Skocz do zawartości
Fredek

Pentagram Freezone Hp-100 Alcu Lite

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra tak jak obiecalem....... testy wstepnie zrobione ale...... jak bedziecie jeszcze troche cierpliwi to poczekajcie do jutra. Dlaczego?

Zeby testy byly najbardziej wiarygodne ze wzgledu na to ze w TR 120 Extreme mialem AS5, ktora byla wygrzana natomiast na Karakorum byla polozona na swiezo AS5 i musi sie troche wygrzac, zostawiam wlaczonego kompa na noc i dzien jak pojde do pracy i zrobie testy na karakorum raz jeszcze.

Na dzien dzisiejszy mimo wszystko najwydajniszym chlodzeniem powietrznym jest Thermalright 120 Extreme :) dokladnie. jak sie okazalo przy zdejmowaniu chlodzenia zauwazylem ze niestety (ostatnio to sie zdarza nawet najlepszym) mam troche wypuklal podstawe w TR120 Ex. Daltego te screeny, ktore podam bylyby jeszcze nizsze gdyby podstawa byla rowniutka. Ale nie ma tego zlego bo jak zaraz zobaczycie Karakorum jeszcze na niewygrzanej pascie AS5 i TR120 Extreme z troche krzywa podstawa ida prawie w leb w leb z malym wskazaniem na TR'a. Ale umowmy sie Pentak kosztuje 2x mniej niz TR (dodatkowo do TR'a trzeba dokupic wentyl). wg. mnie Pentak to hit cenowy i bedzie lał po tylkach wiele drozszych chlodzen ustepujac tylko niektorym ale drozszym 2 lub 3 razy. Wiec sami odpowiedzcie czy warto doplacac do TR'a czy Noctua'y. Dodatkowo wentyl zalaczony do pentaka jest naprawde niezly, rozpietasc od 1000 obr do 2150 obr. normalnie wicher w budzie.

Konfiguracja testowa taka jak w sigu ale

Procek ustawiony 8x400Mhz przy 1.450V w biosie

wszystkie wentyle w budzie kontrolowane przez Scythe Kaze Master ustawione na (990-1020 obr./min.) niestety sa drobne wachania na ktore nie mam wplywu.

Tylko wentyl na radioatorze od procka byl kontrolowany przez regulator obrotow od pentaka.

Na TR testowalem jeszcze S-flexa i Noctue P12, ktora dzisiaj kupilem ale roznice sa nie wielkie dlatego nie bede wstawial screenow.

Na TR'a i Karakorum dmuchal wentyl Pentaka z racji tego ze mial najwieksza rozpietasc obrotow. Wyniki zrobione dla predkosci min. czyli ok. 1000 obr./min. , 1530 obr./min. i max. ok. 2130 obr./min.

screeny ponizej

stress - Karakorum + wentyl Pentaka (ok. 1000 obr.) vs stress - TR 120 Extreme + wentyl Pentaka (ok. 1000 obr.)

post-108832-1206658767_thumb.jpg vs post-108832-1206658784_thumb.jpg

stress - Karakorum + wentyl Pentaka (ok. 1500 obr.) vs stress - TR 120 Extreme + wentyl Pentaka (ok. 1500 obr.)

post-108832-1206658821_thumb.jpg vs post-108832-1206658799_thumb.jpg

stress - Karakorum + wentyl Pentaka (ok. 2130 obr.) vs stress - TR 120 Extreme + wentyl Pentaka (ok. 2130 obr.)

post-108832-1206658855_thumb.jpg vs post-108832-1206658843_thumb.jpg

Postaram sie jeszcze jutro zrobic testy na aktualnie zalozonym Karakorum jak wygrzeje sie pasta. Najdziwniejsze jest to ze praktycznie wogle nie ma wplywu na Karakorum zwiekszanie obrotow wentyla.

Dobra i jeszcze jedno, sorry ze tu (to do adminow i modkow) ale jak ktos chetny na tego Panetaka pisac na Prive'a. Kupiony w piatek w www.cooling.pl tylko do testow. Sprzedam za 80 PLN (9 PLN rabatu w stosunku do nowego) Ja zostaje przy 120 Extreme.

Pozdrawiam

disaster3

Edytowane przez disaster3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Moze ktos wie czy Karakorum zmiesci sie do obudowy Modecom Nice II w ktorej siedzi Abit IP35, od laminatu plyty do bocznej scianki 17cm?

Jesli tak to bylbym zaintersowny oferta disastera.

Edytowane przez gti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 stopni to z jednej strony sporo, a z drugiej nie tak znowu dużo. Z pierwszej bowiem strony test odbywał się na dość chłodnym, jak na C2D Pentiumie E - różnica na cieplejszych procesorach może być większa. Poza tym szczególnie w przypadku mocniejszych coolerów 5 stopni to różnica klas. Z drugiej znów strony ten cooler kosztuje 89zł... i tyle w tym temacie.

Dwie uwagi Disaster:

- wygrzewaj procesor minimum pół godziny. Może Ci się wydawać, że temperatury się ustabilizowały, ale stopień-dwa może się różnica w wydajności obu coolerów zmniejszyć/zwiększyć.

- sugerowałbym powtórzyć testy, jeśli masz jeszcze ochotę i czas. W żadnej mierze nie podważam Twoich wyników. Chodzi jednak o sprawdzenie powtarzalności po prostu.

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Moze ktos wie czy Karakorum zmiesci sie do obudowy Modecom Nice II w ktorej siedzi Abit IP35, od laminatu plyty do bocznej scianki 17cm?

Jesli tak to bylbym zaintersowny oferta disastera.

nie mam takiej konfiguracji ale u mnie od laminatu plyty do konca karakorum jest ok. 16,3-16,5 cm. U mnie sie w budzie miesci :)

5 stopni to z jednej strony sporo, a z drugiej nie tak znowu dużo. Z pierwszej bowiem strony test odbywał się na dość chłodnym, jak na C2D Pentiumie E - różnica na cieplejszych procesorach może być większa. Poza tym szczególnie w przypadku mocniejszych coolerów 5 stopni to różnica klas. Z drugiej znów strony ten cooler kosztuje 89zł... i tyle w tym temacie.

Dwie uwagi Disaster:

- wygrzewaj procesor minimum pół godziny. Może Ci się wydawać, że temperatury się ustabilizowały, ale stopień-dwa może się różnica w wydajności obu coolerów zmniejszyć/zwiększyć.

- sugerowałbym powtórzyć testy, jeśli masz jeszcze ochotę i czas. W żadnej mierze nie podważam Twoich wyników. Chodzi jednak o sprawdzenie powtarzalności po prostu.

Pozdrawiam :)

Zgadzam sie w 100%, to moj 1-szy tescik i smierdzi amatorszczyzna :) ale poczekam az mi sie AS5 pod Karakorum wygrzeje i mam nadzieje ze jutro zrobie testy raz jeszcze. dla tych 3 predkosci pod karakorum i jak wypoleruje w Extreme podstawke to i na niej :). Zapuscimy Orthosik'a na 30 min. Druga sprawa nie mam innego procka i niestety tylko na nim moge test zrobic :)

PS. Dobra ide spac bo jutro na 6 do roboty :sad:

Edytowane przez disaster3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla ulatwienia i przedstawienia dokladnie konfiguracji testowej ponizej zdjecie mojej obudowy z rozmieszczeniem wentylatorow wiejacych w obudowie w czasie testu:

post-108832-1206522664_thumb.jpg

1. S-Flex 1600 obr./min. wyciagajacy gorace powietrze na zewn. ustawiony na czas testow na ok 1000 obr./min.

2. S-Flex 1600 obr./min. wyciagajacy gorace powietrze na zewn. ustawiony na czas testow na ok 1000 obr./min.

3. S-Flex 1200 obr./min. wtłaczajacy zimne powietrze do srodka obudowy (wieje na 2xHDD) ustawiony na czas testow na ok 1000 obr./min.

4. S-Flex 1600 obr./min. zamontowany na Accelero S1 chlodzi grafike ale ze wzgledu na swoje rozmiary chlodzenie troche wystaje moze od dolu troszke wiac na chlodzenie procka ustawiony na czas testow na ok 1000 obr./min.

5. S-Flex 1200 obr./min. wiejacy w strone zasilacza ustawiony na czas testow na ok 1000 obr./min.

6. S-Flex 1600 obr./min fanswap w zasilaczu ustawiony na czas testow na ok 1000 obr./min.

7. Wentylator Pentagram na testowanych chlodzeniach wiejacy w zaleznosci od ustawionych obrotow w tescie ok (1000, 1500, 2100 obr./min.)

wieczorem raz jeszcze testy na juz chyba wygrzanej pascie i puszczonym Orthosie na 30 min. na tych 3 predkosciach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 minut to zdecydowanie za mało,30 minut to minimum na wygrzanie procesora,ogólnie to na Noctua NH-U12P skreconym na 700 obrotów miałem lepsze temp na E2160(miałem bo noctua juz nie mam) co tylko potwierdza fakt krzywych podstaw w ThermalRight Ultra 120EX oraz fatalnego docisku przez zr.............e mocowanie.Przydałyby sie testy przy napieciu 1.5V

Karakorum to teraz najlepszy wybór chłodzenia na rynku.Stosunek cena/wydajnosc zabija,konkurencja zaspała :)

Edytowane przez naxt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 minut to zdecydowanie za mało,30 minut to minimum na wygrzanie procesora,ogólnie to na Noctua NH-U12P skreconym na 700 obrotów miałem lepsze temp na E2160(miałem bo noctua juz nie mam) co tylko potwierdza fakt krzywych podstaw w ThermalRight Ultra 120EX oraz fatalnego docisku przez zr.............e mocowanie.Przydałyby sie testy przy napieciu 1.5V

Karakorum to teraz najlepszy wybór chłodzenia na rynku.Stosunek cena/wydajnosc zabija,konkurencja zaspała :)

dlatego napisalem ze dzisiaj na pewno puszcze karakorum na 30 minut Orthosa.

A TR'a zrobie jak tylko wyszlifuje podstawke. Poza tym pod krzyzak mocowania TR'a dalem podkladke z filcu takze daje rade, docisk jest ok ale podstawe musze zeszlifowac zeby byla rowna i przypuszczam ze tempy beda nizsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzis przyszedl do mnie na sklep Pentagram Karakorum;) Właśnie zabieram sie za testy. Porownanie bedzie do Tacensa Gelusa Pro bo aktualnie taki mam na obu zalozony acutake 120mm. Testy zrobie przy max obrotach i min. Pasta to AS5 procek to e2160@ 3ghz 333x9 przy 1,36V. Właśnie zapuszczam orthosa na tacensie jesli macie jakies sugestie co do testu to piszcie :)

post-7554-1206550043_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzis przyszedl do mnie na sklep Pentagram Karakorum;) Właśnie zabieram sie za testy. Porownanie bedzie do Tacensa Gelusa Pro bo aktualnie taki mam na obu zalozony acutake 120mm. Testy zrobie przy max obrotach i min. Pasta to AS5 procek to e2160@ 3ghz 333x9 przy 1,36V. Właśnie zapuszczam orthosa na tacensie jesli macie jakies sugestie co do testu to piszcie

witam. bardzo fajnie ze bedziesz testowa, bo wszyscy na testy czekamy :)

moja sugestja to puścić test na wyższym napięciu z przedziału 1,4 - 1,5 V

wtedy dopiero bedzie można określić prawdziwą wydajność karakorum, i to gdzie plasuje się w stawce... wymiary ma pokaźne ale czy wydjność też ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok sprawdze przy 3,0ghz na 1,36 i na 1,45 oba i jak ktos wczesniej slusznie zauwazyl 7-10min orthosa to zamało. Aktualnie na tacensie po 7 min bylo ok 58st teraz juz 60 :) zobaczymy co dalej. Mysle ze kolo 22 wrzuce wyniki testow z obu przy 1,36 i 1,45 i wszystkie testy po ok 30min.

Tak jak pisalem oba beda testowane na Acutake'u 120tce

Obudowa to Coolermaster 332 w na przodzie na dole 120tka CM'a 5v/w zasilaczu Acutake 12tka 7-8v/ na tyle obudowy tez Acutake 12tka na 5v zamknięta. W pokoju 20 stopni niestety na zyczenie atmosfery nie rozgrzeje :)

Niema testow tacensa przy min obrotach acutake czyli ok 500 obrotow bo komp przy 1,36v po 10min orthosa i 70 stopniach reseta zaliczył:/

A więc Tacens Gelus Pro VS Pentagram Karakorum oba na Acutake 12cm

Max acutake obroty ok 1100-1200 e2160@3ghz 1,36v 60C / 55C

Min acutake obroty ok 550 e2160@3ghz 1,36v reset po 10min / 62C

Max obroty acutake ok 1100-1200 e2160@3,06ghz 1,42v 69C /62C

post-7554-1206569886_thumb.jpg post-7554-1206569862_thumb.jpg

Min acutake obroty ok 550 e2160@3,06ghz 1,42v nie robiłem ;) /69C

zaznaczam ze AS5 pod tacensa byla wygrzana ok miesiaca ;) a pod pentagram jeszcze nie wiec pewnie byłoby 2-3 stopnie w dół:)

