MeHow Opublikowano 11 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2006 Witam. Mam do napisania dosyc ciekawa gre, otoz zalozenia sa bardzo proste. Obszar, w którym odbywa się gra reprezentowany jest przez 2 niezależne aplikacje, z których każda odpowiada za jedną z połówek obszaru. Każdy gracz steruje jedną z aplikacji. Komunikacja pomiędzy aplikacjami zrealizowana za pomocą komunikatów Windows. Jest to wycinek mojego polecenia, mysle, ze sobie z tym poradze, tylko powiedzcie mi prosze, jak to jest z ta komunikacja za pomoca komunikatow Windows, szczerze mowiac nie za bardzo wiem jak to rozwiazac. Domyslam sie, ze nalezy zrobic to w jakis magiczny sposob, aby jedna uruchomiona aplikacja odpalala druga i potem w jakis magiczny sposob komunikuja sie ze soba. Ot wszystko. Dzieki za odpowiedzi Do moderatorow - nie prosze tutaj o rozwiazanie mojego zadania, a jedynie o wskazowki ew. linki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 11 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2006 hm, sposób nie jest magiczny :) Poszukaj informacji na temat funkcji systemowej POSTMESSAGE(). Jak to działa... Najpierw trzeba sobie zdać sprawę jak działa każda aplikacja w windowsach. Każda, a przynajmniej zdecydowana większość ma tzw pętlę komunikatów, w której program odbiera komunikaty od systemu windows. Komunikat ten to może być np klikniecie myszką w jakiś obszar okna, resajz okna, najechanie myszką nad okno etc... No i teraz, Twoja aplikacja którą mają sterować inne aplikacje użytkowników ma taka pętlę i powiedzmy że potrafi reagować na np naciśnięcie myszki w jakimś miejscu. Więc możliwości aby aplikacja zareagowała na to zdarzenie są dwie, albo najedziesz myszką i klikniesz ten przycisk przykładowo albo wyślesz do windowsa komunikat za pomocą POSTMESSAGE() który wśród parametrów zawiera uchwyt do okna w które chcesz kliknąć ( w szczególności do przycisku), wiadomości jaką należy przesłać (dla klikniecia myszką WM_MOUSE_CLICK lub coś podobnego) oraz ewentualne dodatkowe parametry (np współrzędne kliknięcia). Wtedy komunikat ten dotrze do tej aplikacji i aplikacja ta wykona jakieś zadanie tak jakbyś nacisnął ten przycisk myszką. Jest oczywiście możliwość definiowania własnych masagów w aplikacji. Kiedyś bawiłem się w taki sposób i np sterowałem winampem z innej aplikacji, poprzez wysyłanie komunikatów do winampa że naciśnięto przycisk play czy next. Nie wiem czy Ci to jakoś pomogło, bo może to już wiedziałeś :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 http://www.gamedev.pl/files/articles/megatutorial/3_2.pdf Tu chyba znajdziesz wszystko czego Ci potrzeba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guardian_McLeavy Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 Win32 Programmer's Reference ? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...