Skocz do zawartości
MarcinK20

Problem Z Komputerem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich może ktoś mi pomoże mi rozwiązać problem z moim komputerem bo przyznam ze już nie mam żadnego pomysłu na niego problem polega na tym że podczas odpalania gier wszystko pięknie ładnie chodzi do czasu gdy wyłączy się monitor dźwięk się zatnie i tyle trzeba tylko wyłączyć zasilanie i włączyć komputer od początku najciekawsze jest to ze raz wszytko działa bez problemu a na następny dzień co by się nie włączy to jest kupa bo się zwiesza konfiguracja komputera jest następująca:

Procesor AMD Athlon 3Ghz 64bit (754)

Płyta GIGABYTE GA-K8NSNXP

Pamięć Kingston 512 MB 400Mhz CL 2,5

Karta graficzna MSI GEFORCE 6800LE 256BIT 128MB

Dysk SEAGATE 300GB 16mb 7200

inna sprawa jest z ramem mianowicie taki że mam 2 kostki pamięci Kingstona takie same nie na dualu i płyta na nich nie startuje pamięci osobnie działają natomiast razem nie chcą. PROSZĘ O POMOC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich może ktoś mi pomoże mi rozwiązać problem z moim komputerem bo przyznam ze już nie mam żadnego pomysłu na niego problem polega na tym że podczas odpalania gier wszystko pięknie ładnie chodzi do czasu gdy wyłączy się monitor dźwięk się zatnie i tyle trzeba tylko wyłączyć zasilanie i włączyć komputer od początku najciekawsze jest to ze raz wszytko działa bez problemu a na następny dzień co by się nie włączy to jest kupa bo się zwiesza konfiguracja komputera jest następująca:

Procesor AMD Athlon 3Ghz 64bit (754)

Płyta GIGABYTE GA-K8NSNXP

Pamięć Kingston 512 MB 400Mhz CL 2,5

Karta graficzna MSI GEFORCE 6800LE 256BIT 128MB

Dysk SEAGATE 300GB 16mb 7200

inna sprawa jest z ramem mianowicie taki że mam 2 kostki pamięci Kingstona takie same nie na dualu i płyta na nich nie startuje pamięci osobnie działają natomiast razem nie chcą. PROSZĘ O POMOC

Po kolei - do zaznaczonych rzeczy:

1. Jak rozumiem, komputer wiesza Ci się w momencie przejścia grafiki w tryb 3D, a więc po prostu odpalenia gry, tak? W takiej sytuacji może to być:

* zasilacz, który nie daje sobie rady - w momencie przejścia w 3D grafika zaczyna momentalnie brać sporo więcej prądu i może akurat przekracza granicę możliwości zasilacza - napisz, jaki masz

* źle ustawione zegary karty w sterownikach karty graficznej. GeForce'y mają osobne zegary dla trybów 2D i 3D - może właśnie coś z zegarami 3D się namieszało, np. ustawione są za wysoko i karta po prostu nie podkręca się do tego poziomu

* ogólny problem/konfilkt sterowników do grafiki => przeinstaluj najpierw porządnie same sterowniki (PORZĄDNIE, a więc: odinstaluj => restart => dodatkowy program do czyszczenia, np Driver Cleaner => restart => zainstaluj inne), a jeśli to nic nie da, to w ostateczności format i świeża instalacja windowsa

2. To jest Athlon 3000+, a nie 3GHz :lol:. Swoją drogą dobry procek, jeśli się go odpowiednio podkręci, ale fabrycznie ma on 2,0GHz.

3. Spróbuj odpalić kompa z tymi pamięciami tak, by nie działały w dualu. Jeśli wstanie, to po prostu nie działają one razem w dual channel. Jeśli nie wstanie, to pewnie kwestia kiepskiej współpracy tej płyty z pamięciami - nie znam jej dokładnie, ale jest o tej serii płyt chyba cały temat na forum. Poszukaj w odpowiednim dziale - powinienneś znaleźć odpowiedź.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a zapomniałem napisać o zasilaczu ostatnio zmieniałem bo myślałem ze to własnie wina zasilacza teraz mam TAGANA 480W i dalej to samo.co do procka to masz racje :) napisałem troche na skroty.odnośnie sterowników to tez kombinowałem niestety bez jakichkolwiek rezultatów moze dzis jeszcze raz postawie system z innymi sterownikami a karta pracuje na standardowych taktowaniach.co do pamięci to nie doszedłem jak w tej płycie odpalić to jakoś normalnie nie dual

gdzies sie to przestawia tak sadze tylko gdzie :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest S754, on nie ma Duala, nic się nie przestawia. Ogólnie praca 2x512 przy obustronnych RAMach bywa problemem na tym sockecie. Jeśli chcesz 1GB RAM zmień kość na pojedyńczą 1GB.

Jeśli wszystko sprawdzisz jak radzi kolega to wybebesz kompa i złóż na stole na pająka. Dokładaj powoli graty i testuj, ale jeśli to tylko 3D to inne stery na czystym systemie powinny załatwić sprawę IMHO.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli jedynym sensownym rozwiązaniem jest kopic 1GB w jednej kości. co do sterowników

to na świerzym systemie i oryginalnych sterownikach do tej karty te gry wcześniej zaraz się wyłaczyły tym razem dopiero po jakimś czasie się wyłączyła zaczynam mieć dość tego kompa :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi