Skocz do zawartości
emigrant

High-end Psu Do Oc

Rekomendowane odpowiedzi

witam

w niedalekiej przyszloci zamierzam sobie zlozyc dosc mocnego kompa: core 2 duo 2.4GHz(docelowo bedzie krecony do 3.4Ghz), plyta glowna gigabyte DQ6 , ram corsair 2GB ddr2 800Mhz, no i dosc wazna ostania kwestia zostaje zasilacz, moim faworytem jest Corsair CMPSU-620HXEU - 620W http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=31689 ( prosze nie sugerowac sie cena ze drogi bo nie w tym rzecz) , wiec do czego zmierzam....

kolega ma juz zlozony komputer o praktycznie takich samych parametrach co ja bede mial, po podkreceniu procesora komputer zdazyl pochodzic kilka dni i splalila sie plyta glowna z jak narazie nie wyjasnionych przyczyn, dostal takie same nowe mobo Gigabyte DQ6 , oczywiscie znow OC do 3.4Ghz , komputer pochodzil moze z 2 tygodnie i znow plyta sie spalila prawdopodobnie, bo nie reaguje/ restartuje sie. Poszperalismy troche na google i co sie okazalo:

http://www.techreport.com/reviews/2006q3/f...5/index.x?pg=15 wg tej tableki przy podkreconym C2D do 3.3Ghz cale mobo ciagnie czyli mobo, procek i ram ponad 180Wat( nie wiem czy dyski tez byly w to wliczone i napedy)

http://www.corsairmicro.com/corsair/HX_power_supply.html wg tej tabliczki znamionowej tego corsaira co u niego siedzi max zasilacz mozna obciazyc 170Watami dla napiec 3.3 i 5v z ktorych korzysta plyta glowna i hardware ktory przez nia sie zasila, prawda?

pytanie czy te 170Wat dla napiec 3.3 i 5v to jakies sztywne wartosci? gdzie po przekroczeniu moze byc efektem spaleniem plyty glownej ?

popatrzylem troche po tabliczkach innych plyt glownych i sa nastepujece:

http://www.jonnyguru.com/review_details.php?id=30 ( np. tutaj dla 33. i 5 max 250Wat )

http://www.jonnyguru.com/review_details.php?id=26 ( tutaj 280Wat dla 3.3 i 5 )

http://www.techpowerup.com/reviews/Thermal...ToughPower550/4 ( tutaj w ogole nie ma podzialu dla napiec 3.3 5 i 12V )

moze to co wypisuje to jakies bzdury, bardzo chetnie bym posluchal jakiegos elektornika ktory w tym sie orientuje

byc moze powodem uszkodzenia plyty glownej kolegi bylo przekroczenie 170Wat jaki daje maksymalnie zasilacz dla napiec 3.3 i 5 przez OC procesora i ramu

reasumujac do OC nalezy kupowac zasilacze z przynajmniej 250Wat dla 3.3 i 5 napiec(zakladajac ze to bedzie dosc wymagajacy hardware i nowy typu C2D 3.4ghz po OC, tak samo ram) a dla duzej ilosci dyskow, napedow nalezy szukac takiego zasilacza gdzie duzo Wat jest dla 12V

dzieki z gory za jakies sugestie i jak by to bylo prawda co pisze to jaki polecacie kupic zasilacz tak do 600Wat dla OC zeby nie brakowalo Wat dla plyty glownej procka i ramu :), fajnie by bylo zeby takze mozna go bylo kupic w USA 110-240V

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BENITO jakies doswiadczenia z tym Cooltetekiem CT600? wyglada na dosc ciekawy psu , ladne waty dla linii 3.3 5 i dla 12V , moze masz i powiesz jak z glosnoscia? ,jako wada pisza "Gdy komputer jest wyłączony z zasilacza wydobywa się ciche "syczenie" , nie wiem czy te syczenie brac do glowy czy olac , moze znasz jakies arty z tym cooltekiem, jakies review , whatever

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ale po co komu tutaj jakies kosmosy?

i co wezme tego tagana i znow 2 plyty glowna pojda z dymem przez zasilacz ? ten crosaird mial dla linii 3.3 5 170Wat a ten twoj tagan 180Wat wiec zadna roznica ,

wiesz co tam u niego siedzi w kompie ?

c2d 2.4ghz podkrecony do 3.4GHz

4GB(1GB x4) ramu ddr2 800mhz tez podkrecone

raptor 150GB 10.000rpm

seagate 250MB 7200.10 rpm

grafa 7900GT zalman

ja bede mial praktycznie identyczny zestaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że nie przez zasilacz ci płyty idą. {Poza tym procek ciągnie z +12v a nie z +3,3 i +5v.

Większość płyt czerpie napięcia dla ramu z 3,3 lub z +5v (te lepsze do OC), tak samo dla logiki płyty głównej, dlatego 180W a nawet 150W w zupełności wystarcza na tych liniach dla nowoczesnych komputerów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

emigrant - instalacje elektryczną masz z uziemieniem? I czy nie masz jakichś cudów z prądem w domu (przepięcia, spadki ostrei, itd).?

tu nie chodzi o mnie tylko o kolege ,to jemu popalilo plyty glowne , to tez wzielismy pod uwage ze moze jakies spore zaklocenia w gniazdku ale jest drugi komp w domu i mu nic sie nie dzieje od x lat , w kazdym razie bedzie UPS APC Smart 1000VA i wymieniony zasilacz na Seasonic M12-600, 600W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

emigrant - instalacje elektryczną masz z uziemieniem? I czy nie masz jakichś cudów z prądem w domu (przepięcia, spadki ostrei, itd).?

z uziemieniem ????? :lol: Takiego czegos sie nie stosuje jak uziemienie juz dawno . Jesli juz to przewod ochronny:) Edytowane przez ste3an

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ps dlaczego jednak seasonic?

bo w USA nie ma Tagana choc tagan przyjmuje 100-240,

a sobie to sam nie wiem albo Tagan TG600-U35 Easycon XL, 600W albo tez ten Seasonic M12-600, 600W , nie mam pojecia ktory wybrac ,chcialbym oba ale jednak musze wybrac jeden , moze po prostu rzuce moneta? :)bezpodstawinie jestem za taganem, ale dalczego za nim to sam nie wiem :), moze sie wypowie jakis elektronik gdzie siedzi lepszy transformator , przetwornica itp?, cos mi sie wydaje ze te 2 transformatory w taganie to tylko marketing, moze sie myle, jak tak to niech ktos prostuje... :)

Edytowane przez emigrant

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nie taki marketing...masz na kazda osobna linie 12v osobny transformator a w seasonicu masz tylko (albo aż ;) ) osobną stabilizacje.

ja bym wolał tagana ale seasonic bedzie cichszy...

a co w taganie tej osobnej stabilizacji nie ma?( nie wiem czy to ma byc wada czy zaleta)

fakt cisza sie liczy no ale kurde w taganie ten 120mm czy tam 140mm wiatrak az taki glosny ? wydaje mi sie ze jest wolno obrotowy i nie powinno go w ogole slychac w odlegosci ~50-100cm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi