Skocz do zawartości
Neo_x

Pytanko O Wzmacniacz I Kabel

Rekomendowane odpowiedzi

Siema... mam do Was takie pytanko.. jak sie nazywa wtyczka kabla ktora idzie

ze wzmacniacza unitra ws 301s do glosnikow? wyglada to mianowicie tak ze

koncowka jest ze 2 razy wieksza od svideo... a w srodku posiada 5 pinow ustawione w rzedzie...

chodzi mi mianowicie o to ze musze wyprowadzic z takiego kabla wyjscie na

glosniki ktore sa na chinche.. i nie wiem ktory drut ;) to plus a ktory to

masa :) Nie bijcie za ten temat i pozdrawiam ;)

ta unitra wyglada tak

http://www.swistak.pl/aukcje/1664771,wzmac...a-Warszawa.html

http://photos.allegro.pl/photos/oryginal/1...874/139008746_2 na tej fotce po srodku widac takie wyjscie :)

EDIT: zadalem takze takie pytanie na elektrodzie.. uzyskalem odpowiedz... taki kabel nazywa sie DIM jak by ktos szukal info o tym :)

Edytowane przez Neo_x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Po pierwsze to co opisujesz (DIN5) są to wejścia audio, natomiast wyjścia są po prawej i po lewej stronie a na dodatek są to gniazda które mają otwór okrągły i drugi w kształcie prostokąta, opisane są jako głośnik P i głośnik L, fotka zamieszczona przez "pruff_smd" pokazuje jak podłączyć wejścia do tego wzmacniacza, tu masz http://www.allegro.pl/item141924200__nowe_..._1zl_2szt_.html stosowne wtyczki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

tak naprawdę w te wtyczki lepiej wcisnąć sam kabel bo niektóre te wtyki powodują tylko szumy ;]

Mógłbyś mnie oświecić jakim cudem wtyczka "głośnikowa" może wpływać na poziom szumów, lub wogóle spowodować ich powstawanie? Może jakaś interpretacja tego fenomenu :blink:? (pomijając uszkodzony wzmacniacz i np. AC97 na wejściu :lol:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:tomazzi chodzi mi o "interpretacje tego fenomenu" w odniesieniu do końcówek zlepionych z kablelm tylko skręcenie bez żadnego lutowina czy innych operacji łączenia elementów, w takich wypadkach lepiej wcisnąć kabel w wejście [jeżeli oczywiście posiadamy przewód głośnikowy, a nie jakiś kabel o przekroju "sików pająka"].

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba praktycznie kazde medium transmisyjne wprowadza do sygnalu analogowego znieksztalcenia, kazdy przewod posiada pojemnosc indukcyjnosc oraz opor a zle sklecona wtyczka moze powodowac ich wzrost (chodzi o znieksztalcenia) ;) np kabel bedzie tylko ocieral o stosowny pin ;)

Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

@Linoge: Zniekształcenia to nie szumy. Teoretycznie to nawet pobliski nadajnik tv może wytwożyć sygnał w kablu głośnikowym (w końcy jest parę metrów anteny) i wpłynąć na jakość dźwięku ;). Przy odpowiedniej mocy nadajnika to nawet nie podłączony głośnik zagra na półce (to akurat nie jest żart...).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi