Skocz do zawartości
romek-o

Gigabyte 945p-s3 I Goodram 533

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam nastepujący problem, ostatnio nabyłem na allegro za 100 zł 1 kostke goodrama 533 ddr2, ku mojej (przedwczesnej) uciesze pamięć okazała się być na kościach microna d9 (d9dcq), pamięć pod dosem działa ok, zero zawieszek i błedów nawet pod oc (800 mhz) - testowałem długo memtestem.

Probowalem zainstalować na mojej nowej platformie nowego windowsa xp (stara instalacja ze sterami od nforce'a 3 nie chciała działać,), po włączeniu instalatotora, sformatowaniu dysku, skopiowaniu instalacji na dysk i ponownym uruchomieniu komputera instalator windowsa się zawiesza i wywala blue screeny (powtarza się kilka różnnych kodów błędu, czytałem o nich na stronie m$ i po częsci moga być one spowodowane ramem.

Czy to możliwe że to wina połączenia kości microna z moją płyta gigabyte'a , kupiłem gigabyte'a bo był tani (dałem 200 zł za miesięczną płyte z gwarancją) i w przyszłości mogę włożyć tam C2D, moj konfig jest w podpisie, zasiłka jest wporządku, karte graficzną i procka sprawdzałem - też są ok.

już nie mam siły, jutro max pojutrze przyjdzie do mnie 1 gb buffalo select (mam nadzieje że będa na jakichś [ciach!]ianych kostkach - broń boże nie na micronach), chetnie bym zostawił tego goodrama ale jak to on powoduje te błędy to bede zmuszony go sprzedać (chętnie bym go zostawił i kupił jakies asusa p5b ale nie mam na takie rzeczy kasy a ten gigabyte mi styknie, pd 805 spokojnie leci na 3,6 ghz a nawet na 4,0 pod dosem.

Czy moje problemy to wina połączenia d9 i gigabyte'a ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem, że też jednym z problemów jakie miałem to czy kości Goodrama będą działać na tej płycie głównej. Okazało się, że działają tylko, że to nie sa Microny D9. Oficjalnie ta płyta główna nie obsługuje prawdopodobnie żadnych pamięci Goodrama, więc to może być twój problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi