - 3 tygodnie pieprzenia sie z malym wiatraczkiem... Az brak slow :| nie wiem o co ci chodziłlo z tymi 3 tygodniami a brzeczeniu ustało same. raz po właczeniu pc było brzeczenie postanowiłem jednak nie wyłączac pc i po załadowanoiu windy samo przestało i juz wogole na razi nie brzeczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 28 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2006 Bo sie zatarl i w ogole nie pracuje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sparda Opublikowano 28 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2006 tera sprawdzałem palcem i kazdy wiatraczek pracuje: 2 w obudowie 1 od proca 1 od płyty głownej i od grafy jeden wiec temat jest niaktualny wszystko jest juz ok pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 28 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2006 problem byl poprostu niesamowity... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 28 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2006 przestał brzęczeć bo sie rozgrzał... ale wierz mi, jego dni są policzone, i któregos pięknego dnia jak przestanie buczeć to już na amen :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::snoopy:: Opublikowano 28 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2006 Jak bardzo Cie to denerwuje to kapnij kilka kropli oleju jakiegoś np. maszynowego i po problemie... na czas jakiś :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...