Skocz do zawartości
Caparzo

Telewizor (lcd Lub Plazmowy) Do 5000-5500 Zl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, moglibyscie mi doradzic jaki telewizor kupic? plazmowy czy lcd? I najwazniejsze, jaki? podajcie linki do allegro albo gdzies, dobrze jakby takie mieli w media markcie, do 5000-5500 zl , i zeby to juz byl telewizor na dlugo, przygotowany do hdtv itp.

Wiem, że pytasz o plazmę lub LCD, ale jeżeli zależy ci na jakości obrazu to rozglądnij sie za DLP (z tylna projekcją). Fakt, że rozmiary są podobne do CRT, ale jakość? Cóż, albo trandy i plazma-lcd lub jakość i dlp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie jest to tak ze w tych z tylna projekcja trzeba lampki wymieniac co powien czas? Moge sie mylic, ale tak sie mi o oczka obilo, bo ostatnio tez interesowalem sie tym tematem.

Czym wiecej czytalem, tym bardziej chec posiadania zajebistego telewizorka mnie opusczala.

Plazma - Nie, bo loga lubia sie wypalac, bo czasem poszczegolne "rółeczki" nie swieca, zuzywaja mniej pradu (w skali roku groszowa sprawa), mniejsze rozdzialki. Tak, bo sa tansze (wylaczajac te nowe niby zarabiste modele), kat widzenia nie wplywa na to co widzimy, obraz z anten i zrodel SD jest niby lepszej jakosci (spowodowane mniejsza rozdzialka - chyba ;)), dla niektorych ladniejsze kolorki (ale to juz zalezy od poszczegolnego modelu i osoby), lepszy kolorek czarny, wieksze kontrasty.

LCD - Nie, bo jakosc ze zrodel SD czasami bardzo zrabana, wypalone pixelki ktore moga sie przydarzyc kazdemu, modele z full hd odstraszaja cenami, katy z pod jakich patrzymy na tv wplywaja na to co widzimy, kolorki nie kazdemu sie podobaja.

Tak - modele z HD ready albo Full HD daja slicznutki obraz (z drugiej strony jak anrazie ilosc takich kanalow jest mocno ograniczona, nie wiadomo kiedy sie to znacznie zmieni, do tego programy nadawane w HD druga wartosc maja niby 720 a nie 1080, co tez negatywnie wplywa na jakosc obrazu), jelsi posiadamy konsole nowej generacji nasze doznania na takim tv beda duzo ciekawsze, zuzywaja mniej pradu (w sakli roku malo znaczace)

Projektory i DLP - jestem na nie poniewaz trzeba wymieniac lampy, a u mnie w domku tv idzie zbyt dlugo wlaczony, przez co bylyby to zbyt duze koszty.

Napisane troszke ogolnikowo, niekoniecznie poprawne, ale takie sa moje wnioski po przeczytaniu roznych informacji w roznych zrodlach.

Sam mam dosyc duzy pokoj, a tv znajduje sie po przekatnej od miejsca w ktorym mam kanape i fotele (tak z 4-5m), a zmienic sie tego za bardzo nie da, przez dupne okno i kominek. Dlatego TV powinien miec chyba conajmniej 42". Wiecej cali = wieksza kaska. W zyciu nie wydam na tv wiecej niz 8k zl, a najchetniej zmiescilbym sie w przedziale zaproponowanym przez zalozyciela teamtu. W domku mam cyfre+, ktora w najzblizszym czasie ma wprowaidzc pierwsze kanaly w HD. Bedzie to jednak niewielka ilosc w porwnaniu do kanalow nadawanych w standardowym formacie. Do tego bede one nadawane w 720 (czyli nie w full hd), wiec chyba narazie nie warto inwestowac naprzod (czyli w hd), wiec mysle ze HD ready by wystarczyl. Sa jak wiadomo jeszcze filmy na plytkach w takiej jakosci, ale nie wiem skad bym je bral, przy moim slabutkim necie. Narazie nie planuje kupowac PS3, ani xbox`a wiec to nie wplywa na decyzje.

Kaske wykladaja rodzice, ktorzy na sprzecie za bardzo sie nie znaja, ale jesli ma to byc taki wydatek, to tv musi miec: ladny obraz nie tylko na kilku kanalach, nie psuc sie, nie dokladnc do niego (czyli projektory i dlp odpadaja), ma byc na lata (czyli tak z 4-5), bez koniecznosci przebudowy pokoju, bez bitew o to kto siedzi naprzeciwko, a kto bedzie skazany na patrzenia na ekran z boku.

Za 5K mozna kupic juz dobra (podobno dobra) plazme, 42":

http://www.e-zagiel.pl/go/_info/?id=3173

Jakie LCD w tej cenie? Nie mam pojecia. Jakies propozycje?

A moze lepiej sie wstrzymac? Choc wolalbym pozbyc sie starej skrzyni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, chciałbym się podłączyć do tematu. Przeczytałem, że technologia FULL HD charakteryzuje się rozdzielczością 1920x1080, a tv które ją obsługują kosztują od ~5500zł wzwyż (czy opłaca się kupić ten telewizor, a może lepiej poczekać na obniżki cen?). Czy Waszym zdaniem opłaca się kupować telewizory 1366x768, które mają bardziej przystępną cenę, ale nie obsługuję FULL HD?...

Edytowane przez Malebolgia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi