Skocz do zawartości
PC_Speaker

Gf 4 Mx 440dx By Palit....

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępie prosiłbym o wyrozumiałość za założenie tego topicu ale wczoraj poświęciłem pół dnia na odnalezienie podobnego i... nie znalazłem :(

Dostałem od kolegi kartę GF 4 MX 440 DX od Palita (AGP x 8!!) po czym od razu po wsadzeniu ją do PC'ta przerobiłem SoftQuadro na w/w Quadro4 580 XGL. Zmiana o tyle słuszna że lepiej się sprawuje w środowisku OpenGL dając odczuwalny wzrost wydajności. Karta posiada pasywne chłodzenie rdzenia ale nie posiada radiatorów na memoriach. Grzać się nie grzeje za bardzo i to pomimo taktowania układu odpowiednio : Mem @ 380 MHz GPU @340 MHz.

I własnie tutaj jest moje pytanie. Czy ktoś z Was miał taką kartę, a jeśli tak to jakie są bezpieczne ustawienia bez vmodów dla niej żeby jej szlag nie trafił? Nadmienię że posiadam jeszcze w odwodzie Pentagram Freezone 80 Al (chyba się to tak nazywa) ale jeszcze nie zakładałem go na tę kartę. Chcę się dowiedzieć jaki jest najwyższy wynik taktów dla tej karty na pasywnym chłodzeniu.

Jak bedę miał potem trochę czasu to zrobię jakieś smarki ale tylko 2001 bo tylko tego mam pełną wersję.

Z góry dziękuję za wszelkie uwagi i wskazówki jak wyciągnć z niej maks i jak ewentualnie wypada ona na tle konkurencji z segmentu cenowego/wydajnościowego. Ja ze swojej strony wrzuce tutaj wszelkie bencze jakie na niej zrobię. Tymbardziej że wydaje mi się że karta na wiele jeszcze pozwoli. Swoją drogą jeśli przy rozdz. 1200x1024 pozwala na odświeżanie rzędu do 120Hz to chyba nie jest taka zła.

Btw. czy everest Home daje taktowanie układu graficznego bo everest ultimate chyba tego nie ma :(

EDIT: Czy jest jakakolwiek mozliwośc sprawdzenia czy to to ma poblokowane potoki?? Według everesta ma ich 2 z podwójnym TMU na potok. jak ktoś coświe to niech da znać bo nawet na extremesys chyba nikt tych kart nie kupował :P Czy to była aż taka padaka ??

Update : http://service.futuremark.com/compare?2k1=9087857 wynik na ORB 3DMark 2001 SE = 4600 pkt.... to dobrze czy źle na tę kartę ?? :D

Update2: GPU version NV18GL .... ktoś coś wie na ten temat ?? rzekomo nie były montowane w tych kartach .. tylko 17 były ponoc :| .... znalazłem to : http://www.servodata.com.pl/news/quadro-chips.htm i wynika że memy powiny robić 550... ciekawe czy sie uda ... jakby co to ktoś pomoże na HWbota wsadzić wynik ??

nie żeby coś ten tego ... Mem nie zrobi więcej niż 460 MHz .. potem zwiecha :( ale ... Everest raporty robi niedokładnie bo majac 450 na DDRach i 360 na GPU on pokazuje to w raporcie : http://pcspeaker.za.pl/Report%20AgP.htm

Kolejnym Update'm bedzie zmiana częstotliwości proca na szynę 200 +... zobaczym co bedzie :D

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

Edytowane przez PC_Speaker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi