Skocz do zawartości
AVRAL

Jaki Lcd 20' Panorama ?

Rekomendowane odpowiedzi

Wreszcie chyba nadszedł czas na zmianę mojego starego CRT OPTIView 19LX99 (19') na coś nowszego. Wybór padł na panoramy 20'

I tutaj nasuwa się pytanie jaką kupić panoramkę 20' za ok. 1600zł ?

Myślę nad Belinea 10 20 35W ,może jest coś lepszego w tej cenie ? Głównie chodzi mi o gry :)

Z góry dzięki za odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiedziałem, że tak odpiszesz. Różnica jest mała przecież chodzi o matrycę :D

O cenę to raczej chodziło mi coś góra 1650-1700zł. Ok ,może być i 22' byle nie mniejszy niż 20' i najlepszy w tej cenie.

Jakieś konkretne modele ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem okazję widzieć w użytkowaniu 20” i 22” różnica jest spora na korzyść 22” może wyskrobiesz parę groszy i dołożysz.

Ja tylko czekam kiedy mój monitor padnie

:D

Spoczko ,to jakby co dokładnie jakie byś mi polecił 22' ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozmiar 20" - to tak jakbys mial 19" CRT rozjechana na boki dodakowo :).

Ja tam uzywam belke i jestem z niej naprawde zadowolony . 1550 zł mnie kosztowałą - mam ja gdzies z miesiac czasu juz.

Gierki smigaja az milo :).

Trafil mi sie jeden martwy pixel ale juz onim zapomnialem .

Tez sie mordowalem z wyborem. Philipsa mozna byloby brac tylko dostepnosc slaba i jeszcze matrcy rozne pchaja.Mozna zonka trafic :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba już na pewno przekonałem się do 22' :) ,bo skoro mówicie ,że 20' to jak 19CRT rozjechana to lipa ,nie chce czegoś takiego ,no i bardziej pasuje mi plamka z 22'.

Właściwie to nastąpiła zmiana tematu :)

Tak więc dokładnie nad jakimi modelami 22' panoram mogę się zastanawiać ? Jaki wg. Was jest najlepszy za ok. 1800zł ?? I czy wogóle za tyle warto się brać za takie LCD ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba już na pewno przekonałem się do 22' :) ,bo skoro mówicie ,że 20' to jak 19CRT rozjechana to lipa ,nie chce czegoś takiego ,no i bardziej pasuje mi plamka z 22'.

Właściwie to nastąpiła zmiana tematu :)

Tak więc dokładnie nad jakimi modelami 22' panoram mogę się zastanawiać ? Jaki wg. Was jest najlepszy za ok. 1800zł ?? I czy wogóle za tyle warto się brać za takie LCD ?

Dalej to będziesz chyba musiał wertować temat o LCD 22" bo tam zapewne będzie coraz więcej info.

Czy warto się w nie pakować? - moim zdaniem tak bo:

- korzystniejszą mają plamkę niż np. 20" 1680x1050

- VA nie jest wcale taka wspaniałą matrycą i to TN jej znacznie nie ustępuje ( w ścisłych przypadkach jest lepsze lub gorsze np. na TN nie ma srebrzenia )

Generalnie plusy i minusy można mnożyć jednak ja już to robiłem i po prostu zdecydowanie wolę 22" TN niż 20" VA. Pozostaje jeszcze 20" IPS NEC - jednak piksel 0,258 mnie skutecznie zniechęca, dodatkowo cena też jest wyższa a wątpię w "przepaść" jeśli chodzi o jakość obrazu - trzeba by postawić jeden obok drugiego , najlepiej zrobić zdjęcie i dać na forum. Jeśli chodzi o kontrast to pomiary pokazują że jest podobny. Kąty IPS ma lepsze jednak my patrzymy na monitor na wprost lub pod niewielkim kątem. Czas reakcji ten IPS ma świetny ale z drugiej strony jest minimalne przebicie ( overdrive ) poza tym ASUS wprowadził 22" z dopalaczem i wątpię aby był wolniejszy od NEC IPS 20" GX2 ( ale też pewnie przebicie się pojawi ). Nie ma wątpliwości że trzeba się bliżej przyjrzeć tym modelom w praktyce. Jednak fakt jest taki że te 22" są naprawdę dobre , szczególnie jeśli się zobaczy pivot w wykonaniu 22" ( fotka w temacie o 22" ) - nie ma widocznych strat jakości które powinny się pojawić w wyniku gorszych kątów TN.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za bardzo możliwości nie mam porównania monitorów i sprawdzenia ich w realu ,cóż taka dziura ,najbliżej jest Media Markt w LBN ,ale tam to mogą być pozmieniane ustawienia monitorów (a dotknąć nie dadzą) no i akurat tych modeli może nie być.

Jak na razie przeczytałem testy Samsunga 225BW i wszędzie jest z nim bardzo dobrze. Może to właśnie ten monitor ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem w wyborze LCD polega na tym, że każdy na forum ma swojego faworyta

Osobiście wybrałbym coś z rodziny Samsunga, nie wiem, jaki model, bo za bardzo w to nie wnikałem.

Przypomina mi się sytuacja, kiedy kupowałem 17” SyncMaster213N też byłem w twoim położeniu.

Tylko, że ja podszedłem do tego w ten sposób, zrobiłem listę, czego na pewno nie kupię i padło na samsunga i wcale nie żałuje

Edytowane przez Dziuby

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie przejrzałem Iiyama E2200W ,Viewsonic VX2235wm i tego Samsunga 225BW ,Iiyama odpadła ,bo w testach wychodziła raczej tylko nieźle ,Viewsonica nie moge nigdzie znaleźć jakiegoś testu więc nie wiem ,Samsunga przeglądałem parę testów i jest bardzo dobrze. Tak więc puki co to raczej Samsung ,ale ciągle szukam ,monitor mam zamiar kupować za jakieś 2 tygodnie (wystawiłem na aukcje PSP :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi