k@li Opublikowano 11 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2006 (edytowane) Witam Kupiłem płytę główną ASUS M2NPV-VM z procesorem AM2 A3000+, na dniach będę kupował pamięć, i tu mam problem 1x1GB czy 2x512MB? Ta płyta ma zintegrowaną grafikę GF6150 i korzysta ona z pamięci RAM kompa. W płycie gł. A7N8X-VM (też zintegrowana grafika) którą właśnie wymieniam, przy zastosowaniu dwóch kostek wydajność w grach jest dużo większa! W 3Dmarku skok z 2600 na 3900. Wydaje mi się że jest to spowodowane zmianą szerokości szyny pamięci z 64bit na 128bit dla karty graficznej. I właśnie, czy w płytach głównych na procesory ze zintegrowanym kontrolerem pamięci, włożenie dwóch kostek też spowoduje większą wydajność dla zintegrowanej karty graficznej? Edytowane 12 Listopada 2006 przez k@li Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaemka Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 Witam, mam płytę ASUS M2NPV-MX i najpierw miałem 512 a następnie dokupiłem drugą identyczną 512 i zauważyłem: włączyło się 128, a komputer w/g mnie radykalnie lepiej chodzi, wydajność sprawdzałem tylko Sandrą i przy wydajnośći pamięci radykalna poprawa. Pamięci muszą być identyczne najlepiej w/g listy w instrucji - ja mam 667 Kingston. Zwróć uwaę nie tylko na producenta ale też na kości by były identyczne. Karty graficznej nie testowałem. pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k@li Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 Wielkie dzięki za odpowiedź :-P , zrobie tak jak mówisz czyli 2x512. Pozdrawiam. k@li111 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...