Konkluzje? No coz wynikow mozna bylo sie spodziewac Rozmiar i kostrukcja Tower pozwoliła nawet przy mały nawiewie dosc dobrze schłodzic procesor;) Wykonanie same coolera jest duzo lepsze niz np Hp-100 jedynie z mocowaniem moze byc problem bo faktycznie jesli plyta ma gniazda ramu i NB za blisko socketu to pentak poprostu nie wejdzie. Pozatym hmm 89zł i jak napisał Labovsky TYLE w tym temacie:)

wszystkie fotki z testow i pare zdjec tutaj http://picasaweb.google.com/got3nn/Pentagram

Edytowane przez got3n

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

super, byłoby świetnie... czekamy :ploom: przy testach zapisz tez jaka jest temperatura otoczenia. Czy robisz test w zamkniętej budzie i czy masz jakies dodatkowe wentyle w środku?

aha, mozesz tez sprawdzić zarówno tacensa, jak i karakorum na tym samym wentylu, nap oba na tym od karakorum, lub oba na tym acutake'u

Edytowane przez ArC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak pisalem oba beda testowane na Acutake'u 120tce

Obudowa to Coolermaster 332 w na przodzie na dole 120tka CM'a 5v/w zasilaczu Acutake 12tka 7-8v/ na tyle obudowy tez Acutake 12tka na 5v zamknięta. W pokoju 20 stopni niestety na zyczenie atmosfery nie rozgrzeje :)

A ja mam prośbę możesz zrobić 2 zdjęcia chłodzenia założonego na płytę glówną tą gigabyte co masz w podpisie. Jedno z bliska okolice NB i mosfetów, drugie okolice NB i ramów. Myślę nad takim chłodzeniem do swojej p35-ds3l a boje się że zachaczy o radiator NB i ramy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

disaster3 - dla porównania pokaże moje temperaturu na e2160 3420mhz realne napięcie 1,42v - cooler to oczywiście Freezer 7pro pwm na 2600rpm

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...f67c9aed12.html

ps myślałem że Karakorum będzie lepszy :-)

Edytowane przez CKM18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

crash_zero - Karakorum jest dobry , ale nie jest to też nie wiadomo co, weź pod uwagę to że ja mam w freezerze wiatrak 9cm , a nie 12cm a to różnica, niue wspominając już o dużo mniejszym radiatorze.

wracając do tematu jak składałem kompa jakieś 2 miesiące temu jeszcze ich nie było a szkoda bo też bym go kupił , a teraz jak już mam porównanie to w tej cenie szukałbym raczej używanego Scythe Infinity lub Mugena - lepsza wydajność za praktycznie te same pieniądze - tylko boję się tych słabych zapinek w Scythe :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CMK18 trzeba też patrzeć, że Karakorum nie reaguje praktycznie na zmianę obrotów wentylatora (w pewnym, szerokim, przedziale), czego o freezerze nie można powiedzieć. Tym bardziej 2,6k obr/min to jakaś masakra musi być. Ja przy 2,2k nie mogłem przy kompie wysiedzieć :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przemekbydgoszcz - tak szczerze to mam ponad 2600obr czasami nawet 2700 :-) i powiem Ci tak : jak orthosa puszczałem na całą noc to oprócz Freezera na ponad 2600obr chodziło 4 wiatraki na ponad 1600obr i spokojnie spałem :-P , teraz tylko w stresie lub w grach ustawiam mu 2600rpm , a tak do netu itp to lata sobie na 1200obr.

crash_zero - kup sobie używane Infinity jak dobrze poszukasz to wyrwiesz za 80-90zł z przesyłką na pewno będzie lepsze od Karakorum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przemekbydgoszcz - tak szczerze to mam ponad 2600obr czasami nawet 2700 :-) i powiem Ci tak : jak orthosa puszczałem na całą noc to oprócz Freezera na ponad 2600obr chodziło 4 wiatraki na ponad 1600obr i spokojnie spałem :-P , teraz tylko w stresie lub w grach ustawiam mu 2600rpm , a tak do netu itp to lata sobie na 1200obr.

crash_zero - kup sobie używane Infinity jak dobrze poszukasz to wyrwiesz za 80-90zł z przesyłką na pewno będzie lepsze od Karakorum

@crash_zero

powodzenia w szukaniu w takiej cenie napewno znajdziesz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

got3n dzięki za zdjęcia o radiaxy na mosfetach i NB się juz nie boję tylko mam pytanie nie przeszkadza ten wiatrak na Karakorum jak jest od strony ramów jesli pamięci są w żółtych slotach bo nie widziałem dobrze na zdjęciu. Da się założyć pamięć do 1 zółtego slotu od strony CPU lub do 1-szego czerwonego? Będę wdzięćzny za info.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi