Skocz do zawartości
matis

Problem dyskiem - Samsung SV1363D

Rekomendowane odpowiedzi

Mam płytę główną DFI CA61, HDD Samsung SV1363D, Pentium III 600MHz, Creative SB Live! 1024 Value, Rive TNT2 32MB, CD-Rom Samsung SC-152B, CD-RW TEAC W524E, karte sieciową Realtek RTL8139, 448 MB Ramu i pracuję na Windowsie XP Pro. Nie wiem co mam robić ponieważ często (prawie za każdym razem) podczas włączania komputera dysk wogóle nie startuje i co za tym idzie nie jest potem wykrywany i wyskakuje komunikat:

"Detecting IDE Primary Master ... SAMSUNG BOOTCODE - V8 HDD (ULTRA ENGINE)

Primary master hard disk fail"

Dysk jest podpięty tą samą taśmą co CD-Rom. Czasem gdy już dysk za którymś razem ruszy to często pojawia sie komunikat:

Brak pliku NTLDR

Naciśnij jakiś klawisz, aby zrestartować.

Po naciśnięciu jakiegoś klawicza znowu pojawia sie ten komunikat i tak można w nieskończoność. Jedyna rzecz jaka mi w tym momencie zostaje to reinstalka systemu.

Próbowałem zmieniać taśme i wtyczke z zasilania ale to nic nie daje. I jeszcze jedno u kumpla bez problemu za każdym razem dysk sie normalnie uruchamia.

Jeżeli ktoś może to proszę o pomoc :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wątpię że to będzie bios, bo by dysk normalnie startował. Chociaż chętnie bym wgrał nowy tylko nie wiem jakie mogą być konsekwencje złego zainstalowania biosa i czy po wgraniu nowego biosa będę musiał reinstalować system? Tu niby są nowe biosy do mojej płyty http://sj.dfi.com.tw/product/productlist2.asp?word=Y tylko nie wiem który z tych plików ściągnąć i zainstalować.

To już prędzej kontroler IDE. Nie nie próbowałem innego dysku podpinać pod tą płytę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to sprobuj podpiac inny. jednak ja bym tak czy siak zfleshowal bios na najnowszy. wybierz najnowszy bios do TWOJEGO modelu plyty, a o konsekwencjach i jak to zrobic czytaj wyzej w poscie o nowy bios i AGP aperturre size czy jakos tak. tam jest napisane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zobacz tsm gdzie mowilem. wejdz do FAQ i tam jest napisane ponoc. Bardzo prosto, milutko i zrozumiale :Dzobacz tsm gdzie mowilem. wejdz do FAQ i tam jest napisane ponoc. Bardzo prosto, milutko i zrozumiale :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tam są 3 pliki jakiś *.bin, *.exe i jeden tekstowy. Czyli wystarczy je tylko przegrać na czystą dyskietkę, uruchomić ponownie kompa, zmienić kolejność bootowania tak żeby pierwsza była stacja dysków i powinien sie update sam uruchomić, czy to wszystko czy coś jeszcze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak. wkladasz dyskietke, robisz zeby z niej czytalo pierwsze, wlacza sie prgoram, tam wybierasz flash now, nie wiem jak bedzie u ciebie jakos podobnie pewnie, albo enter bios nie wiem, w kazdym razie twierdzaca, no i za kilka sekund masz najnowszy bios.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten tekstowy tak wygląda:

* *

* CA61 BIOS UPDATE INFORMATION *

This BIOS 2A6LGD4F.BIN (9/25/00).

SOLVED ISSUE: CLOCK GEN TABLE CHANGE TO ICS8248-98.

CHECKSUM:574C

RELEASE VERSION:BE0, PCB:B1

@@@ AWDFLASH ******.BIN /LD CAN AUTO LOAD BIOS DEFAULT AFTER FLASH BIOS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Updatowałem bios. Instalacja przebiegła bezproblomowo. Ale niestety nic to nie pomogło na problem z dyskim. Acha jeżeli ktoś tam wyżej nie doczytał to po włączeniu kompa dysk wogóle nie startuje (nie wydaje żadnego dźwięku który wskazywał by na obroty)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...