humax5400 Opublikowano 10 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2006 Mam pytanie, mam mozliwosc zamiany mojego procesora Athlon64 3000+ (0,13 NewCastle - 1.55V) na Sempron64 2800+ (0,09 Palermo). Czy wogóle warto rozważać taką opcję ? Ten Sempron widziałem że chodził na 2,5 Ghz ... Natomiast mój Athlon nie bardzo chce się kręcić... udało mi się wydusić z niego 2300Mhz, bo przy 2400Mhz już nie włączył się Windows, i tylko Clear CMOS pomogło :( Ale zaletą mojego jest także dodatkowe 256kb ;) więc się zastanawiam czy warto ( z dopłatą kolegi 50zł ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basik Opublikowano 11 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2006 (edytowane) wydaje mi sie, ze warto, sempron bedzie chlodniejszy i bedzie dzialal na nizszym napieciu. Jest wiec duza szansa, ze wycisniesz z niego wiecej. Ten dodatkowy cache nie wiele daje. Tyle, ze semp bedzie mial nizszy mnoznik i bedziesz musial bardziej zylowac magistrala. Edytowane 11 Listopada 2006 przez basik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 11 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2006 Warto, sempron brak cache nadrobi taktowaniem. W dodatku nizsze napięcie, nizszy proces technologiczny = o wiele mniej wydzielanego ciepła = lepsze o/c. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...