disaster3 Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 (edytowane) Disaster3, przetestuj Ultrę i Karakorum na tych samych wentylatorach, jeśli mógłbyś. Tzn. test obu tylko na S-Flex i potem drugi test obu tylko na dostarczonym do kompletu HP-120 Pentagramie. Wydajność obu wentylatorów jest bowiem diametralnie różna, więc mogłoby się okazać, że wyniki są zupełnie nieprzystające. Pozdrawiam :) Spoko testy zrobie tak: pentagram + s-flex vs. thermalright + ten sam s-flex (1000 i 1600 obr.) pentagram fabryczny vs thermalright + s-flex (1000 i max obr.) Edytowane 21 Marca 2008 przez disaster3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczuru Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 No ja to jestem mega ciekawy jak to będzie. Bo w sumie poluję na karakorum. Czy możecie zmierzyć jego szerokość od jednej zapinki do drugiej?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArC Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 @ szczuru >> Czy możecie zmierzyć jego szerokość od jednej zapinki do drugiej?? no i ja jeszcze raz prosiłbym o zmierzenie wysokości od podstawy do dolnych finów. bo to jest kluczowe :E Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 (edytowane) no i ja jeszcze raz prosiłbym o zmierzenie wysokości od podstawy do dolnych finów. bo to jest kluczowe :Edokładnie 40mm, mierzone od laminatu Edytowane 21 Marca 2008 przez svende Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczuru Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 No ja i ArC mamy wysokie radiatory na NB... Czy da się trochę poruszać zapinką? Bo w HP-100 dało się nieco poruszać. Bo nie wiem, czy Karakorum wejdzie u mnie na mobo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 Spoko testy zrobie tak: pentagram + s-flex vs. thermalright + ten sam s-flex (1000 i 1600 obr.) I fajnie :) pentagram fabryczny vs thermalright + s-flex (1000 i max obr.)A ciemu nie Thermalright z wentylatorem Pentagrama? Chodzi przede wszystkim o to, żeby porównać wydajność obu przy tych samych obrotach chociaż. A że nie masz wentylatora o zbliżonych obrotach maksymalnych (np. Enermax Warp, Nanoxia, Silverstone FM122 itp.), co ten Pentagram z zestawu Karakorum, to sprawdź może na nim właśnie :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 Czy da się trochę poruszać zapinką? Bo w HP-100 dało się nieco poruszać. Bo nie wiem, czy Karakorum wejdzie u mnie na mobo.Zapinkę można ustawić jakieś 2mm bardziej w jedną lub drugą stronę, pisałem wcześniej , że jest ona jakby "krótsza" niż ząbki koszyka AM2, dlatego możliwosci manewru małe. Listki radiatora można dość łatwo odginać i uzyskać zamiast 40mm jakieś 3mm, może nawet 5mm dodatkowych. Screeny sie właśnie robią:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczuru Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 (edytowane) To czekam. Ale też czekam na szerokość od jednej zapinki do drugiej :lol2: EDIT zapinka w HP-100 jest lekka do zapięcia, stąd może nieco gorszy docisk. Ale Przy Karakorum chyba będę się bał, żeby płyty nie połamać... Edytowane 21 Marca 2008 przez Szczuru Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 Wyniki robione w zamkniętej obudowie, Odpowiednio: cpu: 620rpm wywiew: 650rpm cpu: 990rpm wywiew: 1030rpm cpu: 1400rpm wywiew 1900rpm Wyniki na otwartej obudowie dla 1000rpm na cpu są identyczne jak w zamknietej. Wynik na 600rpm wiadomo jak jest ciepło w srodku wiec tak tylko podałem Szczuru, na długość zapinki poczekasz spokojnie kilka dni, bo chcę sie troche nacieszyć Karakorumem na X4 :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurczak80 Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2008 Svende tak się zapytam jaka masz temperaturę w domu przy testach ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manhunt Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2008 (edytowane) Mam nadzieję że nie będę musiał wyciągać :P Najwyżej :] Trzeba podejmować wyzwania :] PS. Ładne wyniki :) Edytowane 22 Marca 2008 przez ManhunT666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczuru Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2008 Spoko poczekam. I tak swojego Karakorum kupię gdzieś za tydzień-dwa tygodnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2008 Svende tak się zapytam jaka masz temperaturę w domu przy testach ?20st. C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2008 str0g z Egiełdy będzie niedługo testował Karkorum na s775: http://www.egielda.com.pl/forum/index.php?showtopic=11464 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manhunt Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2008 (edytowane) YogiCK, Dzięki za info bo ja mam lga775 :P Więc będę się opierał na tym teście :} PS. Jeszcze pytanko. Czy ta pasta dołączona z coolerem jest bez wątpienia do wymiany czy można jej użyć? Edytowane 22 Marca 2008 przez ManhunT666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2008 Jak zwykle polecam kupno czegoś lepszego, chociażby Ceramique. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manhunt Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2008 Dzięki za pomoc bracie :) Już jestem przekonany, Pentagram Hp-120 AlCu karakorum + Arctic Silver Ceramique :] Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerlath Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2008 jak ktoś robi porównanie, to jako drobny dodatek można by było sprawdzić czy jest istotna różnica przy ułożeniu karakorum- hetpipe'y pionowo i poziomo- wystarczy krótki dodatkowy test w drugim położeniu i już wszystko bedize wiadomo, oczywiście przyjmując że ktoś będzie w budzie testował Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosa64 Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2008 Może i zmiecie... Ale nie zmienia to faktu, że ten Pentagramek starcza póki co do wszystkiego. A to najważniejsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2008 str0g z Egiełdy będzie niedługo testował Karkorum na s775: http://www.egielda.com.pl/forum/index.php?showtopic=11464 Chwilowo Phenom mnie znudził i zakisiłem Karakorum na E2140. Wyników nie podam, bo DFI ICFX, w zależności od sztuki oraz w zależności od steppingu procka podaje rózne brednie. Docisk na LGA jest słabszy niz na AM2, ale i tak bardzo mocny. Finy szybko sie nagrzewały, w przeciwieństwie do Andego, w którym trzeba było ładnych kilku minut tutaj juz po minucie są piersze efekty. W czasie montażu i Demontażu narobiłęm troche fotek, to sobie później zobaczycie gdzie i ile jest miejsca, jakby Wam foty z egiełdy nei starczyły Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2008 (edytowane) http://www.egielda.com.pl/forum/index.php?showtopic=11464 Wyniki sa, nie powalaja. BTW dlaczego jeden rdzen ma 80 a drugi 70? Naprawde jest taka roznica? Wolabym bardziej profesjonalne porownanie no i np 120 ex vs korakorum.. Edytowane 22 Marca 2008 przez crash_zero Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2008 Nie ma takiej rewelacji jak to mówiono przed testami... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2008 (edytowane) jakim cudem svende uzyskał 20 stopni roznicy ? w tescie str0g roznica od 1 do max 10stopni. Edytowane 22 Marca 2008 przez naxt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczuru Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2008 Nawet jeśli taka różnica to i tak Pentagram jest dużo tańszy... Ale to dopiero 2 recki. To stanowczo za mało, aby w pełni ocenić jego wydajność. Czekam też na fotki :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2008 (edytowane) Czary mary, next co popsules ze Twoj post zajmuje pol strony? :D A ktos ma link do porownania ninja cu vs 120 ex? Bo jak mniemam ex 120 to najwydajniejsze chlodzenie na rynku i nie tak drogie bo za 170zl mozna juz dorwac. Edytowane 22 Marca 2008 przez crash_zero Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2008 (edytowane) Czary mary, next co popsules ze Twoj post zajmuje pol strony? :Dno wlasnie nie wiem dlaczego tyle zajmuje :) PS juz naprawione Nawet jeśli taka różnica to i tak Pentagram jest dużo tańszy... Ale to dopiero 2 recki. To stanowczo za mało, aby w pełni ocenić jego wydajność. Czekam też na fotki :lol2:przydało by sie porównanie z Thermalright Ultra-120 Extreme Edytowane 22 Marca 2008 przez naxt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2008 jakim cudem svende uzyskał 20 stopni roznicy ? w tescie str0g roznica od 1 do max 10stopni.To może być wynik tego, o czym napisał wyżej Svende - słabszy docisk do procesora na podstawce LGA775. Przyznam, że mnie trochę martwi plastikowy stelaż opierający się tylko w czterech punktach i wpinany dodatkowo na plastikowe bolce - dopiero na tym wszystkim trzyma się Karakorum przy podstawce LGA775. Za dużo elastycznych elementów mam wrażenie. Gdyby to jeszcze właśnie wyglądało jak w AM2/939, gdzie cała ramka opiera się o laminat, więc i obciążenie przenosi w miarę równomiernie - a tutaj tylko te nieszczęsne cztery punkty mocowania. :-| Poza tym, na ile się zorientowałem na Egiełdzie, to ten cooler jest dość spory. Szkoda, bo spodziewałem się czegoś kompaktowego jak Pentagram HP-100AlCu czy Xigmatek HDT-S1283. :unsure: Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2008 (edytowane) Czy TR 120 eX jest rzecywiscie taki super? http://www.silenthardware.de/reviews/cpu/s...less/index.html http://www.computerbase.de/artikel/hardwar...essorkuehler/4/ Tutaj nie blyszczy wydajnoscia :| za to na egieldzie w wielkim tescie jest najlepszy: http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=3838 Co ja mam kupic :| Edytowane 22 Marca 2008 przez crash_zero Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2008 (edytowane) Czy TR 120 eX jest rzecywiscie taki super? http://www.silenthardware.de/reviews/cpu/s...less/index.html http://www.computerbase.de/artikel/hardwar...essorkuehler/4/ Tutaj nie blyszczy wydajnoscia :| za to na egieldzie w wielkim tescie jest najlepszy: http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=3838 Co ja mam kupic :| Karakorum oczywiscie w koncu 100zł taniej,choc dla mnie dyskwalifikacja za montaz na S775 i brak mozliwosci przynajmniej na mojej płycie AB9 zamontowania w pozycji pionowej tak aby wentyl wypychał powietrze w strone wentyla wyciągowego :-| Edytowane 22 Marca 2008 przez naxt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2008 (edytowane) jakim cudem svende uzyskał 20 stopni roznicy ? w tescie str0g roznica od 1 do max 10stopni.20stopni było w warunkach szczytowych, czyli mocne grzanie i mocny nawiew, w zwykłych warunkach było to 15stopni. Jak kiedyś czas pozwoli to jeszcze raz to stestuję, jeden cooler za drugim. Wpięcie w koszyk na LGA wymagało nieco mniej siły niz przy Ninji pierwszej rev. do AM2 dwie łapy i po kolei trzeba zapinac. Edytowane 22 Marca 2008 przez svende Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...