Fudoshin Opublikowano 29 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2002 No wlasnie: 1.Dlaczego tak zadko stosuje sie czarna emaliena radiatorach skoro powoduje znaczne zwiekszenie promieniowania ciepla? I czy taka emalie mozna nalozyc samemu? (tylko, zeby warunki konwekcji sie nie pogorszyly, to pisza, ze warstwa lakieru nie powinna przekraczac 50 mikrometrow) 2.Przeczytalem, ze lepsze rezultaty od olejow i past silikonowych do polaczenia radiatora z elementem grzejacym sa zywice i lakiery z wypelniaczami z proszku kwarcu, grafitu, tlenku berylu, itd - dlaczego nie jest to stosowane? - czy pasty na bazie srebra sa jeszcze lepsze? Prosilbym kogos, kto sie na tym zna o odpowiedz PS: jakby mi ktos jeszcze wytlumaczyl jak na tym forum sie cytuje cudze wypowiedzi i dodaje ankiety, to juz bylaby to pelnia szczescia, ale jednak wazniejsza wydaje mi sie odpowiedz na pierwsze dwa pytania ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marsjan Opublikowano 29 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2002 1. Przez promieniownie oddawana jest raczej niewielka część całkowitej energii, dużo ważniejszy proces to przewodnictwo cieplne - po to właśnie montuje się wentylatory. 2. Wg mnie pasty srebrne są lepsze. Srebro ma chyba najwyższy współczynik przewodności cieplnej, a jeśli jest go w paście ponad 70% to myślę, że nie ma konkurencji. Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sherlock Opublikowano 29 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2002 jak na tym forum sie cytuje cudze wypowiedzi wciskasz przycisk Cytuj w prawym górnym rogu wiadomości :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fudoshin Opublikowano 29 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2002 jak na tym forum sie cytuje cudze wypowiedzi wciskasz przycisk Cytuj w prawym górnym rogu wiadomości :) hmm a to ciekawe :) Dzieki za obie odpowiedzi :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2002 w serverach (nie w polsce) stosuje sie polprzewodniki z tranzystorow. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fudoshin Opublikowano 29 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2002 Tristan - a nie masz moze jakiegos linka do opisu, lub cos w tym stylu? btw - ten szalik nie jest do gory nogami? ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymoon Opublikowano 29 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2002 Ad. 2 - Srebro ma jedna z najlepszych przewodnosci cieplnych i zapewne dlatego sotsuje sie pasty z jego uzyciem. Kwarc pierwsze slysze zeby w ogole przewodzil cieplo... moze mam braki. A co do zywic, idz zgrzeb troche z drzew (wy mieszczuchy chyba wiecie jeszcze co to "drzewo" ? :D ), oczysc, naloz na proca i przekaz wrazenia ;) Co do obslugi forum - sprawdz, po prawej na gorze jest przycisk cytuj - cytujesz caly post. Jak chcesz zacytoawc fragment to masz przycisk troche powyzej miejsca w ktorym piszesz.... Ankiety sa latwe w obsludze przetestuj to sobie i juz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fudoshin Opublikowano 29 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2002 Hehe juz lece do lasu :P Jak juz sie nie pojawie na forum, to znaczy, ze cos rozwalilem ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2002 raczej nie idź, żywica z drzewa jest dosyć dziwnym gęstym i lepkim płynem, także jak raz nałożysz to raczej nie zmyjesz chyba że sczotką drucianą :) i wydaje mi się że są inne znaczenia tego słowa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 30 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2002 ad2. najlepsza przedwodnosc cieplna ma nie srebro- ale wegiel, konkretniej diament =) Grafit takze ma doskonalem wlasciwosci, trzeba go tylko odpowiednio spreparowac. A silikony nie sa najlepsze bo wysychaja =( A zywice nie =) A wypelniacze sa potrzebne gdyz sama zywica takze jest izolatorem. Kwarc- izolator? Poczytaj sobie recenzje past termoprzewodzacych nanotherm czy jakos tak na oc.au ad1. ta czarna emalia to nie jest farba, cos takiego nazywa sie anodowaniem, nie wiem czy bys cos takiego samemu w domciu zrobil =))))) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fudoshin Opublikowano 30 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2002 nie no z ta zywica to zartuje (poza tym np zywica epoksydowa, a taka z drzewa to dwie rozne sprawy :) ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 30 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2002 ad2. najlepsza przedwodnosc cieplna ma nie srebro- ale wegiel, konkretniej diament =) Grafit takze ma doskonalem wlasciwosci, trzeba go tylko odpowiednio spreparowac. Podejrzewam ze mozna by sprobowac zmieszac paste srebrna z grafitem. Ja mam tzw smar grafitowy jest to taki pyl grafitowy, mysle ze moglby sie sprawowac calkiem niezle. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fudoshin Opublikowano 30 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2002 Hmm mam paste titana ktora jest po maksie badziewna, to mozna by ja poswiecic dla dobra nauki :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2002 co powiecie o zmieszaniu takiej zywicy z grafitem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fudoshin Opublikowano 30 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2002 co powiecie o zmieszaniu takiej zywicy z grafitem"takiej" czyli jakiej? zwykla zywica z drzewa sie na 100000% nie nadaje. Mam pytanie: czy grafit z olowka moglby byc? bym go sproszkowal i domieszal do silver grease'a titana? Zeby mi cos sie nie rozwalilo :oops: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 30 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2002 nie rpobujcie takich eksperymantow mieszania grafitu z pasta, to moze sie zle skonczyc (taki grafit jest izolatorem). Grafit musi byc spreparowany zeby dobrze przewodzil cieplo (slyszeliscie moze o materialach ktore przewodza cieplo tylko w jedna strone, cos jak dioda w elektronice) xon- to zalezy jak gesty jest ten smar, mozna by zaryzykowac uzyciem samego smaru Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 30 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2002 nie rpobujcie takich eksperymantow mieszania grafitu z pasta, to moze sie zle skonczyc (taki grafit jest izolatorem). Grafit musi byc spreparowany zeby dobrze przewodzil cieplo (slyszeliscie moze o materialach ktore przewodza cieplo tylko w jedna strone, cos jak dioda w elektronice) xon- to zalezy jak gesty jest ten smar, mozna by zaryzykowac uzyciem samego smaru E tam krotki experyment nie zaszkodzi ;) moze sie skusze. Ten smar to pyl to nie jest mazidlo :) dlatego konieczny jest jakis lemeent wiazacy np pasta :) Jako smar jest to bardzo skuteczne, jak to dziala latwo sprawdzic...olowek w reke i zamalowac grubo pol kartki papieru :) i przejechac po tym palcem. hehe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Opublikowano 30 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2002 Tlenek berylu jest uzywany w pastach z tego co pamietam (Arctic Silver 3?) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marsjan Opublikowano 30 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2002 ad2. najlepsza przedwodnosc cieplna ma nie srebro- ale wegiel, konkretniej diament =) Grafit takze ma doskonalem wlasciwosci, trzeba go tylko odpowiednio spreparowac. A silikony nie sa najlepsze bo wysychaja =( A zywice nie =) A wypelniacze sa potrzebne gdyz sama zywica takze jest izolatorem. Kwarc- izolator? Poczytaj sobie recenzje past termoprzewodzacych nanotherm czy jakos tak na oc.au Wygląda na to, że diament rzeczywiście lepiej niż srebro przewodzi ciepło. Z grafitem jest jednak inaczej - wsp. przew. ciepln. ma ponad 100 razy mniejszy. A kwarc to oczywiście izolator: r = 2e+14 [Ohm*m]. Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...