Skocz do zawartości
sparda

Dziwne Brzęczenie

Rekomendowane odpowiedzi

Czasem po wlaczeniu pc słychac głosne brzeczenie

myslałerm ze to moze kabel od wiatraczka ktory jest w bocznej scianie obudowy wcina sie w iwatraczek ale raz odłaczyłem ten wiatraczek i zdjałem obudowe brzeczenie dalej było słychac

nie umiem dokładnie sprecyzowac skad dokładnie to pochodziło

moja obudowa http://www.capslock.pl/produkty/obudowa_ninja_wb/6437

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

więc wytłumaczę to najprościej jak się da... Zresztą już wspomniane zostało iż zatarł Ci sie wiatrak na chipsecie, choć ja bym obstawiał grafikę :). Cały efekt bierze się stąd, iż wiatrak się wyrabia, wyrabia się mała podkładka trzymająca oś we właściwym miejscu, lub tulejka w której wiatraczek sie kręci, ewentualnie jest to efekt zabrudzenia.. co wprowadza wiatrak w wibracje mimośrodowe, przez co redukują się jego obroty dosyć znacznie i nie jest on w stanie chłodzić efektywnie tego co chłodzi, a przy okazji wydaje dziwne dźwięki. Proponuję otworzyć to i zobaczyć, że wiatrak kręci się z bardz o małą prędkością.

Jeśli zignorujesz ostrzeżenia to zapewne po tygodniu brzęczenie ustanie... ale to tylko dlatego że wiatrak przestanie się kręcić :)

HucK jak walniesz go pięścią to wiatrak na chwilę zostaje wytrącony z mimośrodowych wibracji i wraca na swoją prawidłową oś obrotu... za chwilę jednak powraca bo tak mu wygodniej :)

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj znam ten dźwięk bardzo dobrze. Stawiam 99% na wentyl od : grafiki, chipsetu lub kieszeni do hdd jeśli taką posiadasz. W każdym razie według mnie to jakiś wentyl 40mm, to one wydają taki dźwięk gdy się zacierają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też bym stawiał na wentyl. Miałem podobnie. Hmm, nawet mam nadal. To małe g... na chipsecie strasznie brzęczy. Jak kopne w bude to przestaje na chwile (nie polecam ze względu na dyski).

Mój sposób na zdiagnozowanie, który to wiatraczek, to wetknięcie palca po kolei w każdy :P . Jeśli po zatrzymaniu danego wiatraka brzęczenie ustaje to będziesz wiedział który to drań.

Sposób tyle skuteczny(głupi) co bolesny (zwłaszcza w tych 80mm, w 120mm nie odważyłbym się :D ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też można, ale jak są grile założone to jednak łatwiej mi wsadzić palucha w łopatki. Ponadto moje 80mm bydle na procku nie daje się tak zatrzymać (spowolnić i owszem, ale nie zatrzymać, a na dodatek ma jakby ostrzone łopatki :D - wyraźnie czuć cieniutką jakby plastikową blaszkę na krawędzi).

Tak sobie policzyłem i przewinęło się przez moje kompy 6 wiatraczków 40mm (takich w standardowej obudowie) i wszystkie uległy zatarciu. Różny był tylko czas po którym to nastąpiło.

Zresztą z kim bym nie rozmawiał, to zawsze te maluchy się zacierają.

Natomiast z zatarciem większego wiatraka jeszcze się nie spotkałem i to niezależnie w jakich warunkach pracował (kurz i inne syfy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:|

40mm na slizgowym lozysku + obudowa wentylowana bez filtrow + kurz - momentalnie :|

Gratuluje - 3 tygodnie pieprzenia sie z malym wiatraczkiem... Az brak slow :|

nie wiem o co ci chodziłlo z tymi 3 tygodniami

a brzeczeniu ustało same.

raz po właczeniu pc było brzeczenie postanowiłem jednak nie wyłączac pc i po załadowanoiu windy samo przestało i juz wogole na razi nie brzeczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi