lgolebio Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2006 (edytowane) Witam Tym razem składam komputer wujkowi, który ma dzieci więc komputer powinien nadać się również do gier. Koszt to 2600zł i ani grosza więcej. Przedstawiam poglądowe zestawienie ! Obudowa...............130,00 zł Zasilacz.................179,00 zł Tacens Radix Smart 410 Płyta Główna..........515,00 zł Asus M2N-SLI Deluxe Procesor................285,00 zł AMD ATHLON 64 3000+ Pamięć Ram ...........435,00 zł KINGSTON DDR2 1024 MB / 667 Karta grafiki ...........640,00 zł 2 x GALAXY GEFORCE 7300GT 128MB DDR3 1.4ns ZALMAN Dysk twardy...........215,00 zł SEAGATE 160 GB Sata II CQ Nagrywarka DVD....109,00 zł Liteon DVDRW+- SHM-165P6S Łącznie ------------ 2515 zł Reszta pozostanie na jakieś porządne chłodzenie na procesor. Specjalnie wybrałem płytę na SLI, bo w przyszłości będzie można wymienić na coś lepszego. Z drugiej jednak strony mam obawy co do procesora, czy przypadkiem nie jest to pakowanie się w starocia. Jakie jest wasze zdanie ?? Edytowane 9 Listopada 2006 przez lgolebio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2006 Ja bym się nie bawił w SLI, lepiej zabrać radka X1950pro, który jest szybszy od tego "SLI" Jeśli nie będzie podkręcał to wystarczy mu zwykły modecom 400W. Dysk zabrałbym 250GB z prostopadłym zapisem, niewiele droższy, a szybszy i większy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShaDiQ Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2006 (edytowane) Zasilator zmień na tego Chieftecka lub tego Topka. Wypalarka to może Pionier 111D. Wolał bym wziąć jedną, ale porządną grafike, bo później łatwiej ją zmienić, niż SLI :wink: Edytowane 9 Listopada 2006 przez ShaDiQ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Galago Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2006 Specjalnie wybrałem płytę na SLI, bo w przyszłości będzie można wymienić na coś lepszego. Nie rozumiem... wymienić płytę ? dokupić kartę i połączyć w SLI ? 'czwartek - dzień wolny -- wolno myślę :)' Jeżeli nie będzie zabawy w SLI i w O/C to lepiej MoBo Asus M2N-E (nVidia nForce 570 Ultra) [DDR2, PCI-E] procek w granicach 3500+. Zasilacz też bym zmienił. Chieftec, Topower... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2006 Nie rozumiem... wymienić płytę ? dokupić kartę i połączyć w SLI ? 'czwartek - dzień wolny -- wolno myślę :)' Jeżeli nie będzie zabawy w SLI i w O/C to lepiej MoBo Asus M2N-E (nVidia nForce 570 Ultra) [DDR2, PCI-E] procek w granicach 3500+. Zasilacz też bym zmienił. Chieftec, Topower... Chodziło mi o to, że specjalnie wybrałem płytę na SlI żeby później wymienić karty i wstawić lepsze ;) Masz rację mój błąd ;) Uważacie więc, że nie warto pakować się w SLI ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeoPL Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2006 Ja cos takiego proponuje : *Procesor C2D 6300 oem -680zl + fryzjer 60zl *Płyta główna Mobo Gigabyte 8I945P-S3 - 350 *Pamięć RAM GOODRAM DDR2 1 GB PC667 430zl *Dysk HDD SAMSUNG 160GB HD160JJ 7200 SATAII 8MB CACHE 200zl *Karta grafiki GALAXY GEFORCE 7600GS @GT 128MB DDR3 1.4ns ZALMAN 450zl *Nagrywarka Dvd rw lg 130zl *zasilacz Chieftec 450W GPS-450AA-101A ATX PFC 190zl *Obudowa ATX 100zl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2006 Co do płyty pod Core 2 Duo wolałbym tą http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&...92&katid=60 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Galago Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2006 Uważacie więc, że nie warto pakować się w SLI ?? Nie uważam, że nie warto... tanim kosztem można usyskać znaczną wydajność. Przy dzisiejszych nowinkach technologicznych można dostać bólu głowy. Ma być to maszyna dla wujka... AMD w granicach 3500+ grafika 7300GT + kolejna karta 'za jakiś czas' za małe koszta zakupiona, połączona w SLI wzrost wydajności będzie znaczny niż gubić kasę na nowsze modele kart i wymieniać raz do roku. Poradzi sobie newet z najnowszymi grami, a i w pracy biurowej będzie sprawdzał się rewelacyjnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2006 Nie uważam, że nie warto... tanim kosztem można usyskać znaczną wydajność. Przy dzisiejszych nowinkach technologicznych można dostać bólu głowy. Ma być to maszyna dla wujka... AMD w granicach 3500+ grafika 7300GT + kolejna karta 'za jakiś czas' za małe koszta zakupiona, połączona w SLI wzrost wydajności będzie znaczny niż gubić kasę na nowsze modele kart i wymieniać raz do roku. Poradzi sobie newet z najnowszymi grami, a i w pracy biurowej będzie sprawdzał się rewelacyjnie. No to przyznam, że nie wiem w jakim kierunku mam iść....Core 2 duo kuszące, ale kosztowne.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Galago Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2006 No to przyznam, że nie wiem w jakim kierunku mam iść....Core 2 duo kuszące, ale kosztowne.... Nowa, wydajna... C2D, ale zawsze jest problem jeden... zastosowanie, potrzeby i do czego ma służyć komputer. Nie wybiera się maszyny ze względu na najnowszy układ, a na zastosowanie i jego przydatność... nie na miesiąc... czy dwa, ale na kilka lat. Słysząc zapowiedzi o wypuszczeniu procesorów czterordzeniowych to C2D już jest archaizmem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomos Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2006 (edytowane) MeoPL podal sensowny zestaw, chyba w ten desen bym sie pakowal. ewentualnie moge podac taka alternatywe na am2 - wolniejszy procesor, ale wiekszy dysk i lepsza k.graficzna: athlon 3000+ - 280zl + fryzjer 60zl dfi ultra-ii m2 - 350zl GOODRAM DDR2 1 GB PC667 430zl seagate 250GB 7200.10 SATAII 280zl asus x1950pro 256mb - 740zl Dvd rw lg/benq/pioneer 120zl Chieftec 450W GPS-450AA-101A ATX PFC 190zl Obudowa ATX 100zl razem 2550zl Edytowane 9 Listopada 2006 przez tomos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2006 (edytowane) Nowa, wydajna... C2D, ale zawsze jest problem jeden... zastosowanie, potrzeby i do czego ma służyć komputer. Nie wybiera się maszyny ze względu na najnowszy układ, a na zastosowanie i jego przydatność... nie na miesiąc... czy dwa, ale na kilka lat. Słysząc zapowiedzi o wypuszczeniu procesorów czterordzeniowych to C2D już jest archaizmem. Zgadzam się z tym, ale tak czy siak Core 2 Duo lepiej radzi sobie w praktycznie każdych warunkach niż obecnie AMD. Sądzę jednak, że daruję sobie SLI. w gruncie rzeczy, dwie karty grafiki to dwa głośne wentylki, które należałoby jakoś wyciszyć. A to kolejne koszty. Edytowane 9 Listopada 2006 przez lgolebio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Galago Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2006 imho nie warto sie pakowac w sli, chociaz w przypadku 73GT daje spory przyrost to i tak wolalbym zdecydowac sie na jedna a porzadniejsza karte. za niewiele wiecej jest wspomniany wczesniej x1950pro. MeoPL podal sensowny zestaw. poddac go malemu oc i masz calkiem porzadny sprzet ;) Możemy prowidzić dalej interesującą, ale mało sensowną dyskusję na temat danego zestawu... podstawą są koszta + wydajność. Za miesiąc może dwa będą proponowane znacznie inne zestawy niż w tej chwili... idąc dalej może warto przemilczeć temat i ogólnie nie wystawiać jakichkolwiek opini ponieważ to się nie opłaca. 'Patrz ceny pamięci'... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2006 Możemy prowidzić dalej interesującą, ale mało sensowną dyskusję na temat danego zestawu... podstawą są koszta + wydajność. Za miesiąc może dwa będą proponowane znacznie inne zestawy niż w tej chwili... idąc dalej może warto przemilczeć temat i ogólnie nie wystawiać jakichkolwiek opini ponieważ to się nie opłaca. 'Patrz ceny pamięci'... Powiedz mi jak sprawuje się Twoje SLI. Jeśli dobrze rozumuję posiadasz takowe zestawienie?? Zaryzykował byś połączenie dwóch 7300GT ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Galago Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2006 (edytowane) Powiedz mi jak sprawuje się Twoje SLI. Jeśli dobrze rozumuję posiadasz takowe zestawienie?? Zaryzykował byś połączenie dwóch 7300GT ?? Oczywiście, że tak. Nie interesuje mnie wyścig w programach typu 3DMark to jest dobre dla Newbie :). Planuję rozszerzenie ramu do 2 Giga. Reszta bez zmian i na lata. Najnowsze gry chodzą bardzo płynnie na najwyższych detalach i wiatraki są bardzo ciche. Komputer męczy się do koniecznego restartu... śpię spokojnie :) W najbliższych dniach planowana wymiana procesora na 3700+ SD. :> Edytowane 9 Listopada 2006 przez Galago Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomos Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2006 Oczywiście, że tak. Nie interesuje mnie wyścig w programach typu 3DMark to jest dobre dla Newbie :). Planuję rozszerzenie ramu do 2 Giga. Reszta bez zmian i na lata. Najnowsze gry chodzą bardzo płynnie na najwyższych detalach i wiatraki są bardzo ciche.z tym, ze za cene 2x7600GT/GS mialbys 1x7900GS i troche kasy w kieszeni, a wydajnosc? pewnie na podobnym poziomie. podobnie z 2x7300GT, za 650zl mozna sie rozgladac za czyms konkretniejszym. oprocz samej wydajnosci jest jeszcze kwestia: 1) temperatury - 2 karty wydzielaja wiecej ciepla 2) poboru pradu - analogicznie 3) ciszy 4) miejsca w obudowie/na plycie glownej - obecne karty zazwyczaj maja chlodzenie zajmujace slot, znajdujacy sie ponizej. w razie gdybys chcial zainstalowac dzwiekowke, tuner tv itp. moze zabraknac miejsca. 5) cena plyty glownej z sli zazwyczaj tez jest wyzsza niz bez sli. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Galago Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2006 (edytowane) z tym, ze za cene 2x7600GT/GS mialbys 1x7900GS i troche kasy w kieszeni, a wydajnosc? pewnie na podobnym poziomie. podobnie z 2x7300GT, za 650zl mozna sie rozgladac za czyms konkretniejszym. oprocz samej wydajnosci jest jeszcze kwestia: 1) temperatury - 2 karty wydzielaja wiecej ciepla 2) poboru pradu - analogicznie 3) ciszy 4) miejsca w obudowie/na plycie glownej - obecne karty zazwyczaj maja chlodzenie zajmujace slot, znajdujacy sie ponizej. w razie gdybys chcial zainstalowac dzwiekowke, tuner tv itp. moze zabraknac miejsca. 5) cena plyty glownej z sli zazwyczaj tez jest wyzsza niz bez sli. :) Odpowiednia buda typu Chieftec BX + wiatraki minimum 2X90 i jeden 120... cisza i temperatury w granicach proc 30 grafa 38 płyta 31- tu rozczarowanie... nie ma motywu suszarki - Bardzo cicho. Wydaje mi się, że nie wiesz jak wygląda płyta ze SLI. Nie ma możliwości zajmowania nawet jednego slotu PCI przy kartach typu 7600gs/gt. Tak płyty ze SLI są droższe... jest to zrozumiałe. Edytowane 9 Listopada 2006 przez Galago Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomos Opublikowano 10 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2006 Odpowiednia buda typu Chieftec BX + wiatraki minimum 2X90 i jeden 120... cisza i temperatury w granicach proc 30 grafa 38 płyta 31- tu rozczarowanie... nie ma motywu suszarki - Bardzo cicho. Wydaje mi się, że nie wiesz jak wygląda płyta ze SLI. Nie ma możliwości zajmowania nawet jednego slotu PCI przy kartach typu 7600gs/gt. Tak płyty ze SLI są droższe... jest to zrozumiałe. no jasne, ze tak... zalezy od wentylacji, zastosowanego na grafie chlodzenia itp. itd. nie kazda karta ma ciche chlodzenie. ...i wydaje mi sie, ze wiem jak wyglada plyta z sli. przy kartach typu 76gs/gt z chlodzeniem zalmana na wielu plytach dolna grafa zajmie Ci jeden ze slotow pci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 10 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2006 I nie wszystkie gry wspierają SLI, czyli w przypadku maczania paluchów w gry przez ATI + AMD posiadaczowi takiego 2 x 7300GT zostanie wydajność jednego 7300GT co jest porażką w porównaniu np z 1 x 7600gt za tą cenę ... albo choćby używanym X850XT ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carkon Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 Nie chcę zakładać kolejnego topicu wiec napisze tutaj. Otoz skladam zestaw komputerowy dla kumpla wstepnie za ok 2500 zl. Ma to byc wydajny komp do grania, czyli napewno AMD. Trochę wypadłem z tematu ponieważ nie śledze juz tak dokladnie nowosci komputerowych od czasow swietnosci socket A. Z rzeczy prawie pewnych to grafa gf 7600gs 1,4ns z zalmanem. Co do prockow to na dwurdzeniowca to chyba jeszcze za malo kasy wiec jednordzeniowiec wchodzilby w gre. Tylko z tego co patrze to jest chipset AM2, o ktorym nie wiem nic no i s939. Kolega nie bedzie krecil. Tyle moich sugestii. W sklad zestawu ma wchodzic proc,ram,grafika,plyta gl,zasilka,dysk i ew. obudowa. Dzieki za wszelka pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 (edytowane) Nie chcę zakładać kolejnego topicu wiec napisze tutaj. Otoz skladam zestaw komputerowy dla kumpla wstepnie za ok 2500 zl. Ma to byc wydajny komp do grania, czyli napewno AMD. Trochę wypadłem z tematu ponieważ nie śledze juz tak dokladnie nowosci komputerowych od czasow swietnosci socket A. Z rzeczy prawie pewnych to grafa gf 7600gs 1,4ns z zalmanem. Co do prockow to na dwurdzeniowca to chyba jeszcze za malo kasy wiec jednordzeniowiec wchodzilby w gre. Tylko z tego co patrze to jest chipset AM2, o ktorym nie wiem nic no i s939. Kolega nie bedzie krecil. Tyle moich sugestii. W sklad zestawu ma wchodzic proc,ram,grafika,plyta gl,zasilka,dysk i ew. obudowa. Dzieki za wszelka pomoc. Intel Core 2 Duo E6300 /1,86GHz, 2MB/ BOX 730zł Asus P5B /iP965/ 479zl Geil 1GB (2x512MB) PC667 CL4 530zł Galaxy GeForce 7600GS (1.4ns, Zalman) 128MB 450zł Samsung 160GB 7200rpm 8mb cache SATA-II 230zł ModeCom MC-400W ATX 2.0 PFC 165zł RAZEM: 2584zł tylko nie starczyło na obudowe :-P ale do gier taki zestaw sie bardziej sprawdzi, conroe to potega w tej chwili warto na to wydac $ B-) Aha warto to podkręcić B-) jak by wzioł ten zestawik to mu tam podkręc proca na te 2.3-2.4GHz i grafe daj na 600/1560 i zostaw tak, i maszynka do gier jak talala B-) Edytowane 12 Listopada 2006 przez maruh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carkon Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 Intel Core 2 Duo E6300 /1,86GHz, 2MB/ BOX 730zł Asus P5B /iP965/ 479zl Geil 1GB (2x512MB) PC667 CL4 530zł Galaxy GeForce 7600GS (1.4ns, Zalman) 128MB 450zł Samsung 160GB 7200rpm 8mb cache SATA-II 230zł ModeCom MC-400W ATX 2.0 PFC 165zł RAZEM: 2584zł tylko nie starczyło na obudowe :-P ale do gier taki zestaw sie bardziej sprawdzi, conroe to potega w tej chwili warto na to wydac $ B-) Aha warto to podkręcić B-) jak by wzioł ten zestawik to mu tam podkręc proca na te 2.3-2.4GHz i grafe daj na 600/1560 i zostaw tak, i maszynka do gier jak talala B-) Heh widze, ze chwalisz to co masz. Ale to jest Intel... Czy naprawde bedzie lepszy od AMD? Od zawsze slysze ze do gier tylko AMD. Jednak to jest dwurdzeniowiec, na ktorych sie malo znam wiec moge sie mylic. Ogolnie lepsze sa dwa rdzenie od AMD czy Intela?? Reszta mi sie podoba. Thx. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomos Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 tak bedzie lepszy od amd. poczytaj sobie testy C2D to rozwieja wszystkie Twoje watpliwosci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 (edytowane) Heh widze, ze chwalisz to co masz. Ale to jest Intel... Czy naprawde bedzie lepszy od AMD? Od zawsze slysze ze do gier tylko AMD. Jednak to jest dwurdzeniowiec, na ktorych sie malo znam wiec moge sie mylic. Ogolnie lepsze sa dwa rdzenie od AMD czy Intela?? Reszta mi sie podoba. Thx. Czasy kiedy mówiło się że do gier tylko AMD już dawno mineły :) teraz conroe ( nawet ten najsłabszy E6300) zjada wszystkie proce od AMD czy to jedno czy 2 rdzeniowe, poczytaj testy to sam się przekonasz :wink: Edytowane 12 Listopada 2006 przez maruh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...