Skocz do zawartości
Greeyer

Nowy Komp I Moje Problemy Z Nim Związane...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie :)

Mój nowy komputer i jego konfiguracje znajdziecie w tym poście :)

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=216282

Płyta DFI, procek A64 3000+ am2, Graf. Galaxy 7600Gs zalman. Ram goodram 1gb 667 mhz.

Zamówiłam również dysk, lecz w przesyłce ktora dzis przyszla go niestety nie znalazłam :angry:

Zadzwoniłam do pana z apollo, ktory mnie "bardzo mocno przeprasza i jak najszybciej wysyła dysk". Pozostały mi proby odpalenia na moim starym dysku.. Najpierw 3 godziny męczyłam się z uruchomieniem komputera ( okazało się że żle podłączyłam kabel zasilający do płyty głównej :-P ) Kiedy w koncu 'zabłysłam" geniuszem i podłączyłam zasilanie prawidłowo, usłyszałam przyjemne zzzzz nowych podzespolow i... to na tyle :-P monitor czarny, dioda na nim miga na zielono i wydaje mi się, że nie słyszę dysku twardego ( zawsze był baaardzo głośny), wszystkie radiatorki się krecą, diody sie palą.. ale nie ma obrazu na monitorku, nie mam jak wejsc do biosu.

Mój monitor to Samsung SyncMaster 710s, stara sztuka, nie posiada złącza dvi , tylko chyba vga ;). Musze podłaczac go do nowej karty za pomocą przejsciowki dolaczonej w zestawie.. podłączyłam - dalej nic. Nie wiem czy problem nie leży po stronie dysku. Mój dysk to Seagate 40gb ST340810A (40 GB, 5400 RPM, Ultra-ATA/100), w manualu płyty pisze ze płyta obłsuguje ata/100, wiec nie powinno by problemu. Podłączam go chyba również prawidłowo, tj. tak jak do mojej starej płyty ( taśmą do złącza ide 1 + kabelek zasilający z zasilacza)... Dysk nie jest sformatowny, starałam się uruchomic nowego kompa na moim obecnym windowsie.. ale nawet bios sie nie chce odpalic, dioda na monitorze mryga..wrr... :angry: Co mam robic? Czekac na nowy dysk.. czy może źle go podłączyłam? Sformatowac dysk i wtedy probowac odpalic kompa, nastepnie gdy sie odpali zainstalwoac windowsa? Czy mozliwe jest odpalenie noewgo kompa na moim obecnym, starym windowsie? Czy może wina w monitorze? Nie umiem lepiej wam tego problemu opisac :( Płyta głowna nic nie "pipczy", wszystkie podzespoły podłączyłam według instrukcji, wydaje mi się że prawidłowo.

Przepraszam że tak zagmatwałam, ale nie umiem tego problemu opisac prosciej :D

Pozdrawiam i prosze o pomoc :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasilacz działa - właśnie na nim chodzi moj stary sprzet w tej chwili. płyta głowna również działa, chodza wszystkie radiatory, na karcie, na procku, na chipsecie... świeca się diody - nie wiem czym to może by spowodowane :( poproboje, pokombinuje, zobaczymy ;) czekam na dalsze sugestie co moze byc przyczyną, oprocz cmos, bo to raczej wykluczam. sproboje zaraz bez dysku odpalić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodza wszystkie radiatory

Chyba wentylatory... ;)

Czy komputer wydaje jakieś dźwięki z pcspeaker'a przy starcie? To by sporo ułatwiło sprawę... A tak pozatym to podociskaj wszystkie karty rozszerzeń, poprzekładaj ram do innych slotów...

A tak pozatym jaki zasilacz w końcu kupiłaś? Bo w tamtym temacie nie mogę się doczytać... :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro wszystko na pierwszy rzut oka działa a nie ma obrazu być może jest problem z jego wyświetlaniem. Jak masz jakąś starą kartę vga na pci to włóż ją, może wtedy problem sie rozwiąże i będzie wiadomo że sprzęt jest dobrze złożony, pogrzebiesz w biosie. Ewentualnie pozostaje możliwość że twoja nowa karta potrzebuje nowszego biosu żeby zaczęła wreszcie działać jak należy z tą płytą.

PS. Co mi przychodzi jeszcze na myśl to czy wpięłaś wtyczke pcie zasilającą grafikę bo czasami się o tym zapomina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seria GF7xxx nie potrzebuje dodatkowego zasilania.

Że niby co??? :mur: Bo jakoś mój GeForce 7900gs potrzebuje :mur: Więc nie uogólniaj, jak nie wiesz :mur: 7600 nie potrzebuje, ale już 7900 TAK, ale nie o to chodzi.

W racając do tematu, Greeyer wpiąłeś wtyczkę 12V do płyty?

Jeszcze zastanawia mnie jakim cudem źle podłączyłeś zasilanie do płyty, bo chyba może wejść tylko w jeden sposób?

RAM masz w jednej kości? Bo jak w dualu to podłącz tylko jedną?

Jeżeli naprawdę źle podłączyłeś zasilanie to obstawiam, że uwaliłeś płytę albo procek. :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już działa ;) pare razy rozkładałam i składałam wszystko od nowa, kombinowałam z ramem.. w koncu jak już sie odpalało cos, na monitorze wyswietlało sie, ze "error cmos coś tam" :P resetowałam tym zworkiem bios pare razy..i zadziałało ;) musiałam sformatowac dysk bo nie chciał sie odpalac system, zainstalowałam xp'ka , strowniki itp itd - działa :)

Mam zasilacz Chieftec 450w - jak źle podłączyłam? otorz .. moj stary zasilacz miał glowny wtyk do zasilania z 20 "oczkami" :P , ten nowy tez mial taki + 4 dodatkowe , plyta potrzebuje zlacza z 24 + obok jest zlacze 4 pin. Myslalam że musze wlozyc tą duza wtyczke z 20 oczkami, a ta dodatkowa z 4 pin, wlazyc w zlacze 4 pin obok tego glowno-zasilajacego :P tym sposobem pozostaly 4 wolne slociki w zlaczu 24 pin :] pozniej odkrylam ze w okablowaniu zasilacza jest dodatkowe zlacze 4 pin. ;) tym sposobem zle podlaczylam :P

Nastepne pytania ;)

W biosie pokazuje że moj ram dziala na 600mhz , chciała bym, zeby działał na 677mhz. Jak to zmienic? Wiem ( chyba wiem ) że predkosc ramu jest zwiazana z taktowaniem procesora, procek jest na fabrycznym ustawieniu 1,8 ghz. Żeby ram działał na 677 mhz, musze podkrecic procesor? Czytałam troche tych podklejonych tematow o podkrecaniu pamieci i procka, ale pytam bo nie chce nic zepsuc ;) Milo by bylo zeby ktoś kto ma troche czasu i ochote mi pomoc odezwal sie do mnie na pm i dal swoje gg , lub pomogl mi tutaj ;)

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie znam sie na tych amd wszystkich, ale jesli ram masz 677 i w biosie pokazuje ci 600 to znaczy ze po prostu procek na takiej czestotliwości pracuje standardowo

podnosząc do 677 podkręcisz procesor

jesli masz dobre chlodzenie procka to bez problemu powinno sie to udac, jesli boxowe to lepiej nie tykac ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc na początek wygląda to tak - poczytaj sobie faq podkrecania na A64 a dowiesz się wielu ciekawych rzeczy na temat OC tej platformy http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=199232

W ogólnym skrócie trzeba podnieść HTT czyli tzw. szynę na której pracuje CPU i RAM. Przy jej podnoszeniu należy pamiętać o zwiększaniu napięcia procka na którym będzie stabilny, zmniejszaniu mnożnika htt w taki sposób aby iloczyn wartości htt i jego mnoznika nie przekraczał wartości nieco powyżej 1000Mhz. Wraz ze wzrostem htt trzeba także pamiętać o luzowaniu w ramie timingów i parametrów alpha oraz podbijaniu napięcia w nieznacznym stopniu. Zwiększaj szynę krokowo co kilka mhz.

Na twojej płycie wygląda to tak że:

- zostawiasz mnożnik CPU tak jak jest 9x CPU FSB Ratio Setting

- obniżasz mnożnik htt (domyślnie 5x) na wartości niższe zależnie jakie htt chcesz uzyskać, ewentualnie zostaw na opcję auto i po sprawie CPU NB Bus Ratio Setting

- podwyższasz krokowo htt (domyślnie 200) CPU Clock Setting

- obserwujesz jaką wartość pokazuje DDR Current DRAM Speed

- pamiętasz także o ustawieniu tych rzeczy o których napisałem powyżej

- pewnie przy niewielkim OC nie trzeba będzie niczego dodatkowego ustawiać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi