Skocz do zawartości
lechoo

MSI i845E Max + P4 1.6A

Rekomendowane odpowiedzi

Na ile da się wykręcić taki konfig:

* MSI i845E Max (MS-6566E)

* P4 1.6A (Northwood 0.13u)

* DDR PC-333

* chłodzenie powietrzem

Może ktoś testował taką konfigurację i podzieli się osiągnięciami? Przymierzam się do zmiany bebechów i chciałbym wycisnąć jak najwięcej z kompa. Napewno zostanę przy Intelu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym tam wolal kupic cos na Sis 645DX! co prawda z deczka mniej wydajne ale chyba lepiej sie na tym kreci . Kup Asusa P4S533 a wyciagniesz gdzies ok 2,5Ghz na Boxowych coolerku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś widziałem w sieci wzmiankę o całkiem niezłym podkręceniu P4 1.6 na płycie MSI i845D Ultra (chyba na 2.7GHz, chłodzenie powietrzem), znajomi też sugerowali mi MSI za dobry wybór... Wolałbym, aby płyta była oparta na chipsecie Intela, no i rozsądznie kosztowała :) Nie pali mi się z tym upgrade, więc wolę spokojnie wszystko przemyśleć. Może jakieś dodatkowe sugestie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przejrzałem sobie właśnie manual od tej MSI i845E Max, i możliwości overclockerskie ma raczej cienkie. Skoro trochę uparłem się na chipset Intela, to pomyślałem o Asus-ie P4B533-E, ta jednak ma podobno jakieś głupie ograniczenie w ustawieniach 'FSB/MEM ratio' powyżej 132MHz - http://forums.anandtech.com/messageview.cf...threadid=795477 - w manualu Asus nic o tym nie pisze. Ktoś z Was może coś o tym wie, może wśród Was jest użytkownik P4B533-E, który mógłby się o tym wypowiedzieć?

Jeszcze jedno pytanko - jak jest z wydajnością kontrolera HDD na SiS-ie 645DX? Porównywalna do Intela? Tylko nie piszcie, że SiS jest lepszy bo ma ATA-133, gdyż chodzi mi o porównanie wydajności dysku ATA-100 na Intelu i SiS-ie....

Powoli bardziej skłaniam się jednak ku temu SiS-owi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na temat kontrolera HDD sam sobie znalazłem odpowiedź, i to na... tweak.pl:

"W typowych aplikacjach office'owych chipsety Intela są lepsze od SiS'a. Intel posiada ICH2 South Bridge, który dostarcza sterownik cacheujący ATA - Application Accelerator. SiS nie posada niczego takiego."

Może kogoś to też zainteresuje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nic nie doradzam ani odradzam. Ja mam MSI 845 Ultra i PIV 1.6A (zreszta jak w podpisie) i pomijajec mankament z autoconfigiem pamieci to wykrecilem na niej swoj procesor na 2.8 Ghz (w pelni stabilnie) i bez mala 3 Ghz (sztuka dla sztuki).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...