radas Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 Witam Nadszedł czas kupna procesora. Proszę o radę czy lepiej kupić dwurdzeniowego , lecz wolniejszego Athlon 64 x2 3600+ http://www.proline.pl/shop.php?prodid=AMD+64+X2+3600+AM2+B, czy wybrać (w tej samej cenie) szybszego , lecz jednordzeniowego Athlon 64 3800+ http://www.proline.pl/shop.php?prodid=AMD+64+3800%2B+AM2+O+B ? ..... Moja płyta to INFINITY NF ULTRAII-M2 http://eu.dfi.com.tw/Product/xx_product_sp...=LP&SITE=PL dzięki ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 Pytanie do czego? Jak do gier to opcja nr dwa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 Jak masz taką płytkę to tego X2 podkręcisz i tak do poziomu tego 3800+. Ja bym brał X2, zawsze 2 jaja to nie jedno ;) A w grach, nawet bez o/c aż takiej dużej róznicy nie będzie (na korzyść 3800+ 1 jajowego) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 05_03_1992 Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 w najnowszych grach róznica na korzyść 2 jajek coraz mocniejsza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cloperflake Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 mały OT czy sa gry ktore potrzebuja az takich procków - myslałem ze ram i grafikach maja decydujacy prym ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 Tak odnosnie tych prockow, dlaczego wszyscy mowia ze jednordzeniowe sa lepsze do gier? Czy to jest prawda? Jesli tak to dlaczego, bo dla mnie nie jest to niestety zrozumiałe za bardzo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 05_03_1992 Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 do nowych gier lepsze są 2 rdzeniowce (w gothicu 3 z tego co szlyszalem 2 rdzenie daja nezlego kopa) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 mały OT czy sa gry ktore potrzebuja az takich procków - myslałem ze ram i grafikach maja decydujacy prym ?odp do OT jest kilka gier w których to właśnie procek daje kopa a nie grafika. są to najczęściej gry FPS stworzone na silniku z Unreala Tournamenta i jego modyfikacji: UT 2k3, UT 2k4, Unreal II, America's Army (od dawna, do wersji 2,7 i następnych będzie oparty na nowcych silnikach Unreala, od przyszłego roku na wersji 3.0). W tych grach wymiana karty nie daje za dużego przyrostu (nie oznacza to że nie daje żadnego) po prostu w nich mocnym prockiem można nadgonić dużo więcej klatek niż poprzez grafę. Mały test na R9550 w A'sA: w pewnym miejscu 15 fpsów przy 250/400, przy 450/530 ilość wzrosła o ok 0,25-0,5 fpsa :) więc są takie gry ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 Ja bym brał tylko 2 rdzenie, obojętnie do czego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tAgAn Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 Ja bym brał tylko 2 rdzenie, obojętnie do czego. popieram co 2 jaja to nie jedno Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuKe Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 jesli juz rozmowa o dwordzeniowych prockach to mam pytanko otoz kuzyn zakupil athlona x2 3600 i w windowsie pokazuje mu ze rzeczywista moc tego procka jest 2000, to teraz pytanko, czy to 2000 to jeden rdzen czy w tym sa juz 2 rdzenie rzeczywistej mocy??? ja mam przykladowo jednordzeniowego athlona 3200 i rzeczywista moc mojego procka jest 2200... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 Co to jest rzeczywista moc? :lol: Wiem, chodziło ci o taktowanie procka w MHz, ale nijak to się ma do mocy, w 2-jajowcach każdy rdzeńjest taktowany po 2000MHz (tego się nie sumuje jak na niektórych ulotkach :lol:). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 To nie jest żadna "Moc" :D tylko taktowanie. (3200+ ma 2000MHZ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 Tak odnosnie tych prockow, dlaczego wszyscy mowia ze jednordzeniowe sa lepsze do gier? Czy to jest prawda? Jesli tak to dlaczego, bo dla mnie nie jest to niestety zrozumiałe za bardzo. Po prostu poki co malo gier korzysta z dwoch rdzeni. A wydajnosc jednego rdzenia w 2-jajowcu jest nizsza niz porzadnego jednojajowca ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuKe Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2006 czyli jesli jest dwordzeniowy 3600mhz to znaczy ze ma 2x jadra po 2000mhz?? jesli tak no to ladny POWER :D P.S 3200mhz to ~ 2200mhz a nie 2000mhz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2006 Oba jadra sa taktowane tym samym zegarem, czyli tak, ma 2x 2000 MHz. Przy czym nie nalezy tego sumowac, jak to robia niektore reklamy ;) Power rzeczywiscie ladny, pod warunkiem, ze cos jest w stanie z tych dwoch rdzeni skorzystac. W przeciwnym wypadku jeden rdzen sie "nudzi" ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuKe Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2006 czyli stare gry typu DOOM 3, HL2 itp wykorzystuja tylko jeden rdzen? gry typu crisis, UT2007 juz beda 2 rdzenie wykorzystywaly, to pewnie na kompie z jednym rdzeniem te gry nawet nie rusza :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2006 Czemu by miały nie ruszyć :mur: Po prostu na 2 jajkach będą działały lepiej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2006 czyli stare gry typu DOOM 3, HL2 itp wykorzystuja tylko jeden rdzen? Tak. Chyba, ze pojawily sie do nich jakies patche dodajace obsluge dwoch rdzeni. Bonus z 2 jajek jest wtedy taki, ze w tle podczas gry mozesz sobie np. film kompresowac bez dodatkowego obciazania rdzenia, na ktorym grasz (pomijajac problem wykorzystania RAM) ;) A o nowe gry bym sie nie martwil - na pewno na jednym rdzeniu pojda, producenci nie strzeliliby sobie w stope ;) Tyle ze, tak jak napisal Lanc, procek dwurdzeniowy da kopa w wydajnosci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamaj Opublikowano 10 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2006 Mam podobny dylemat jaki wybrać procek, ale chyba lepiej inwestować w przyszłość i wziąć dwujajowca. Bo taki Crysis to na bank będzie kotrzystał z dwóch jajek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 10 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2006 U mnie dylemat akurat byl ograniczny przez buzdet - za 300zl nie poszlaje ;) Aczkolwiek uwazam, ze w chwili obecnej inwestycja w dwa rdzenie jest nieoplacalna - za malo gier z tego korzysta. Lepiej IMHO wziac teraz tani jednordzeniowy proc, a w przyszlym roku przejsc na dwa jajka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemol^N Opublikowano 10 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2006 Aczkolwiek uwazam, ze w chwili obecnej inwestycja w dwa rdzenie jest nieoplacalna - za malo gier z tego korzysta. Nalezy pamietac ze nie kazdy uzywa komputera jako konsoli do gier. 2 rdzenie podnosza ogromnie wygode pracy. Tez bylem sceptyczny ale jak sie sam przekonalem to nie wrocilbym do 1 rdzeniowca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 10 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2006 Moglbys podac jakies przyklady przewagi dwoch rdzeni nad jednym? Pytam zupelnie serio. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gyc Opublikowano 10 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2006 Moglbys podac jakies przyklady przewagi dwoch rdzeni nad jednym? Pytam zupelnie serio.Skanujący system antywir + zwykłe przegładanie netu np. ;-) Na moim laptopie jak skan się włącza, to o komfortowym przeglądaniu stron mogę zapomnieć. W pracy mam dwa rdzenie i mogę robić render 3D +coś tam jeszcze i chodzi ok. Jest tego sporo. Nie ma przycięć systemu po prostu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemol^N Opublikowano 10 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2006 Moglbys podac jakies przyklady przewagi dwoch rdzeni nad jednym? Pytam zupelnie serio. Dowolne kodowanie filmow (czesto z kamery zrzucam i kompresuje) Wtedy nie moglem nic innego robic a teraz moge sobie uzywac komputera normalnie bez problemu najmniejszego. Nawet dvd shrink popularny dziala plynnie i nie zamula systemu. Wczesniej myszka mi stawala na ekranie :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 10 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2006 jeden rdzeń wykorzystywany do gry a drugi do skanu antywirem,gadu, emule i reszta manelstwa xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...