TomCat Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2006 Witam ! Kupiłem sobie płytkę Gigabyte GA-K8NF-9 na chipsecie nForce4-4x. Z tego co czytałem te chipsety nie mają obsługi sataII jednak znalazłem również hasło że malując na tej płytce po chipsecie można te sataII odblokować ( ktoś niby tak zrobił i to działa - tak było napisane w opiniach o tej płytce na komputroniku i benchmarku). Moje pytanie czy ktoś to robił lub wie jak to zrobić ?? szukałem ale nie mogłem nic znaleźć konkretnego na ten temat ( może źle szukałem)... dzięki i pozdrawiam !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2006 (edytowane) Primo: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...mp;hl=GA-K8NF-9 <- nie robić śmietnika z forum Secundo: Google powha -> http://www.google.pl/search?hl=pl&q=nf...=Szukaj&lr= Tertio: Pierwszy link w powyższym - magia? http://forums.techpowerup.com/showthread.php?t=3876 Żal... no ale wybaczyć można jako że nowy user, następnym razem się popraw! Edytowane 9 Listopada 2006 przez hary86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość amapi3d Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2006 (edytowane) a tak w ogole to komus sie ten mod udal? odpowiadam teraz samemu sobie: MOD sie udal. Zglosil sie chipset NF4 Ultra. Sata II wlaczone, widac to zarowno w menadzerze w panelu sterownia w windowsie jak i w programach typu HDtach- po wynikach sadzac :) Edytowane 9 Listopada 2006 przez amapi3d Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCat Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2006 dzięki, następnym razem postaram się lepiej poszukać :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 10 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2006 eh..plagiator nicka mi sie pojawił :( :wink: jak ja chciałem brać tomcata to było zajęte a tutaj prosze :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 11 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2006 Sluchajcie, skoro juz ta kwestia zostala poruszona, to czy moglbym prosic o rozjasnienie paru kwestii: - jak zrozumialem, mozna to zrobic na kazdej plycie z nForce4? Patrzac po poscie amapi3d, wnosze ze tak. - czy w ten sposob mozna odblokowac SLI? Jesli tak, to do ktorego slotu PCI-E montuje sie wtedy druga grafe? - czy miekki olowek (4B albo wiecej) wystarczy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 11 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2006 *Tak, na każdej płycie na nF4 można to zrobić *Tak, można odblokować SLI, druga karta w drugi slot, pci-e x8, no chyba że masz ięcej niż 2 sloty na swoim nF4... :P *Wystarczy teoretycznie HB, ale różnie to bywa, jeden HB drugiemu nie rówien, spróbuj tym, jak nie wyjdzie weź inny ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 11 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2006 Wiesz, ja mam 4 sloty PCI-E - 1 16x, 2 1x i 1 4x :P Stad pytanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 11 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2006 (edytowane) Wiesz, ja mam 4 sloty PCI-E - 1 16x, 2 1x i 1 4x :P Stad pytanie.Skoro masz tylko jeden x16 i żadnego x8 to se SLI nie zrobisz ;] No i wszystko jasne :) Dzieki za pomoc.Tak żeby było jasne, odblokować możesz, ale nie masz gdzie drugiej kart włożyć ;) Edytowane 11 Listopada 2006 przez hary86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 11 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2006 No i wszystko jasne :) Dzieki za pomoc. EDIT: jeszcze ostatnia rzecz :) Jak sie domyslam, za pomoca tego moda mozna odblokowac tylko SATA2, zadna inna funkcjonalnosc z Ultry (np. sprzetowy firewall zamiast programowego) sie nie pojawi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr@GuN Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 ej mam pytanie , bo u mnie te mostki od sata są połączone , takim czarnym elementem , chcę zrobić tego moda na sataII ale nie wiem , objechać ten element naobkoło ołówkiem ?? bo nie chcę niczego spalić...a jak z sli , bo płyta ta co w opisie , raczej 2 slotów nie ma , a chciałem sobie wsadzić kartę co ma 2 układy na jednym pcb XD bo tak szczeże mówiąc to u mnie chipset od tego fizycznie różni się tylko nalepką .... http://forums.techpowerup.com/showthread.php?t=3876 a płyta z siga .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 ej mam pytanie , bo u mnie te mostki od sata są połączone , takim czarnym elementem , chcę zrobić tego moda na sataII ale nie wiem , objechać ten element naobkoło ołówkiem ?? bo nie chcę niczego spalić...Nic nie odblokujesz bo masz juz odblokowane sata2. a jak z sli , bo płyta ta co w opisie , raczej 2 slotów nie ma , a chciałem sobie wsadzić kartę co ma 2 układy na jednym pcb XD bo tak szczeże mówiąc to u mnie chipset od tego fizycznie różni się tylko nalepką ....Do kart z 2 układami na 1 PCB nie potrzeba mieć SLI odblokowanego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 U mnie cale modowanie skonczylo sie, zanim sie zaczelo, bo Asus nakleja na NB jakas cienka gume oblepajaca dokladnie caly chipset poza scalakiem na srodku (taka gumowa wersja coppershima :) ). Nie idzie tego delikatnie oderwac, a zniszczyc nie chce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 No i wszystko jasne :) Dzieki za pomoc. EDIT: jeszcze ostatnia rzecz :) Jak sie domyslam, za pomoca tego moda mozna odblokowac tylko SATA2, zadna inna funkcjonalnosc z Ultry (np. sprzetowy firewall zamiast programowego) sie nie pojawi? no mozesz sli odblokowac hehe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek-o Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 U mnie cale modowanie skonczylo sie, zanim sie zaczelo, bo Asus nakleja na NB jakas cienka gume oblepajaca dokladnie caly chipset poza scalakiem na srodku (taka gumowa wersja coppershima :) ). Nie idzie tego delikatnie oderwac, a zniszczyc nie chce. ja mam ausa a8n-e i to czarne coś da się zdjąć jednak :) bo sam tak mam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...