blade13 Opublikowano 11 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2006 Witam, posiadam aktualnie sprzet: Abit AN7 Athlon XP Barton 2800+ 2x512MB Kingston HyperX DDR I AtiRadeon (GeCube) 9550XT (pokazuje oryginalnie jako 9600) Chciałbym zmienic sprzet na inna platforme (A64 lub Pentium... nie wiem), nowsza ale nie jestem zorientowany co jest dobre teraz :) Jak widzicie sprzet nie jest taki do konca zly ale chcialbym wejsc w nowa technologie bo juz chyba czas i cieszyc sie z tego :) Lubie grac (ale nie duzo, za to grafiką w tych grach musze cieszyc oko), komputer musi tez szybko chodzic i sie uruchamiac (szybko). W gre wchodzi nowa plyta główna, procek i grafika (chyba na PCI Expres), kosci zostają bo są prawie nowe... Procka nie moge wykrecic ledwo na 2300Mhz, lubie tez jak sprzet idzie jakos podkrecic... Co polecacie. Kasa jakos sie znajdzie, mysle ze jakies 800zł moze wiecej. Napewno nie chce wydac duzo za cos co nie jest dobre i sprawdzone, najlepiej jakies komponenty najlepsze w swojej klasie (cena/jakosc). Dziekuje za pomoc i propozycje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo3642 Opublikowano 11 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2006 Procek: A64 3700+ San Diego (bardzo dobrze sie kręc i ma 1 mb cachu) -ok 320zł (350 box) Mobo: DFI rs482 Infinity (tanie DFI z podobnymi możliwościami jak "więksi bracia") -Ok 310zł Grafikę- chwilowo bym sobie odpuścił, poczekał, aż karty Dx9 jeszcze stanieją i dozbierał przez ten czasy trochę kasy. (W między czasie korzystając z tej zintegrowanej z mobo). Myślę, że taki układ jest opłacalny, bo procki s939 i płyty pod nie będą drożały, wraz z wyczerpywaniem się zapasów magazynowych- dlatego opłaca się kupić je teraz. Z grafikami sprawa jest dokładnie odwrotna. Jeśli masz zasilacz typu "no-name" to nie obędzie się bez jego wymiany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade13 Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 (edytowane) Ok, a moje DDR 1 beda pasowaly pod te plyte tak? Czy plyta ma te lepsze funkcje oc, typu dzilenie FSB CPU/DDR (1:1, 2:x itd), dobra regulacja napiec + jakies dobre opcje? Zeby plyta byla dobra bo na nia chc polozyc najwiekszy nacisk! Procek jaki zaproponowałes by mi wystarczył :) A na grafe moge poczekac chwile. Zasilacz mam taki: http://idg.allegro.pl/show_item.php?item=140745462 trzeba bedzie gowymienic? Czy narazie wystarczy? Kasy bym mial jakies 800zł+ troche z tego co mam teraz = z sprzedazy! Edytowane 12 Listopada 2006 przez blade13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość teat Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 DFI rs482 Infinity a na tej DFI siepogra w jakies gry? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.TwiG_ Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 Po co zadajesz idiotyczne pytania ? a co ma płyta główna do gier ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rudy 102 Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 Witam Mam sprzęt jak w sigu. Zastanawiam się czy coś zmieniać teraz, czy poczekać na po świętach (może ceny spadną). W ogóle mam zagwozdkę. Ładować się w s. 939 (plus to zostaną mi dobre ramy) z tą DFI co wyżej i tym San Diego do tego dokupić GeForce 7900 GTO (1000 PLN na Allegro) - w sumie dopłaciłbym około 400 PLN, czy poczekać i kupić AM2 (ale wtedy koszty idą w górę, bo RAM trza wymienić co radzicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.TwiG_ Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 Bierz na s. 939 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milena Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 Witam A jakie propozycje, co do płyty głównej na s.939 (niedroga - do 300 zł) z dobrym OC. Jakie propozycje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade13 Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 (Założyciel tematu) :) Na tego procka już sie zdecydowałem... Zostala jeszcze plyta. Jaka ma byc, dobra do OC, stabilna itd? Narazie Config wyglada tak: Procesor: A64 3700+ San Diego / 315zł Płyta: ? / ok. 400zł Pamieci: 2x512MB DDR1 Kingsotn HyperX @470Mhz / mam Grafika: ? / ? Dysk: Segate Barracuda 80 GB / mam Chłodzenie: ? / do 70zł Zasilacz: TRACER 4Life 400 Silent 12cm PFC/EMI/CE / mam --------------------------------------------------------------------------- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 Zasilacz: TRACER 4Life 400 Silent 12cm PFC/EMI/CE / mamWyrzuć to :P Płyta DFI LP NF 4 Ultra-D, grafa 7300gt/7600gs galaxy zalman, chłodzenie arctic freezer 64pro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPINACZ_ Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 Wyrzuć to :P Płyta DFI LP NF 4 Ultra-D, grafa 7300gt/7600gs galaxy zalman, chłodzenie arctic freezer 64pro. Plyta glowna miala byc do 400 zl wiec wziolbym TO Co do grafy i chlodzenia zgadzam sie z przedmowca :) Jesli chodzi o zasilke to ModeCom MC350-Atx PFC 2.0 uciagnie ten zestaw spokojnie.cena ok 110 zl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade13 Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 (edytowane) Procesor: A64 3700+ San Diego /315zł Płyta: DFI LanParty UT NF4 Ultra-D /450zł Pamieci: 2x512MB DDR1 Kingsotn HyperX @470Mhz /mam Grafika: Galaxy GF 7600GS 256MB DDR3 PCI-E Zalman Edition /579zł Dysk: Segate Barracuda 80 GB /mam Chłodzenie: Arctic freezer 64pro /66zł Zasilacz: TRACER 4Life 400 Silent 12cm PFC/EMI/CE /mam ???? Jaki zasilacz zeby spokojnie radzil sobie z zestawem i nie wymiekał przy o/c? ModeCom wystarczy? Grakia ktora znalazlem bedize ok? Takze nada sie ona na jakies oc? Czy wszystko bedize ze sobą pasowało? Ceny z 4speed. Czy do tej plyty podłącze drukarke przez LPT? Bo mam laserowa a w plycie nie widze zlacza ;) Edytowane 12 Listopada 2006 przez blade13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 Jak do 400zl to moze Asus A8N-E (w znak.pl 350zl)? Po co zadajesz idiotyczne pytania ? a co ma płyta główna do gier ? A to, ze DFI rs482 ma zintegrowana grafike na pokladzie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPINACZ_ Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 Jaki zasilacz zeby spokojnie radzil sobie z zestawem i nie wymiekał przy o/c? ModeCom wystarczy? ModeCom MC350-atx Pfc 2.0 - 2 linie 12V mozna pociagnac max 25 A , spokojnie pociagnie ten zestaw,nawet jak dokupisz jeszcze jedna karte graficzna do sli. Grakia ktora znalazlem bedize ok? Takze nada sie ona na jakies oc? Czy wszystko bedize ze sobą pasowało? Tylko poszukaj tanszej tej grafy. Na www.esc.pl chyba sa tansze.Ale za te pieniadze na pewno nic lepszego nie kupisz, a jesli chodzi o o/c to kreci sie calkiem przyzwoicie ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade13 Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 Procesor: A64 3700+ San Diego /315zł 4SPEED Płyta: DFI LanParty UT NF4 Ultra-D /420zł ESC Pamieci: 2x512MB DDR1 Kingsotn HyperX @470Mhz /mam Grafika: Galaxy GF 7600GS 256MB DDR3 PCI-E Zalman Edition /539zł ESC Dysk: Segate Barracuda 80 GB /mam Chłodzenie: Arctic freezer 64pro /66zł 4SPEED Zasilacz: ModeCom MC-400ATX 2.0 PFC /165zł ESC Ok, tak wyglada moja konfiguracja. Zamawiam jak najszybciej czekam jeszcze na ostateczne opinie do tego sprzetu, czy wszystko abynapewno jest dobrze spasowane i poprostu dobre jakosciowo? I co z tym LPT, jak podlacze drukarke?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carkon Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 Skladam zestaw komputerowy dla kumpla wstepnie za ok 2500 zl. Ma to byc wydajny komp do grania. Trochę wypadłem z tematu ponieważ nie śledze juz tak dokladnie nowosci komputerowych od czasow swietnosci socket A. Z rzeczy prawie pewnych to grafa gf 7600gs 1,4ns z zalmanem. Kolega nie bedzie krecil. Tyle moich sugestii. W sklad zestawu ma wchodzic proc,ram,grafika,plyta gl,zasilka,dysk i ew. obudowa. Chlopaki z innego topica radzili mi cos takiego Intel Core 2 Duo E6300 /1,86GHz, 2MB/ BOX 730zł Asus P5B /iP965/ 479zl Geil 1GB (2x512MB) PC667 CL4 530zł Galaxy GeForce 7600GS (1.4ns, Zalman) 128MB 450zł Samsung 160GB 7200rpm 8mb cache SATA-II 230zł ModeCom MC-400W ATX 2.0 PFC 165zł Wy tutaj piszecie zeby kolega kupowal pod AMD co wydaje mi sie naturalne, a inni radza cos takiego. Mnie to troche dziwi, ze Intel do gier... Pytam jeszcze dla pewnosci czy wlasnie Intel czy AMD? Zawsze czytalem na tym forum ze do gier tylko AMD... Dzieki za rozwianie watpliwosci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPINACZ_ Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 Wy tutaj piszecie zeby kolega kupowal pod AMD co wydaje mi sie naturalne, a inni radza cos takiego. Mnie to troche dziwi, ze Intel do gier... Pytam jeszcze dla pewnosci czy wlasnie Intel czy AMD? Zawsze czytalem na tym forum ze do gier tylko AMD... Dzieki za rozwianie watpliwosci. Kolega ma pamieci ram DDR1 wiec pozostaje mu tylko s.939 na AMD.ty zestawiasz sprzet od zera, wtym wypadku C2D jest lepszym wyborem. jesli chodzi o port LPT, to bedziesz musial sie blade 13 zaopatrzec w TO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rudy 102 Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 Witam A jakie propozycje, co do płyty głównej na s.939 (niedroga - do 300 zł) z dobrym OC. Jakie propozycje? Przyłączam się do pytania Jak dla mnie do 320 - 350 PLN max. Czy to DFI ze zintegrowaną grafiką jest ok? Czy za taką cenę da się coś ze SLI? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPINACZ_ Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 Przyłączam się do pytania Jak dla mnie do 320 - 350 PLN max. Czy to DFI ze zintegrowaną grafiką jest ok? Czy za taką cenę da się coś ze SLI? SLI Crossfire Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 ModeCom MC-400W ATX 2.0 PFC 165zł Ale poco 400ATX, weź MC 350ATX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 Przyłączam się do pytania Jak dla mnie do 320 - 350 PLN max. Czy to DFI ze zintegrowaną grafiką jest ok? Czy za taką cenę da się coś ze SLI? Asus A8NSLI-SE powinien byc do dostania za ok. 340zl. a do OC w tej cenie przyzwoity powinien byc Asus A8N-E (NF4 Ultra) lub A8N5X (NF4). Moze jais Abit, ale tych plyt nie znam kompletnie. To DFI tez nie powinno byc najgorsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo3642 Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 Asus A8NSLI-SE powinien byc do dostania za ok. 340zl. a do OC w tej cenie przyzwoity powinien byc Asus A8N-E (NF4 Ultra) lub A8N5X (NF4). Moze jais Abit, ale tych plyt nie znam kompletnie. To DFI tez nie powinno byc najgorsze. Ta DFI jest zdecydowanie lepsza niż "nienajgorsza". No i zintegrowana grafa. A jeśli chodzi o o/c to bezkonkurencyjna w tej cenie- strasznie dużo opcji w biosie (podnoszenie napięcia wszystkiego przez co płynie prąd, dodatkowe dzielniki dla pamięci, ustawianie timngów pamięci), super stabilne napięcie zasilajace procesor, wysokie htt... DFI to po prostu DFI: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=210480 Problem jest taki, że płytki te praktycznie są niedostępne, może w Sriusie coś jeszcze mają. Mój San Diego idzie na niej 2.6Ghz na 1.35V. I to tylko dlatego, że wyżej jeszcze nie próbowałem :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade13 Opublikowano 13 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2006 JUŻ ZAMÓWIONE: Procesor: A64 3700+ San Diego Chłodzenie: Arctic freezer 64pro Pasta: Arctic Cooling Silver Czy te procesory tez sie smaruje pastą tak samo jak te na Socket A? Czy całą powierzchnie czy jak? ZAMÓWIĆ JESZCZE MUSZE: Płyta: DFI LanParty UT NF4 Ultra-D /420zł ESC Grafika: Galaxy GF 7600GS 256MB DDR3 PCI-E Zalman Edition /539zł ESC Zasilacz: ModeCom MC-400ATX 2.0 PFC /165zł ESC Chyba dobre wybory co? Zasilacz wole mocniejszy na przyszłość, a nie lepiej z grafiki cos z ATI?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 13 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2006 http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=172765 W tej cenie z ati nic nie znajdziesz, chyba że dołożysz do X1950pro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade13 Opublikowano 14 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2006 Mam jakies 1070zł do wydania na płyte główną s. 939 i karte grafiki, pozostac przy tym co jest czy kupic lepsza karte graficzna albo lepszą płyte? Nie wiem do czego dołozyc i co wiecej poprawi wydajnosci sprzetu? Bardziej chyba karta graficzna co? Nie wiem czy oplaca sie dokladac.... Pomocy! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 14 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2006 Grafe masz na AGP, wiec nie widze tutaj pola do zostawiania grafiki. Za taka kwote i s.939 widze to tak: - plyta: Asus A8N-E (uwazaj na kastraty na Allegro!) ok. 300zl, ew. A8N5X jakies 260zl - procek A64 3700+ San Diego ok. 300zl - Galaxy 7600GS 128MB Zalman ok. 450zl (ew. wersja 256MB za jakies 550) Nie wiem jakie masz chlodzenie na procku, wiec ew. musisz doliczyc jeszcze jakies 60zl na chlodzonko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade13 Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2006 (edytowane) Ok, wszystko juz zamowione! Dziekuje z calego serca ludziom którzy pomogli mi w tym temacie wybrac sprzet! Ostateczna konfiguracja wygląda tak: Procesor: A64 3700+ San Diego - udało sie z Batchem 0052! Płyta: DFI LanParty UT NF4 Ultra-D Pamieci: 2x512MB DDR1 Kingsotn HyperX Grafika: Galaxy GF 7600GS 256MB DDR3 PCI-E Zalman EditionESC Dysk: Segate Barracuda 80 GB ATA 133 Chłodzenie: Arctic freezer 64pro Zasilacz: ModeCom MC-400ATX 2.0 PFC Dzieki! Teraz trzeba zabrac sie za lekture podkrecania A64! Bo caly czas mialem do czynienie z Socket A. Sprzet dojdzie do mnie w całości do piątku! To cos co jest na spodzie Arctic freezer 64pro zmyć i nałożyc paste od nowa czy zostawić? Edytowane 15 Listopada 2006 przez blade13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej_men Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2006 Szkoda ze wczesniej nie pisales ze nastawiasz się na mega oc, koledy polecili by pewnie lepszą zasiłkę bo myślę ze na tej daleko nie zajedziesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade13 Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2006 Modecom wystarczy chyba! Polecali mi go koledzy w temacie :) To cos co jest na spodzie Arctic freezer 64pro przy zakupie (coś ala pasta) zmyć i nałożyc paste od nowa czy zostawić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2006 Modecom wystarczy chyba! Polecali mi go koledzy w temacie :) To cos co jest na spodzie Arctic freezer 64pro przy zakupie (coś ala pasta) zmyć i nałożyc paste od nowa czy zostawić? Zależy jaką paste chcesz nałożyc, jak jakis badziew to lepiej zostaw to co jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...