Skocz do zawartości
lookout

Żegnamy pana FX`a ?? Co to ? ;]

Rekomendowane odpowiedzi

Kto wie kto wie, ja bym sięnie zdziwił. Patrząc na cena/jakość każdy by wybrał ATI, więc nvidia cośmusi z tym zoribć :D Swoją drogą niechciał bym aby nvidia jakoś bardzo spadła w dół, ponieważ mógłby nastać monopol na arenie k. graficznych, no a niewiem czy komuś by sięto spodobało

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mysle, ze nvidia puscila fx czekajac na r350. a teraz szykuja cos w stylu karty z 256 bitowa szyna pamieci (to by chyba starczylo zeby zdeklasowac ati)

która bedzie kosztować 3 tys.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mysle, ze nvidia puscila fx czekajac na r350. a teraz szykuja cos w stylu karty z 256 bitowa szyna pamieci (to by chyba starczylo zeby zdeklasowac ati)

ano... ale tu chodzi o tytul... my polacy tego nie zrozumiemy :wink: trzeba byc tlustym amerykaninem z wypchana kabza... :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ano... ale tu chodzi o tytul... my polacy tego nie zrozumiemy :wink: trzeba byc tlustym amerykaninem z wypchana kabza... :roll:

fakt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehhhh.... ja bym nie chciał żeby nVidia padła tylko z jednego powodu - jak nie będzie konkurencji dla ATI to ceny będą b.wysokie.

a no fak przydałą by się jakaś większa konkurencja na rynku ati i nvidia to troche mało kiedyś było lepiej S3 Matrox 3dfx ati nvidia i był luxus

duża konkurencja = dobre i tanie karty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam nadzieje ze Nvidia postara sie o nowy układ bo inaczej radeony beda kosztowac z 1000tys zlotych:((((((((((((((((((((((((((((((:((:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(

chociaz sam mam GF3ti200 Gainwarda i na wydajność nie narzekam a cena niezbyt wysoka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

???????radeon9500pro/r9700/pro mają już 256bitową magistrale dla pamięci tlyko r9500 nie ma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chodzi o konkurencje, to jezeli zostanie samo ATI i bedzie mialo 100%monopol, to moze i bedzie drogo, ale niebedzie inwestycji i nowych kart(bo po co jak i tak jestesmy najlepsi) i bedzie tak jak z konsolami: kupujesz i KAZDA gra bedzie ci plynnie chodzila. I tak bedzie z kompami: gry beda dopracowywane, by chodzily na naszych starych grafach ATI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no niestety panie KAT`cie : jestem szczesliwym posiadaczem radka 9500 128MB bez PRO. Firma to sapphire 8) , no i odblokowalem sobie programowo kolejne 4 potoki podkrecilem do 350/320 i co?? :twisted: ZOSTAWIAM 9700 PRO W TYLE ? czuli ? :twisted: 256 -bitowa magistrale ma 9500 128 ! zawsze mial az do... wczoraj gdy w sklepie ujzałem nowego spphira ale juz na innej płytce PCB :( którego juz nieposaida 256 -bitowej magistrali pamiec... :lol: ale mnie to rybka :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko radeon 9700 i 9700 pro maja 256 bitowa magistrale. R9500PRO ma 128 bitowa i podobnie jak R9700 i R9700pro 8 potokow, a R9500 128 bitowa magistrale i 4 potoki.

do czego dazylem. fx ma wydajnosc zblizona do 9700, a ma szyne 128bit. mysle, ze szyna 256 bitowa wiele by tu poprawila. nie znam sie, ale od strony technicznej to chyba nie jest wielka roznica w konstrukcji, kosztach produkcji itd. Dlatego mi sie zdaje, ze w tym kierunku pojda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no niestety panie KAT`cie :  jestem szczesliwym posiadaczem radka 9500 128MB bez PRO. Firma to sapphire  8)  , no i odblokowalem sobie programowo kolejne 4 potoki podkrecilem do 350/320 i co??  :twisted:  ZOSTAWIAM 9700 PRO W TYLE ? czuli ? :twisted:  256 -bitowa magistrale ma 9500 128 ! zawsze mial az do... wczoraj gdy w sklepie ujzałem nowego spphira ale juz na innej płytce PCB  :(  którego juz nieposaida 256 -bitowej magistrali pamiec... :lol: ale mnie to rybka  :!:

odblokowujac radka zdajsie ze odblokowales tez szyne. nie jestem dobry w teori kart ati wiec sie moge mylic, ale tak mi sie zdaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie , szyna zawsze byla odblokowana , chyba ze sie cos pozmieniało.

Ale sama karta jest IDENTYCZNA jak 9700 , to samo ułorzenie pamieci ,itp. Dwie siostry. 9500 pro juz ma inaczej kosci i dlatego sie nieda przerobic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz mam mieszane uczucia. dlaczego? patrz:<br>

1.Radek 9500 128 ma 256-bitów<br>

2.Radek 9500 64 ma 128-bitów<br>

Zadnej róznicy w wydajnosci ( chyba  :) ) .<br>

nie ja powinienem tu z Toba rozmawiac, ale zaden 9500 nie mam moim zdaniem fabrycznie 256 bitowej szyny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poczytaj posty, gdzies juz to wałkowali .

Ati juz wycofałą wszytkie 9500 na starej ( od 9700 pcb ) wersji płytki bo wszyscy zaczeli przerabiac.

no to niby dlaczego niemozna z 64MB zrobic pelgeo 9700 ? ani z PRO ? no bo jest inna płytka i tu całą tajemnica.:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko radeon 9700 i 9700 pro maja 256 bitowa magistrale. R9500PRO ma 128 bitowa i podobnie jak R9700 i R9700pro 8 potokow, a R9500 128 bitowa magistrale i 4 potoki.

do czego dazylem. fx ma wydajnosc zblizona do 9700, a ma szyne 128bit. mysle, ze szyna 256 bitowa wiele by tu poprawila. nie znam sie, ale od strony technicznej to chyba nie jest wielka roznica w konstrukcji, kosztach produkcji itd. Dlatego mi sie zdaje, ze w tym kierunku pojda.

Właśnie ale tu mają jakiś problem z DDRII bo te ich nie chcę chodzić na 256bit ponoć.

Dałoby to dosyć dużo moim zdaniem, zważywszy na to ile daje radkom...

Ale to już może chyba tylko następca FX'a. A może to jest jakiś chwyt i taką wersję wprowadzą dopiero później??? Niemniej zobaczymy co pokaże radeon 9900...

A szkoda z tą konkurencją, było tak fajnie, można się było przynajmniej spierać kto ma lepszą kartę... Ale nvidia jakoś z tego wyjdzie, trochę pośpi i zaatakuje w dogodnym momencie. W końcu troche się dochapali na tych 4-rech GF nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poczytaj posty, gdzies juz to wałkowali .

Ati juz wycofałą wszytkie 9500 na starej ( od 9700 pcb ) wersji płytki bo wszyscy zaczeli przerabiac.

no to niby dlaczego niemozna z 64MB zrobic pelgeo 9700 ? ani z PRO ? no bo jest inna płytka i tu całą tajemnica.:)

a nie dlatego, ze nie ma 9700 z 64mb pamieci? zobacz specyfikacje 9500:

http://www.benchmark.pl/artykuly/przeglad_...adeon_9500.html

niestety nie maja 9700 bez pro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...