templik Opublikowano 11 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2006 Witam, zacznę może od sprzętu jaki posiadam: Athlon XP 1800+ MSI K7T266 Pro2-A (VIA KT266A) Prolink PixelView GF 4200TI 64mb 256mb DDR (no name) Seagate 40gb 5400 zasilacz 300W no name :D SB Audigy Wiec tak, chciałbym jak najmniejszym kosztem dać mu jak największego kopa i uciszyć go nieco (chodzi głownie o zasilacz, zagłusza nawet traktory na ulicy :D). Nie chce pakować do niego czegoś pokroju Core 2 Duo, bo gdzieś w lutym będę kupował nowego kompa a ten będzie robił za pomocniczy. Na początek myślałem dokupić ram 256mb lub ew. 512mb (raczej 256 :P -> cena) i zmiana zasilacza na jakiś niedrogi i cichy. Następnie myślałem coś nad prockiem i ew. płytką. Konieczna będzie chyba sprzedaż i kupno nowych ew. używanych. Co proponujecie? Żeby jak najmniej dopłacać. Ile moge dostać za tą płytę z prockiem? Jedyne z czego jestem zadowolony w tym kompie to chyba tylko k. muzyczna :P Reszta może być do zmiany :) Wszelkie sugestie i propozycje bardzo mile widziane ;) z góry dziękuję za wszelką pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ITpro Opublikowano 11 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2006 (edytowane) Wg mnie, skoro zamierzasz kupować nowy komputer za kilka miesięcy, to nie widzę sensu inwestowania w stary. Edytowane 11 Listopada 2006 przez mpConroe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
templik Opublikowano 11 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2006 Ten komputer zostanie w domu dla brata i mamy. Nowy wzialbym jadac na studia ze soba i jakbym wracal to tez bym z niego korzystal ;) 256mb ram raczej napewno dokupie (kwiestia niecalych 100zl z przesylka) i powaznie rozmyslam nad jakims cichym i tanim zasilaczem... Polecilby ktos moze cos do tego konfiga? A co do procka i plytki, jezeli bym sprzedal i bylaby kwestia dolozenia niewielkie sumy a wplyneloby to znaczniej na wydajnosc to rowniez bylbym tym zainteresowany. Pozdrawiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 11 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2006 (edytowane) Co do zasilacza to dorwij na allegro jakiegoś (bo jest kilka wersji) Fortrona 350W jest dobry i cichy jak za tą cenę, ok 60zł. Edytowane 11 Listopada 2006 przez maruh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jc Opublikowano 11 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2006 kup jakaś 9550/9500 ;) pociagna jeszcze kilka gier ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
templik Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 Dziekuje za odpowiedzi. Zmiana karty graficnzej jest dla mnie raczej mniej priorytetowa :) od lutego komputer nie bedzie sluzyl praktycznie wogole do grania tylko sama praca biurowa, photoshop, programowanie, filmy, itp. bardziej mu by sie przydalo wiecej ramu i lepszy procek :) wazne tez zeby go dosc znacznie wyciszyc, bedzie obok pokoju w ktorym spi babcia ;) Oto na co sie narazie zdecydowalem: Goodram 256mb DDR 400mhz - 94zl -> zwiekszenie wydajnosci komputera Fortron FSP400-60PFN - 65zl -> 1. wyciszenia komputera. 2. Wydaje mi sie, ze to on moze byc przyczyna czesto bardzo niestabilnej pracy komputera (zasilacz juz 3 razy byl oddawany na gwarancje, spalal sie), czasem rozne bluescreeny + rozne zwieszki ARCTIC COOLING COPPER SILENT 3 - 29zl -> glownie wyciszenie kompa, boxowy coller buczy tez bardzo ladnie :P moze dodatkowo po zmianie chlodzonka zwieksza sie mozliwosci OC ;) czy moze lepiej CoolerMaster XDream - 28zl widzialem tez rozne Pentagramy FreeZone 100mm (Al, Cu, AlCu) na allegro za 39zl. Chcialbym prosic o pomoc w wyborze chlodzenia i jakies inne sugestie/pomysly :) Wszystkie poprawki, itp. wielce mile widziane :) Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 Pamięci ok, zasilacz ok, co do chłodzenia to bierz arctic'a. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neho Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 (edytowane) Przepraszam, mój błąd. Dopiero teraz zauważyłem odpowiedź. Myślę, że dokupienie ramu 256-512 będzie najbardziej trafnym rozwiązaniem. Im więcej ramu tym bardziej komfortowa praca. Edytowane 12 Listopada 2006 przez neho Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
evocati Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 @neho gdybys przeczytal caly temat to wiedzial bys ze autor juz napisal do czego bedzie sluzyl komputer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...