Skocz do zawartości
templik

Modernizacja Starszego Kompa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zacznę może od sprzętu jaki posiadam:

Athlon XP 1800+

MSI K7T266 Pro2-A (VIA KT266A)

Prolink PixelView GF 4200TI 64mb

256mb DDR (no name)

Seagate 40gb 5400

zasilacz 300W no name :D

SB Audigy

Wiec tak, chciałbym jak najmniejszym kosztem dać mu jak największego kopa i uciszyć go nieco (chodzi głownie o zasilacz, zagłusza nawet traktory na ulicy :D). Nie chce pakować do niego czegoś pokroju Core 2 Duo, bo gdzieś w lutym będę kupował nowego kompa a ten będzie robił za pomocniczy. Na początek myślałem dokupić ram 256mb lub ew. 512mb (raczej 256 :P -> cena) i zmiana zasilacza na jakiś niedrogi i cichy. Następnie myślałem coś nad prockiem i ew. płytką. Konieczna będzie chyba sprzedaż i kupno nowych ew. używanych. Co proponujecie? Żeby jak najmniej dopłacać. Ile moge dostać za tą płytę z prockiem?

Jedyne z czego jestem zadowolony w tym kompie to chyba tylko k. muzyczna :P Reszta może być do zmiany :)

Wszelkie sugestie i propozycje bardzo mile widziane ;) z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten komputer zostanie w domu dla brata i mamy. Nowy wzialbym jadac na studia ze soba i jakbym wracal to tez bym z niego korzystal ;) 256mb ram raczej napewno dokupie (kwiestia niecalych 100zl z przesylka) i powaznie rozmyslam nad jakims cichym i tanim zasilaczem... Polecilby ktos moze cos do tego konfiga?

A co do procka i plytki, jezeli bym sprzedal i bylaby kwestia dolozenia niewielkie sumy a wplyneloby to znaczniej na wydajnosc to rowniez bylbym tym zainteresowany.

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do zasilacza to dorwij na allegro jakiegoś (bo jest kilka wersji) Fortrona 350W jest dobry i cichy jak za tą cenę, ok 60zł.

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje za odpowiedzi.

Zmiana karty graficnzej jest dla mnie raczej mniej priorytetowa :) od lutego komputer nie bedzie sluzyl praktycznie wogole do grania tylko sama praca biurowa, photoshop, programowanie, filmy, itp. bardziej mu by sie przydalo wiecej ramu i lepszy procek :) wazne tez zeby go dosc znacznie wyciszyc, bedzie obok pokoju w ktorym spi babcia ;) Oto na co sie narazie zdecydowalem:

Goodram 256mb DDR 400mhz - 94zl -> zwiekszenie wydajnosci komputera

Fortron FSP400-60PFN - 65zl -> 1. wyciszenia komputera. 2. Wydaje mi sie, ze to on moze byc przyczyna czesto bardzo niestabilnej pracy komputera (zasilacz juz 3 razy byl oddawany na gwarancje, spalal sie), czasem rozne bluescreeny + rozne zwieszki

ARCTIC COOLING COPPER SILENT 3 - 29zl -> glownie wyciszenie kompa, boxowy coller buczy tez bardzo ladnie :P moze dodatkowo po zmianie chlodzonka zwieksza sie mozliwosci OC ;)

czy moze lepiej CoolerMaster XDream - 28zl

widzialem tez rozne Pentagramy FreeZone 100mm (Al, Cu, AlCu) na allegro za 39zl.

Chcialbym prosic o pomoc w wyborze chlodzenia i jakies inne sugestie/pomysly :) Wszystkie poprawki, itp. wielce mile widziane :)

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam, mój błąd. Dopiero teraz zauważyłem odpowiedź. Myślę, że dokupienie ramu 256-512 będzie najbardziej trafnym rozwiązaniem. Im więcej ramu tym bardziej komfortowa praca.

Edytowane przez neho

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi