konio68 Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Najwazniejsze, zeby karta pobila 8800gtx. jak tak sie stanie to bedzie mi to na reke :)Heh dziwne by było jakby nie pobiła.....skoro tak to opużnili to raczej pobije ...ale moim zdaniem max 5 do 10%.....choć przypuszczam że w niektórych aplikacjach G80 i tak będzie lepszy..A co do wymiarów ...hmm to są one moim zdaniem na siłe wyciągnięte przez te głupawe chłodzenie.....po to aby ludzie myśleli co za potwór!!! .....[ im dłuższe to lepsze ] heh....Co do cen to niestety , karty ,które mają około 1G pamięci muszą być drogie......i tyle.....wszystko rozbija się o ekonomie....trzeba zrobic wydajny produkt ale za w miare realną kase.....czyli biorąc ceny światowe ok 600$ , co z tego że zrobi się grafe z 2G na pokładzie DDR4 jak jej cena była by zaporowa.....Dlatego moim zdaniem wydajność R600 będzie zbliżona do G80 [ R600 troche szybszy ] aby cena karty była konkurencyjna z NV.A co do działanie HDMI czy wyd w DX10 to poprostu trzeba czekać na Gry....nawet jak jedna czy druga strona wypuści swoje dema optymalizowane pod swoje karty to i tak nic to nie da......czas pokaże .....wyjdą gierki pod DX10 i smarki wtedy się wszystko okaże....... Dlatego myśle że fani ATI będą zadowoleni z nowego R600 , tak samo jak fani NV z G80.....a ceny kart będą bardzo zbliżone. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 no bo podobno ta wersja z wiatrakiem jest przeznaczona do super komputerow spod marki Area 51, voodoo itp. w ktorych ta cholerna karta bedzie wlozona do specjalnych obudow ktore je bezproblemu mieszcza(no bo w epoce kieszeni dyskow tuz przy mobo to zdeka problem) , wersja krotsza bedzie pewnie ciut drozsza i innaczej bedzie skonstruowane chlodzenie ale za to kazdy szarak bedzie mogl wlozyc do swojej obudowy..Zgadza się :D , czego potwierdzeniem jest poniższa fota standardowego chłodzenia nie dane nam było jeszcze zobaczyć Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lizardus Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 kurcze troche zal mi ATI, wydaje karty po konkurencie, karta jest szybsza ale podobno niewiele(wow, pol roku pozniej po G80 trudno zeby cos bylo wolniejsze, zwlaszcza patrzac jak technologia zapi***), pare bajerow dodanych, no i znowu pradozernosc na rekordowym poziomie...no nie powiem cud techniki. Stworzyc hiper-szybka karte ale kurde na racjonalnym poziomie pobierania energii to jest dla mnie sztuka. Popatrzmy na taki Core 2 duo, dla mnie to przyklad czegos rekordowo szybkiego z mala ilsocia pobierania energii...to jest pzrelom a nie karta graficzna ktora ma 2metry i 20 wtyczek zasilajacych jedyny ratunek dla R600 to chyba to ze bedzie full support dx10.1, bo co raz wiecej osob sie obawia w G80 powtorki z gf5 + dx9 (mega zal) najwazniejsze ze jest wreszcie konkurencja dla G80 i zacznie sie znowu wojna cenowa....chcoiaz troche do wojny to brakuje bo jak wiadomo Nvidia razem z ATI sobie razem ustalili poziom cen kart graficznych(czyt. zmowa cenowa). Niedawno bylo troche o tym glosno ze w USA ma to komsija zbadac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeoPL Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Update na 1 stronie.Zapraszam do dyskusji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Update na 1 stronie.Zapraszam do dyskusji.Jak chcesz poważnie prowadzić taki temat to nie możesz pisać, że coś wiemy NA PEWNO :wink: Bo o R600 na razie nie wiemy nic :) Literówki w postaci "szyny 512MHz" można pominąć, ale coś co wiemy NA PEWNO to to, że jutro też wzejdzie słońce :lol2: pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-mess- Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 tylko nadchodzaca premiera nowych kart ati powstrzymuje mnie od kupna 8800... z tego co tutaj czytam, bedzie wiecej pradu potrzbowac, wieksze wymiary, i wieksza wydajnosc... a cena pewnie ZNACZNIE wieksza, nieproporcjonalna do tego co karta bedzie oferowac, szczegolnie w stosunku do NV. no ale co tam, nie spieszy mi sie, zaczekam :) co do nvidia fx story, to wiadomo ze testy z crysis to fake, z tego co czytalem tez, r600 w dx10 jest szybsze od g80 o okolo 5-15%, chociaz ma byc jeszcze szybsze... ;) ciekawe tylko jaka cena bedzie. jezeli bede musial za te 20% doplacic 800zl to wybor bedzie dla mnie oczywisty :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 (edytowane) Witam.Postanowilem zalozyc ten temat gdyz premiera nowego dziecka ATI(AMD) R600 zbliza sie wielkimi krokami. Coz postanowilem usunac dotychczasowa specyfikacje, poniewaz w czasie dowiemy sie juz bardzo duzo o ATI R600.Nazwa bedzie prawdopodobnie obejmowac serie x2000, a zaczniemy od 2800XTX.Coz sie dowiedzialem przez ten dlugi czas.Jak podaje dosc wiarygodny serwis The Inquirer karta bedzie w wielu edycjach.Napewno wszystkie R600 beda mialy szyne 512 MHz.Karte bedzie wspierac uwaga: od 2GB do 4GB pamieci GDDR4 produkcji Samsunga.Zapewne bedziemy mieli rowniez wersje 1 GB GDDR 3/4 oraz 512 lub 768 MB GDDR 3.Nie wiemy jak Panowie Szanowni z DAMMIT zechca zmiescic tak duzo pamieci na tej karcie.W serwisach podano rowniez, ze plytka PCB nie przekroczy 12 cm.Podobno karta ma pobic wszystkie dostepne teraz karty.Zobaczymy co z tego wyjdzie.A pamietacie moze pierwszego arta z R600??Zapewne tak.A oto najprawdopodobniejsze foty nowego dziecka DAMMIT (ATI R600 XTX 1GB): Wszelkie nowosci ktore wyczytam wpisze do tematu.Pozdrawiam i zycze milej dyskusji na temat R600. popraw to co w czerwonym oraz zacznij używać polskich znaków i pamiętaj że po . jest zawsze spacja mess o cenę się nie przejmuj :] będzie taka jak zawsze :blink: Edytowane 10 Lutego 2007 przez cavarr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeoPL Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Nie bede niczego poprawial, bo te info pochodza z serwisow, wiec sorry ale nie poprawie.Nie wiemy wszystkiego napewno i tu macie racje, ale niczego nie bede poprawial.A o kropkach bede pamietal:D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 (edytowane) proszę o podanie stron gdzie wyczytałeś te rewelacje :lol2: ps sorry MeoPL, ale skąd jesteś.... z pclaba ?? Edytowane 10 Lutego 2007 przez cavarr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeoPL Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 O co ci chodzi czlowieku.Nie jestem z zadnego serwisu.Pochodzcie sobie po necie.Jest duzo serwisow:benchmark.pl, twojepc.pl, theinquirer.net.Te 3 starcza na nowosci.Sami cos wyczytajcie i tu wklejcie.To mala prosba do wszystkich.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bemx2k Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 (edytowane) Foty w pierwszym poscie robia wrazenie ,niekoniecznie pozytywne :/ Oby wersja finalna miala ow cooler osadzony po srodku karty ,a nie na jej koncu inaczej malo komu to monstrum wejdzie do budy . Jesli cena przekroczy znacznie 600USD a wydajnosc bedzie tylko 5-10% wieksza niz w G80 to bynajmniej dla mnie Kaput Gdzies na zachodnicj sajtach wyczytalem ze zarzad AMD naciska zeby karta byla konkurencyjna cenowo pozyjemy ,zobaczymy Dajcie spokuj MeoPL czlek chce dobrze i chwala mu za to . To takie typowo polskie , tu zauwazyc czyjs blad ,a tam jakas wade itp to forum cos jakby schodzi ku dolowi za duzo tu polonistow cos sie tu sypie pomalu , chyba , dochodzi do tego ze Forum Technologiczne a coraz wiecej tematow co mi ugotuje Babcia na dzisiejszy Obiadek ,albo umie zrobic dobry bigos i salatke glowa boli ,szkoda gadac Edytowane 10 Lutego 2007 przez Bemx2k Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 ... Dajcie spokuj MeoPL czlek chce dobrze i chwala mu za to . To takie typowo polskie , tu zauwazyc czyjs blad ,a tam jakas wade itp to forum cos jakby schodzi ku dolowi za duzo tu polonistow cos sie tu sypie pomalu , chyba , dochodzi do tego ze Forum Technologiczne a coraz wiecej tematow co mi ugotuje Babcia na dzisiejszy Obiadek ,albo umie zrobic dobry bigos i salatke glowa boli ,szkoda gadac napisałem aby dorzucił te kropki B-) ponieważ tego nie dało się czytać, masło maślane ps nadal tego nie da się czytać, gdyż MeoPL nie ma pojęcia o czym piszę i wprowadza ludzi w błąd :huh: aż dziwne, że tego nie dostrzegłeś :lol2: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lizardus Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 (edytowane) czy ja dobrze widze? sam wiatrak bedzie pobierac 24W;p Edytowane 10 Lutego 2007 przez Lizardus Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Ja sobie nie wyobrażam tej karty z chłodzeniem powietrznym. Przy prawie 300W jakie będzie pobierać nowe dziecko ATI, temperatury podchodzące pod 100C pewnie nie będą niczym niezwykłym. Mimo wszystko pod tym względem NV wyprzedza ATI o conajmnniej kilka kroków. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Nie bede niczego poprawial, bo te info pochodza z serwisow, wiec sorry ale nie poprawie.Nie wiemy wszystkiego napewno i tu macie racje, ale niczego nie bede poprawial.A o kropkach bede pamietal:Dzabierasz sie za cos, to rob to dobrze albo wcale. bo tak to wprowadzasz tylko zamet i ogolnie obnizasz loty. z takim pierwszym postem to temat nadaje sie na "osla laczke". a jezeli ktos sugeruje, ze gdzies robisz blad, to przyjmij sugestie z pokara, dowiedz sie o co biega i popraw, a nie bezmyslnie przeklepujesz bzdury. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeoPL Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 cavarr jak jestes taki pro wszystko wiedzacy to wsadz tutaj newsa, chetnie sobie poczytam jak ty swietnie piszesz newsy. Nie chce tutaj zadnych konfliktow ale prosilbym abyscie nie komentowali mojego stylu pisania.Jak cos cavarr to napisz swoja propozycje i to wtedy zmienie, a nie ze mi bedziesz wytyczal bledy i sie ze mnie smial chociaz sam nie jestes w tym lepszy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eclipse Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 czy ja dobrze widze? sam wiatrak bedzie pobierac 24W;p Sam wiatrak 24 W zgadza sie :D ostro. Pomijam fakt ze tyle watow bierze ale jakie to badziewie musi byc glosne. Dodajamy jeszcze ze dzisiaj byly newsy o RV karta ze sredniogo szczebla wsysa 130 wat wiec cos mi sie wydaje ze te 270 W zapowiadane przez Ati to niestety prawda. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 ... To takie typowo polskie , tu zauwazyc czyjs blad ,a tam jakas wade itp to forum cos jakby schodzi ku dolowi za duzo tu polonistow cos sie tu sypie pomalu , chyba , dochodzi do tego ze Forum Technologiczne a coraz wiecej tematow co mi ugotuje Babcia na dzisiejszy Obiadek ,albo umie zrobic dobry bigos i salatke glowa boli ,szkoda gadac Głowa boli i szkoda gadać jak się czyta takie głupoty :sad: Stary jak ktoś zabiera głos w sposób pisany to jest odpowiedzialny za to aby Jego wypowiedź była jasno i przejrzyście sformułowana. Co do sensu merytorycznego czyjejś wypowiedzi to jak najbardziej należy zwracać uwagę (oczywiście nie złośliwie :wink: ), aby błędy (szczególnie te merytoryczne) zostały poprawione, bo w przeciwnym wypadku czytelnik zostaje wprowadzony w błąd i to jest właśnie wspomniane przez Ciebie "schodzenie ku dołowi" :mellow: @MeoPL nie ma co się rugać, cavarr ma rację, jeżeli już nie chcesz poprawiać baboli to chociaż podaj linki do tych rewelacji :) pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Jak już ATI dało taki prądożerny i pewnie głośny wiatrak, do tego pokaźne PCB, to niech chociaż zrekompensuje te ,,bolączki,, ,,jakąś,, wydajnością :-P Czekam na testy bo może być ciekawa wojna z nvidią :rolleyes: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeoPL Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Sulaco poczytaj theinquirer.net-> wszystko o R600 oraz benchmark.pl to pogadamy ok?? I nie pisze bzdur tylko to co pisza inne serwisu a jak nie pasi to mi napisz na priva co mam poprawic to sie skonsultujemy i po sprawie. I nie chce sie z nikim tutaj klocic bo nie w tym rzecz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Sulaco poczytaj theinquirer.net-> wszystko o R600 oraz benchmark.pl to pogadamy ok?? I nie pisze bzdur tylko to co pisza inne serwisu a jak nie pasi to mi napisz na priva co mam poprawic to sie skonsultujemy i po sprawie. I nie chce sie z nikim tutaj klocic bo nie w tym rzecz. za kogo Ty sie uwazasz? :blink: za jakies guru czy kurna co.... // 24W? toz to musi miec z 50dB :D delta 120mm bierze 1A..... PCIex 2.0 pewnie bedzie mialo w standarcdzie wtyczke ATX jako zasilanie ;) a r800 bedzie sorzedawane z blokiem wodnym, nie tylko "super wersje" ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 (edytowane) MeoPL, pomyśl trochę sam, co z tego że jakieś serwisy napisały ze szyna 512 mhz (przykład) nie musisz tego bezmyślnie przepisaywać, popraw to na bit i będzie po sprawie, to jest chyba logiczne ze nie powinno być mhz tylko bit, no i gdzie wyczytałes ze te karty będą miały po 4gb, to jest praktycznie niemożliwe, cena takiej grafy odstraszałaby by nawet bogaczy. Aha, i The Inquirer to wcale nie jest wiarygodny serwis, przynajmniej dla mnie. Edytowane 10 Lutego 2007 przez NeoMagNeT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 MeoPL, pomyśl trochę sam, co z tego że jakieś serwisy napisały ze szyna 512 mhz (przykład) nie musisz tego bezmyślnie przepisaywać, popraw to na bit i będzie po sprawie, to jest chyba logiczne ze nie powinno być mhz tylko bit, no i gdzie wyczytałes ze te karty będą miały po 4gb, to jest praktycznie niemożliwe, cena takiej grafy odstraszałaby by nawet bogaczy. Aha, i The Inquirer to wcale nie jest wiarygodny serwis, przynajmniej dla mnie. pewnie zrobia kosci pamieci wkladane tak jak na mobo :D przekichane, ale do tego to wszytko zmierza... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lizardus Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 MeoPL, pomyśl trochę sam, co z tego że jakieś serwisy napisały ze szyna 512 mhz (przykład) nie musisz tego bezmyślnie przepisaywać, popraw to na bit i będzie po sprawie, to jest chyba logiczne ze nie powinno być mhz tylko bit, no i gdzie wyczytałes ze te karty będą miały po 4gb, to jest praktycznie niemożliwe, cena takiej grafy odstraszałaby by nawet bogaczy. mozliwe, skoro jada na wyrabistej marzy(zmowa cenowa ati i nvidii dotyczaca high-endowych kart), a po drugie takie 4gb karty to raczej trafia do modeli typu firesteam dla grafikow(jak quadro u zielonych), juz od dawna jest firestream 1gb oparty na x1900. No ale 4gb to jednak zdeka za duzo.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeoPL Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 (edytowane) Dobra przepraszam.Mam zły dzień.....mam nadzieję, że nie uraziłem nikogo. Zmieniłem wszystkie bugi....pozdro all i sorka all....obstawiajcie cenę, ja obstawiam 2800zl za najlepszą edycję:P ciekawe kto bedzie najbliżej....dyskusję proszę dalej kontynuować. Edytowane 10 Lutego 2007 przez MeoPL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hauti Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 ja obstawiam 2500+ :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Myślę że cena będzie się wahać w granicach 2300-2400, ATi będzie chciał konkurować z NV także cenowo, tym bardziej ze została przejęta przez amd które ostatnio nieźle obniża ceny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Wprawdzie mnie interesuja tańsze modele w cenie do 1500zl aczkolwiek przypuszczam że model najszybszy w dniu premiery będzie koszcił lekko 2500zl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lizardus Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 bedzie tyle samo kosztowac ile top endowa karta nvidii(domyslam sie ze wtedo to bedzie juz 8900gtx), najpewniej 599$ w usa czyli u nas kolo 2400zl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 Sulaco poczytaj theinquirer.net-> wszystko o R600 oraz benchmark.pl to pogadamy ok?? I nie pisze bzdur tylko to co pisza inne serwisu a jak nie pasi to mi napisz na priva co mam poprawic to sie skonsultujemy i po sprawie. I nie chce sie z nikim tutaj klocic bo nie w tym rzecz. Buehehe a od kiedy to theinquier jest jakas wyznacznia ? :lol: To samo benchmark.pl , w takim razie rownie dobrze moglbys zbierac newsy z onetu i je tutaj wklejac :mur: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...