psz3mo Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 przecież pentak wpadł na pomysł przylegających HP już za czasów hp100alcu, więc w 2006 roku ;) imho Karakorum będzie hitem, wystarczy, że będzie porównywalne z Ninją, coś czuje po kościach, że na wakacje u mnie zawita :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CKM18 Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 (edytowane) kurczak80 - jeśli e2160 na 1,5v 3400mhz ma 65 stopni na tym pentagramie w stresie to jest chłodniejszy od takiego samego zestawu z freezerem 7pro o 10 stopni a to już jest dużo. - źle zinterpretowałem Twojego posta to infinity ma 65 stopni a nie karakorum :-( ale jeśli Karakorum będzie miał takie osiągi to go biorę :-P tylko pozostaje jeszcze kwestia że amd phenom chyba lepiej odprowadza ciepło od e2160 może ktoś podrzucić testy tego pentagrama z e2160 oc 3400mhz w stresie ?????, bo chyba trzeba będzie pomyśleć nad zmianą chłodzenia 10 stopni to dużo. Edytowane 20 Marca 2008 przez CKM18 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
screws Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 @svende Są szanse na przetestowanie Karakorum na Twoim E2140? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 (edytowane) Ale to ma byc smialo, dla entuzjastow @ 3ghz 1.4 ( niektore tylko tak lataja ), dla o/c @ 3.3 1.45 i dla maniakow @ 3.5 1.55 ;) Jak przy 600rpm pociaga takiego 1.5v 3.5ghz.. to imho przy 65 stopniach to jest prawie to samo co TR 120 eX ;) tylko 2x tanszy, swoja droga 120 ex i tak jest tani bo 180 kosztuje, gorzej z ifx-14 ktorego chcialem sobie kupic 260 :| p.s czemu kupujecie ninje za 140 jak za 180 juz macie TR 120ex duzo lepszego? I lzejszego.. ^^ Edytowane 20 Marca 2008 przez crash_zero Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu26 Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 Ło mateńko toż to potwór. A ja sie zastanawialęm czy brać TR HR-01. Jeżeli docisk będzie prawidlowy to ludzie będą wyprzedawali Mugeny i Ninje na potęgę. Nie wiadomo czy w Polsce będzie ten cooler z miedzianą podstawą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 http://allegro.pl/search.php?string=karakorum&category=2 Jak na razie 3 aukcje 60 60 30 = 150 sztuk dla nas :D Podstawy maja na pewno takie, tylko czy na pewno sa takie dobre ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 kurde teraz pytanie jesli faktycznie to jest takie dobre to nie wiem czy spychac sowjego TR'a 120 Extreme? Troche tak z [gluteus maximus] ;/ Thermalright to thermalright a pentagram ;/ to teoretycznie kilka połek nizej ale jesli faktycznie ten pentak jest taki dobry to nie ma sensu trzymac TR'a tylko dla nazwy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 (edytowane) kurde teraz pytanie jesli faktycznie to jest takie dobre to nie wiem czy spychac sowjego TR'a 120 Extreme? Troche tak z [gluteus maximus] ;/ Thermalright to thermalright a pentagram ;/ to teoretycznie kilka połek nizej ale jesli faktycznie ten pentak jest taki dobry to nie ma sensu trzymac TR'a tylko dla nazwy :)poczekaj na wieksza ilosc testów a pozniej sprzedaj.albo nawet teraz póki cos jest warte :) Edytowane 20 Marca 2008 przez naxt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArC Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 wiadomo, czy są jakieś recenzje tego chodziwa, gdzieś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 no wlasnie, teraz sadze (patrzac na alledrogo) to za 160 PLN samo chlodzenie bym w ciagu jednego dnia sprzedal :) (KUP TERAZ). Bo S-Flex'a to sobie zostawie i zmienie to nie wiadomo co na Pentagramie wlasnie na S-Flex'a i wez badz tu madry. Patrzac na test na egieldzie to obecnie najwydajnisze chlodzenia AC to wlasnie TR 120 Extreme i Noctua ale nie byl brany do testow ten Pentak. W sumie moze sobie go kupie 89 PLN to nie majatek, jak bedzie ok to zostawie i sprzedam TR'a i jeszcze na tym zarobie a jak nie to sprzedam Pentaka za 80 PLN i bede jakies 9 pln w plecy tylko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 W sumie moze sobie go kupie 89 PLN to nie majatek, jak bedzie ok to zostawie i sprzedam TR'a i jeszcze na tym zarobie a jak nie to sprzedam Pentaka za 80 PLN i bede jakies 9 pln w plecy tylkoto jest najlepsze wyjscie ,kup i porównaj ,bedze jasnosc sytuacji :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 (edytowane) Zrob nam test :D btw scythe ninja odpada przy 120? :D Edytowane 20 Marca 2008 przez crash_zero Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 (edytowane) $cREw$ @svende Są szanse na przetestowanie Karakorum na Twoim E2140? Najwcześniej za tydzień, będzie hipotetyczna szansa, realne możliwosci to w ciągu dwóch tygodni. Niestety za dużo zajeć, planów i E2140 nie mam w domu :sad: crash_zero p.s czemu kupujecie ninje za 140 jak za 180 juz macie TR 120ex duzo lepszego? I lzejszego.. ^^Bo Ninja to nadal absolutny highend w full passiv, do tego luż jakby żywa legenda, a nie tylko najwydajniejszy cooler. http://allegro.pl/search.php?string=karakorum&category=2 Jak na razie 3 aukcje 60 60 30 = 150 sztuk dla nas Podstawy maja na pewno takie, tylko czy na pewno sa takie dobre Dwie z tych trzech aukcji oferują coolery różniące sie wyglądem od Karakorum ze strony Pentagrama i mojego Ja mam taki A tu trochę inne (zakończenie heatpipów i kształt blaszek) o co chodzi? Wieczorem screeny i może lepsze rezultaty Phenoma :), tylko zmontuje nawiew na memki edyta: nawiew na memki zmontowany :) chłodzi je Zalman 92mm F2 na 2500rpm, użyłem dwóch kołkow gumowych do zahaczenia za mobacza, punktu podparnia w postaci karakorum i poziomowania pudełkiem zapałek :D Edytowane 20 Marca 2008 przez svende Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu26 Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 Nie wiem czy to to ale ten który ma Svende ma 24miesiące gwary a ten drugi 12miesięcy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 pytanie czy ta inna wersja ma taka samą wydajnosc ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 sa jeszcze w www.cooling.pl i wlasnie takie co ma svende, dzisiaj kolega tam jedzie mi odebrac i jutro przywiezie do pracy ale niestety testy dopiero po swietach bo jutro prosto po robocie wyjezdzam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurczak80 Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 kurczak80 - jeśli e2160 na 1,5v 3400mhz ma 65 stopni na tym pentagramie w stresie to jest chłodniejszy od takiego samego zestawu z freezerem 7pro o 10 stopni a to już jest dużo.Miałem niższe temperatury ale corsair podgrzał proca o 5 stopni po wymianie z Enermaxa liberty 400W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrl Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 Jesli to prawda ze przylegajace HP to taka rewelka to dlaczego tacy giganci jak TR czy Scythe na to nie wpadli? Jesli nie wpadli to wpadna teraz ;).. pare tygodni i wyjdzie pewnie 120 Extreme HP Touch ktory tego malego Pentaka zmiecie ^^.. z drugiej strony nie chce mi sie wierzyc ze na cos tak oczywistego wpadl dopiero teraz Pentek.. http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=255702&st=0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 Może jakies pomysły jak zyskać od 5-10mm w szerokości budy? Bo 150 mm cooler juz bedzie praktycznie dotykał ścianki bocznej a 155 to juz nie zamknę... Czy istnieje możliwość przesunięcia płyty głównej troche bliżej drugiej ścianki żeby zyskać troche dystansu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArC Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 to jest jakiś pomysł...ale widać jak się to skończyło, lekka żenada i pewnie u mnie wyglądałoby to tak samo, więc ta metoda tylko w ostateczności. @svende Mógłbyś zmierzyć wysokość od podstawy do dolnych inów w tym karakorum. bo nigdzie nie ma tych wymiarów podanych... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 @svende Mógłbyś zmierzyć wysokość od podstawy do dolnych inów w tym karakorum. bo nigdzie nie ma tych wymiarów podanych... :)Jutro jest taka szansa, ale zapewne chodzi o ryzyko zasłoniecia slotów pamieci (wchodzenia na radiator NB)? Jeśli dobrze zgaduje intencje pytania, to nie ma takich problemów, tzn, nad pamieciami zostaje ze 3-4mm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArC Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 tak, w tym tkwi moje zapytanie, bo mam na NB załozony wiatraczek o grubości 10mm, co razem z wysokością NB daje jakies ~40mm i ciekaw jestem czy sie wszystko pomieści Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manhunt Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 Niech ktoś zrobi jakieś porównanie czy jak xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 Dobra "Karakula" do mnie przyjechala. Zobaczymy jak to z tym mocawaniem jest i wydajnoscia. Testy po swietach "Karakula" vs TR 120 Extreme + wentyl Scythe S-Flex 1600 obr./min. na procku E2180 @ 8x400 Mhz przy 1.45V z biosu (1.40 real) Testy beda przy Orthosie priorytet 9 i z 2 predkosciami obrotow Max. i ok. 1000 obr./min. (kiedy S-Flex jest wtedy nieslyszalny) Ktory sie okaze wydajnieszy zostanie u mnie w budzie. jesli wygra "Karakuła" to TR 120 Extreme pojdzie na allegro razem z S-Flexem a w nagrode zostanie dopieszczona NOCTUĄ http://www.cooling.pl/noctua-120x120x25-nf...ukt,244198.html no to do zobaczenia po swietach :) i Wesolych Swiat :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 Prawa autorskie <_< :lol2: :lol2: nie no lol, obudowy już się pozbyłem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 ok. 1000 obr./min. (kiedy S-Flex jest wtedy nieslyszalny)Możesz nazwać go wtedy cichym choć i w to wątpię, możesz twierdzic, ze nie przeszkadza, ale nie żartuj o niesłyszalności przy 1000rpm :-| Gdy miałem dobrze wyciszonego kompa to słyszałem wentylator na 650rpm (Scythe UltraKaze) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 Możesz nazwać go wtedy cichym choć i w to wątpię, możesz twierdzic, ze nie przeszkadza, ale nie żartuj o niesłyszalności przy 1000rpm :-| Gdy miałem dobrze wyciszonego kompa to słyszałem wentylator na 650rpm (Scythe UltraKaze) moze sie wyrazilem i nie mialem zamiaru zartowac ale przy 1000 obr./min. akurat w tej obudowie co posiadam jest mniej slyszalny niz we wczesniej posiadanym LBX'ie i nie musze nic skrecac na minimum bo komputer stoi w innym pokoju niz sypialnia w ktorym spie z zona. Wiec sprawy typu passiv, i nic nie slysze oprocz elektroniki w dysku itd. sa dla mnie obce i nie bede do nich dazyl. Przy tych wentylach skreconych na 1000 mam dobry stosunek wydajnosci do ciszy, ktora nikomu obecnym w tym czasie w pokoju nie przeszkadza. Dlatego tak napisalem. Ale faktycznie jak wszystkie przy pomocy panela skreca do ok. 650 obr./min. wtedy komputera "prawie" nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 Disaster3, przetestuj Ultrę i Karakorum na tych samych wentylatorach, jeśli mógłbyś. Tzn. test obu tylko na S-Flex i potem drugi test obu tylko na dostarczonym do kompletu HP-120 Pentagramie. Wydajność obu wentylatorów jest bowiem diametralnie różna, więc mogłoby się okazać, że wyniki są zupełnie nieprzystające. Pozdrawiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manhunt Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 (edytowane) Już z niecierpliwością czekam na ten teścik :] Bo mam akurat 100 zł pod ręką na coolera na CPU :P Pozdro PS. Najbardziej boję się montażu bo nigdy nie wyjmowałem MOBO <wstyd>. Edytowane 21 Marca 2008 przez ManhunT666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 karakorum zamontujesz bez wyciągania mobacza, no chyba ze nie bedziesz mial miejsca na siłowanie sie z nim w gąszczu w małej budzie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...