Puchacz1 Opublikowano 14 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2006 (edytowane) Witam mam taki problem. Moj komputer ma konfiguracje : Zasilacz ToPower P5 U12 400W MOBO Prokomp P4XFCU Procesor Intel Celeron 2.6 GHz Otóż problem wygląda następująco. Wchodzę do biosa i chcę zmienić napięcia na procka z defaultowego 1.5V na 1.6V ponieważ chcę go troszki podkręcić(nawet więcej niż troszki:D) . Niestety zmieniam w Biosie na 1.6V i nic dalej mam 1.5V. Górna granica podkręcalności mojego procka na standardowym napięciu to tylko 2.9GHz a chcę DUŻO więcej. Jak ten problem rozwiązać. Może macie jakieś pomysły bo mi się już skończyły :( Temat ten był już na forum Tweak.pl ale tam nie zabardzo wiedzieli jak mi pomóc więc szukam pomocy tutaj i oczekuję, że znajdzie się jakiś dobry człowiek który powie co jest nie tak i co trzeba zrobić:). a tak na marginesie dostałem chyba jakiś fajny model procka ponieważ przy wykręceniu go na 2.9GHz praktycznie wogóle się nie grzeje (przyrost temperatury BARDZO niewielki). Radiator poprostu prawie zimny a ładnie i mocno przylega do procka (pasta oczywiście jest)Wszystko chłodzi standardowy coller (jakiś za 10 zł :D) z jakimś aluminiowym radiatorem(oczywiście mówimy tu o pracy w stresie !) Edytowane 14 Listopada 2006 przez Puchacz1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 14 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2006 (edytowane) a tak na marginesie dostałem chyba jakiś fajny model procka ponieważ przy wykręceniu go na 2.9GHz praktycznie wogóle się nie grzeje (przyrost temperatury BARDZO niewielki). Radiator poprostu prawie zimny a ładnie i mocno przylega do procka (pasta oczywiście jest)Wszystko chłodzi standardowy coller (jakiś za 10 zł icon_biggrin3.gif) z jakimś aluminiowym radiatorem(oczywiście mówimy tu o pracy w stresie !) Jak nie zmieniałeś napięcia to nic dziwnego że temperatura sie nie zmienia, podnoszenie fsb nie zwiększa w jakimś znacznym stopniu temperatury, dopiero zmiana napięcia ją podnosi Edytowane 14 Listopada 2006 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz1 Opublikowano 14 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2006 (edytowane) no dobra ale powiedz mi dlaczego tak sie dzieje, że nie mogę podnieść tego napięcia ! czyżby przypadek był beznadziejny ?. a może pomoże wymiana MOBO? może jakieś opinie ? :) Edytowane 14 Listopada 2006 przez Puchacz1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2006 To że nie można to zapwne wina mobo. Zmiana mobo na jakieś markowe i sprawdzone zapewne załatwi ten problem. Tylko to są koszty a zyski mogą tego nie zrównoważyć. Rozejrzyj się raczej za jakimiś modami do tej mobo, może da się oszukać jakoś kontroler napięcie, żeby myślał że proc potrzebuje wiecej na default. Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 aktualizacja biosu moze pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
florek41 Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 Ta "płyta" tylko udaje że jest płytą główną :lol2: to mobo to jakiś shit :), moja obecnie chyba leży pod łóżkiem :D, padła po ~2 miesiącach działania z podkręconym procem (o 200 mhz) :), więc lepiej zapomnij o większym podkręcaniu.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz1 Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 eh wiem ale narazie nie mam kaski na nic innego chyba, że fundniesz ?;D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
florek41 Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 :D gdyby była kasa.... :P P.S Uważaj na kondensatory, bo potrafią fajnie strzelać :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...