Skocz do zawartości
FistWist

Modernizacja

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, dziekuje z gory tym, ktorzy znalezli odrobine czasu na udzielenie mi pomocy.

Wiec, niedawno postanowilem zrobic modernizacje kompa. Kilka rzeczy mam ze starego, kilka juz kupionych. Narazie wygląda to tak.

Mobo: AsRock 775Twins HDTV

Procesor: Do kupienia, o tym niżej

Grafika: Zintegrowana z plyta (x300), zakup na swieta (o tym tez nizej)

RAM: 3x512 Kingstona

Dysk: 120 Seagate

Buda: Cooler Master Cavalier

Zasilka: Do kupienia-o tym rowniez nizej ;d

Chlodzenie: na obudowie: 2x80, 1x120 ; na procu bedzie (juz kupione) Arctic Cooling Freezer 7 PRO

do tego nagrywarka dvd (LG) i panel lcd NEC (17')

Potrzebuje dobrego zestawu do gier, filmow, troche photoshopa.

na proca chcialbym przeznaczyc max. 400 zl, na zasilke ~100 zl, a na grafike 400 zl (PCI-Express).

Czy Pentium D 820 jest wyborem lepszym niz na przyklad Pentium 4 3,0/2M/800? Jesli nie to uprzejmie prosze o lepsze propozycje.

Co do grafiki, to mialem na oku GeCube X1300XT za 360 zl, ale nadal nie wiem czy to najlepsza karta w tym przedziale cenowym... Chcialbym oczywiscie GDDR3 (256Mb), co spelnia wyzej wymeniona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

costi, a moglbym sie dowiedziec co w tej galaxy za 330 jest lepszego od X1300XT GeCuba za 360?

nie chce byc specjalnie natretny, ale raczej sie dopiero wkrecam w te bardziej "profesjonalne" (jak dla mnie) tematy.

A swoja droga dodaj jeszcze cos o procesorze ;D

Edytowane przez FistWist

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=1306

Tu masz porównanie Glaxy 7300GT do RX1600 Pro. Galaxy wyszedł na tym dużo lepiej. Procka bym brał Pentium D 805. Dlaczego nie masz ochoty na AMD?? Równie do bre są ich procki jak Intela.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma juz plyte pod Intela - pewnie dlatego ;)

Zgadles ^^

Mam jeszcze jakas druga plyte pod AMD, ale nie wiem czy ma SATA... poza tym juz coolera kupilem na s775... dlatego mowie-ewentualnie. moglbym coolera odsprzedac na allegro za 5 dych na przyklad, i jeszcze raz dolozyc te 20 zl na Arctic Cooling Freezer 64...

Moze na swieta jeszcze wymienie sobie... ale poki co - potrzebuje kompa, bo juz wytrzymac bez Photoshopa nie moge :D

A jeszcze jedno... jak to jest z grzaniem sie Pentiumkow z serii D? Slyszalem, ze potrafia 80oC w akcji dociagac... ;< Moj stary P4 3,0/1M/800 Phillipines (pod s478) tez sie ostro grzal... Czasem i do 70oC~ w SPOCZYNKU... ;/ w ogole BOXowe wentyle od Intela imo ssą okropnie ;d (nie wiem jak to jest z nowymi, ale z P4/Celeron tak ; d)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi