raven_ns Opublikowano 14 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2006 (edytowane) Witam mam do napisania programik który odczytuje z pliku txt coś takiego "1+1 2+4 3*1 7*2 8/2„ Oraz po naciśnięciu jakiegos tam przycisku w rich.textboxie zapisuje cos takiego: 1+1 = 2 2+4 = 6 3*1 = 3 7*2 = 14 8/2 = 4 Co nastepnie nalezy zapisac do pliku txt Przyciski odczytu i zapisu mam już oprogramowane a wyglądają mniej wiecej tak : Odczyt: if ( this.openFileDialog1.ShowDialog()== DialogResult.OK) { System.IO.StreamReader odczyt = new StreamReader( this.openFileDialog1.FileName); this.richTextBox1.Text = odczyt.ReadToEnd(); odczyt.Close(); } }Zapis: if ( this.saveFileDialog1.ShowDialog() == DialogResult.OK) { System.IO.StreamWriter zapis = new StreamWriter( this.saveFileDialog1.FileName); zapis.WriteLine(this.richTextBox1.Text); zapis.Close(); } Jednak w porównaniu z obliczeniami jest to małe piwo – mam pomysł aby sprawdzać kolejne znaki w poszukiwaniu Entera – jeżeli wiecie może jaka jest funkcja odpowiedzialna za sprawdzanie zgodności znaków z kodem ACII to pilnie proszę o jakąś pomoc :) pozdrawiam Ps : Znalazłem jedynie ze ENTER w ASCII ma nr 13 ;) Edytowane 14 Listopada 2006 przez raven_ns Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haquim Opublikowano 14 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2006 Witam mam do napisania programik który odczytuje z pliku txt coś takiego "1+1 2+4 3*1 7*2 8/2„ Oraz po naciśnięciu jakiegos tam przycisku w rich.textboxie zapisuje cos takiego: 1+1 = 2 2+4 = 6 3*1 = 3 7*2 = 14 8/2 = 4 Co nastepnie nalezy zapisac do pliku txt Przyciski odczytu i zapisu mam już oprogramowane a wyglądają mniej wiecej tak : Odczyt: if ( this.openFileDialog1.ShowDialog()== DialogResult.OK) { System.IO.StreamReader odczyt = new StreamReader( this.openFileDialog1.FileName); this.richTextBox1.Text = odczyt.ReadToEnd(); odczyt.Close(); } }Zapis: if ( this.saveFileDialog1.ShowDialog() == DialogResult.OK) { System.IO.StreamWriter zapis = new StreamWriter( this.saveFileDialog1.FileName); zapis.WriteLine(this.richTextBox1.Text); zapis.Close(); } Jednak w porównaniu z obliczeniami jest to małe piwo – mam pomysł aby sprawdzać kolejne znaki w poszukiwaniu Entera – jeżeli wiecie może jaka jest funkcja odpowiedzialna za sprawdzanie zgodności znaków z kodem ACII to pilnie proszę o jakąś pomoc :) pozdrawiam Ps : Znalazłem jedynie ze ENTER w ASCII ma nr 13 ;) Po co ? Nie lepiej użyć ReadLine() . Potem z powstałego stringu wyłuskać operator i 2 liczby ? PS: Kod ENTER w ASCII ma nr 13 (Unix) lub 13,10 Windows Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 14 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2006 ConsoleKeyInfo key = Console.ReadKey();int code = key.GetHashCode();string name = key.Key.ToString();; code przedstawia kod klawisza w ASCII name to nazwa wciśniętego klawisza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven_ns Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2006 A mam pytanko w jakiej bibliotece zawiera sie ConsoleKeyInfo(The type or namespace name 'ConsoleKeyInfo' could not be found (are you missing a using directive or an assembly reference?) ponieważ wyrzuca mi sie na tym :) z gory thx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2006 (edytowane) Polecam nauczyć się korzystania z MSDN: http://search.msdn.microsoft.com/search/de...=ConsoleKeyInfo http://msdn2.microsoft.com/en-us/library/s...olekeyinfo.aspx Znajduje się w przestrzeni nazw System. .NET Framework Supported in: 3.0, 2.0 Możesz mieć starą wersję frameworka. Edytowane 15 Listopada 2006 przez The_Structor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven_ns Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2006 Polecam nauczyć się korzystania z MSDN: http://search.msdn.microsoft.com/search/de...=ConsoleKeyInfo http://msdn2.microsoft.com/en-us/library/s...olekeyinfo.aspx Znajduje się w przestrzeni nazw System. .NET Framework Supported in: 3.0, 2.0 Możesz mieć starą wersję frameworka. Niestety mam wersje Framweworka 1.1 :( jest moze jeszcze jakas inna opcja jak zrobić ten programik ? Co polecacie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2006 Zainstaluj se dot-neta 2.0 i vizual csharp 2005 i bendzie gitara. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...