Skocz do zawartości
Samuelson

Problem Z Pamieciami

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam maly problem z pamieciami (nie jestem w tym obeznany),są to 2 kości DDR po 256 Mega 400mhz firmy Apacer czyli w ozanczeniach PC3200 a w testach pamieci np na everescie pokazuje ze sa to kosci PC1600 i nie mam pojecia dlaczego.

Dodam jeszcze ze jak najazdzam na zakladke pamieci to jedna z nich ma przy 400 mhz 3.0 CL a druga 2.5 CL moze to cos pomoze w rozwiazaniu problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Zgadnij na jakiej częstotliwości pracują, 133=266 co daje pc2100 z tego co pamiętam, 100=200 to będzie pc1600 chyba. Ram pracuje na tej szynie co procesor, podkręcasz procesor=podkręcasz ram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadnij na jakiej częstotliwości pracują, 133=266 co daje pc2100 z tego co pamiętam, 100=200 to będzie pc1600 chyba. Ram pracuje na tej szynie co procesor, podkręcasz procesor=podkręcasz ram.

No ok ale w biosie przestawilem by pamieci pracowaly na 400 mhz przeciez nie musza byc w stosunku 1:1 z prockiem ;] i nie dopisałem ze jak wchodze do everesta na zakladke pamieci to pokazuje PC3200 a jak robie test na zapis i odczyt to wyświetla PC1600 <_<

i nie wiem dlaczego przeciez w biosie jest jednoznacznie ustawione na 400 mhz !czyli PC3200

Edytowane przez Samuelson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmień everesta na inną wersję, a tak w ogóle to podaj wyniki odczytu, zapisu itp ;).

Zostawiłem everesta tego co mam;] i sprawa ma sie tak ;

przy ustawieniach procka 1700 (133x11)i pamieci w biosie ustawionych na 400 mhz wynik był równy 1735 natomiast przy zmianie szyny proca (166x9) wynik wyniósł 2379 ;]

Przy pierwszym tescie (odczyt) na procku 133x11 w everescie wyswietlało pamieci PC1600 a na ustawieniach 166x9 juz PC2700 natomiast same pamieci sa PC3200 ;]

I teraz pytanko czemu szyna pamieci ustawia sie przy procu 133x11 i 166x9 zawsze zgodnie z szyna procka a niezgodnie z ustawianiemi przypisanymi przezemnie w biosie czyli PC3200 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Domyślam się, że chodzi o config z siga. Twoja płyta główna jest na KT400? Więc chyba nie obsługuje pamięci 400MHz (PC3200), przynajmniej tak jest na stronie producenta kliknij mnie. Jak się mylę to nie bijcie :wink:

No ok ale w biosie przestawilem by pamieci pracowaly na 400 mhz przeciez nie musza byc w stosunku 1:1 z prockiem ;]

Procki na socket A i pamięci najlepiej współpracują jak są w stosunku 1:1, więc nie ma co puszczać asynchronicznie. Lepiej ostrzejsze timingi wrzucić. Edytowane przez ziomalek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Domyślam się, że chodzi o config z siga. Twoja płyta główna jest na KT400? Więc chyba nie obsługuje pamięci 400MHz (PC3200), przynajmniej tak jest na stronie producenta kliknij mnie. Jak się mylę to nie bijcie :wink:

Brednie prawisz z tymi pamiątkami. VIA KT400 miało problemy z odpalaniem części XP'ków ale nie pamiętam czy to nie były czasem Bartki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troszkę odbiegne od tematu bo nurtuje mnie 1 rzecz. Gdy przetaktowałem procesor z 133x11 na 166x9 zaczyna mi co jakis czas wyskakiwac blad VRP RECOVER .Pojawiał sie takze na ustawianiech 133x11 ale bardzo rzadko a przy 166x9 wyskakuje dosc czesto.Pytanko do was od czego zalezy ten bład i jak go zniwelowac ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

VPU Recovery oznacza brak odpowiedzi od karty. W Twoim przypadku ( przy podkreceniu CPU ) moze byc zwiazane z zasilaczem - dziwe ale moze nie wyrabiac przy wiekszym obciazeniu. Ale to moze byc rowniez wina samego procka ktory nie wyrabia i za bardzo sie grzeje powodujac bledy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym problem że zadna karta z R9200 nie miała czujnika temperatury. Więc nie wiem skąd bierzesz tą temperature. Chyba że masz jakiś zewnętrzny termometr.

Jakby nie miala czujnika to jak bym odczytał temparature z V-tunera ;] dodawanego do oprogramowania karty ;]

VPU Recovery oznacza brak odpowiedzi od karty. W Twoim przypadku ( przy podkreceniu CPU ) moze byc zwiazane z zasilaczem - dziwe ale moze nie wyrabiac przy wiekszym obciazeniu. Ale to moze byc rowniez wina samego procka ktory nie wyrabia i za bardzo sie grzeje powodujac bledy.

Procek odpada na 100% bo jakim cudem pracuajc na tej samej czestotliwosci (133x11 =1700 i 166x9=1700)ma sie grzac, a jesli by przez podniesienie szyny sie grzał to róznica powina byc bardzo mala.Co do samego zasilacza to 300W powinno wystarczyc na konfiguracje zamieszczona w sygnaturce ;] Edytowane przez Samuelson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozne cuda moga sie zdarzac [; Ostatecznie przyczepie sie do plyty glownej :wink:

Krotka riposta ;] Gdyby była to plyta to bym w ogóle nie mogł przetaktowac procka na 166x9 i wyzej ;].

Tak mi na mysl naszło czy leciwe kondensatory mogą miec wplyw na bład VRP RECOVER, bo jakos 3 na plycie mi podpadają ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh... 40? To jakies 8*C wiecej niz ja mam przy pelnym obciazeniu na swoim pasywnym gracie [; Tyle ze jakos nie jestem pewny miejsca czujnika zwanego system :lol2:

Ale wracajac do tego VRecovery - ten radek jest na samym radiatorku czy ma jeszcze maly buczek? Moze warto zainteresowac sie ponownym przesmarowaniem pasta. Inna sprawa czy masz wentylowana obudowe ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh... 40? To jakies 8*C wiecej niz ja mam przy pelnym obciazeniu na swoim pasywnym gracie [; Tyle ze jakos nie jestem pewny miejsca czujnika zwanego system :lol2:

Ale wracajac do tego VRecovery - ten radek jest na samym radiatorku czy ma jeszcze maly buczek? Moze warto zainteresowac sie ponownym przesmarowaniem pasta. Inna sprawa czy masz wentylowana obudowe ;]

Katra ma własny coolerek, natomiast obudowa jest otwarta (został sam przedni panel) wiec przepływ powietrza jest ;]

Tu masz załacznik do karty ;]

http://www.gigabyte.pl/VGA/Products/Produc...-R925128VH.htm# tylko jak kupywalem moja karte to byl to RADEON 9200 ;] i mial o 10 Mhz wyzej taktowany rdzien ;] .Chodzi mi o sam wyglad no i cooler jaki jest zamatowany na tej karcie jest idenstyczny z moim ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokaż screenshot z tego V-Tunera, bo coś mi się nie chce wierzyć.

Nie bede udowadniał faktu ,bo jakiemus kolesiowi sie tak zachciało ze chce zobaczyc sobie screen shota.JAK MÓWIE ZE JEST TO JEST a w twojej kwesti jest uwierzyc lub nie.ZRESZTA JAKBYM NIE BYL PEWIEN CZY MA CZUJNIK TO BYM NIE PISAŁ JAKA JEST MAX TEMPARATURA KARTY W CZASIE STRESU ! B-)

Czy logiczne myslenie tak duzo kosztuje ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bede udowadniał faktu ,bo jakiemus kolesiowi sie tak zachciało ze chce zobaczyc sobie screen shota.JAK MÓWIE ZE JEST TO JEST a w twojej kwesti jest uwierzyc lub nie.ZRESZTA JAKBYM NIE BYL PEWIEN CZY MA CZUJNIK TO BYM NIE PISAŁ JAKA JEST MAX TEMPARATURA KARTY W CZASIE STRESU ! B-)

Czy logiczne myslenie tak duzo kosztuje ?

Zmień ton ok :angry: A screena mógłbyś wrzucić, bo nie tylko YogiCK Ci nie chce za bardzo wierzyć z tą temperaturą w V-Tunerze. No chyba, że masz coś przed nami do ukrycia <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Samuelson

A wracając do konkretnego problemu to się tak spytam z ciekawości czy przestawiłeś dzielnik PCI po zmianie FSB? Bo jeśli nie to masz PCI 41MHzów i AGP 82 więc problemy mogą z tego wynikać.

Pozdrawiam!

To jest ok tak jak ma byc czyli 66/33 (Agp i PCI) przy szynie 133 i 166 jest identczny

Zmień ton ok :angry: A screena mógłbyś wrzucić, bo nie tylko YogiCK Ci nie chce za bardzo wierzyć z tą temperaturą w V-Tunerze. No chyba, że masz coś przed nami do ukrycia <_<

Ciekawe co mial bym miec do ukrycia ? Jesli chce rozwiazac problem na dodatek zwiazany z moim kompem ?

Poprostu nie dałem tego screena bo nie widzałem potrzeby,poniewaz blad (Vrp recover) pojawia sie przewaznie po uruchomieniu kompa(zalogowaniu windowsa) wiec temperatura karty graficznej nie ma tu nic do rzeczy <_< .

A tu screen o ktory tyle bylo hałasu http://img183.imageshack.us/my.php?image=screentv7.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi