Skocz do zawartości
Puchacz1

Brak Zmiany Napięć

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam taki problem. Moj komputer ma konfiguracje :

Zasilacz ToPower P5 U12 400W

MOBO Prokomp P4XFCU

Procesor Intel Celeron 2.6 GHz

Otóż problem wygląda następująco. Wchodzę do biosa i chcę zmienić napięcia na procka z defaultowego 1.5V na 1.6V ponieważ chcę go troszki podkręcić(nawet więcej niż troszki:D) . Niestety zmieniam w Biosie na 1.6V i nic dalej mam 1.5V. Górna granica podkręcalności mojego procka na standardowym napięciu to tylko 2.9GHz a chcę DUŻO więcej. Jak ten problem rozwiązać. Może macie jakieś pomysły bo mi się już skończyły :(

Temat ten był już na forum Tweak.pl ale tam nie zabardzo wiedzieli jak mi pomóc więc szukam pomocy tutaj i oczekuję, że znajdzie się jakiś dobry człowiek który powie co jest nie tak i co trzeba zrobić:).

a tak na marginesie dostałem chyba jakiś fajny model procka ponieważ przy wykręceniu go na 2.9GHz praktycznie wogóle się nie grzeje (przyrost temperatury BARDZO niewielki). Radiator poprostu prawie zimny a ładnie i mocno przylega do procka (pasta oczywiście jest)Wszystko chłodzi standardowy coller (jakiś za 10 zł :D) z jakimś aluminiowym radiatorem(oczywiście mówimy tu o pracy w stresie !)

Edytowane przez Puchacz1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tak na marginesie dostałem chyba jakiś fajny model procka ponieważ przy wykręceniu go na 2.9GHz praktycznie wogóle się nie grzeje (przyrost temperatury BARDZO niewielki). Radiator poprostu prawie zimny a ładnie i mocno przylega do procka (pasta oczywiście jest)Wszystko chłodzi standardowy coller (jakiś za 10 zł icon_biggrin3.gif) z jakimś aluminiowym radiatorem(oczywiście mówimy tu o pracy w stresie !)

Jak nie zmieniałeś napięcia to nic dziwnego że temperatura sie nie zmienia, podnoszenie fsb nie zwiększa w jakimś znacznym stopniu temperatury, dopiero zmiana napięcia ją podnosi

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobra ale powiedz mi dlaczego tak sie dzieje, że nie mogę podnieść tego napięcia !

czyżby przypadek był beznadziejny ?.

a może pomoże wymiana MOBO?

może jakieś opinie ? :)

Edytowane przez Puchacz1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To że nie można to zapwne wina mobo. Zmiana mobo na jakieś markowe i sprawdzone zapewne załatwi ten problem. Tylko to są koszty a zyski mogą tego nie zrównoważyć. Rozejrzyj się raczej za jakimiś modami do tej mobo, może da się oszukać jakoś kontroler napięcie, żeby myślał że proc potrzebuje wiecej na default.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta "płyta" tylko udaje że jest płytą główną :lol2:

to mobo to jakiś shit :), moja obecnie chyba leży pod łóżkiem :D, padła po ~2 miesiącach działania z podkręconym procem (o 200 mhz) :), więc lepiej zapomnij o większym podkręcaniu....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi