Pawelek69 Opublikowano 11 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2006 (edytowane) Witam! Pracuję na sprzęcie jak w sygnaturce. Zastanawiam się nad tanim upgrejdem CPU. Jedynym sensowym wyjściem jest chyba jedynie podkręcanie. I tu mam pytanie: czy opłacalna jest wymiana Athlona XP 2400+ (15x133) z zablokowanym mnożnikiem na Athlona XP 1700+ JIUHB z odblokowanym pracującym na 1,5V i dającym się podkręcić na 3200+? Czy odczuję jakoś wzrost wydajności? Edytowane 11 Listopada 2006 przez Pawelek69 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel89 Opublikowano 11 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2006 A musisz coś dopłacić?? Ja bym zmienił na coś z s754 bo jest tanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelek69 Opublikowano 11 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2006 (edytowane) Właśnie problem w tym że mam tylko 100 zł i planuję sprzedać SoundBlasera Live! i zostać na ALC655. Wtedy miał bym na tego Athlona XP 1700+, a tamtego 2400 zostawił bym sobie na zapas. Edytowane 11 Listopada 2006 przez Pawelek69 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 11 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2006 (edytowane) Witam! Pracuję na sprzęcie jak w sygnaturce. Zastanawiam się nad tanim upgrejdem CPU. Jedynym sensowym wyjściem jest chyba jedynie podkręcanie. I tu mam pytanie: czy opłacalna jest wymiana Athlona XP 2400+ (15x133) z zablokowanym mnożnikiem na Athlona XP 1700+ JIUHB z odblokowanym pracującym na 1,5V i dającym się podkręcić na 3200+? Czy odczuję jakoś wzrost wydajności? Wzrost będzie, ale czy bardzo odczuwalny, hmm pewności na 100% nie ma. Prawdopodobnie będziesz mógł ustawić 11 X 200 lub nawet 10 X 220 (jeżeli mobo i pamiątki to łykną). Jeżeli wymiana jest bez dopłaty lub za niewielką dopłatą (tak do 20 PLN) to IMO warto. Jeżeli jednak czujesz w jakiś zastosowaniach, brak mocy kompa to nie sądzę, żeby ta zamiana rozwiązała Twoje problemy. Pozdrawiam Edit: Zostawianie na zapas to chyba nienajlepszy pomysł. Procek traci na wartości (a z zablokowanym i to wysokim mnożnikiem i tak nie jest bardzo atrakcyjny). No chyba, że na krótko chcesz przetestować tę 1700+, a gdyby było coś z nią nie teges wrócić do swojej 2400+. Inaczej IMO nie widzę sensu. Edytowane 11 Listopada 2006 przez wheelerfan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelek69 Opublikowano 11 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2006 Chodzi mi głównie o wydajność w grach. Moje pamięci działają na 400 MHz. Czy taka magistrala będzie w moim przypadku odczuwalna? A co myślicie o wymianie na Semprona 2800?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 Nie ma sensu, a juz na pewno nie zostawiajac procesor "na zapas" cokolwiek to ma oznaczac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelek69 Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 Chyba macie rację. Jednak zostanę przy moim 2400. Dziękuję za zainteresowanie tematem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...