thermalfake Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2006 Otóż mam konkretną sprawę. Chodzi mi o możliwość używania VoiP poprzez Neo. Dzisiaj dzwoni do mnie konsultantka i chce mi wcisnąć liveboxa. Pomyślałem sobie, że do samego używania netu mi nie potrzeba tego shitu. Same z nim problemy, często się wiesza, znam ten temat z autopsji - mój kuzyn go ma i ciągle coś jest nie tak. No i kwestia opłat a i tak urządzenie jest zwracane. Za ten abonament można sobie kupić prosty router z modemem adsl'a i mieć spokój. Obecnie mam Linksysa WAG354G. No ale kobieta zaczęła dalej nawijać, weszła w temat dzwonienia z liveboxa używając VoiPa. Dostaje się własny numer, taryfa 12 groszy za minutę z naliczaniem sekundowym. Pomyślałem sobie nieźle. Ale zaraz ... to samo mogę mieć teraz używając Skype'a albo StuntVoipa (chyba nie pomyliłem nazwy aplikacji). W sumie zależy mi żeby bardziej korzystali z tego rodzice niż ja. Wiem, że są specjalne telefony, wyglądają tak samo jak zwykłe, które wpina się w peceta. Niestety są drogie, ale to można przeboleć, szybko się zwróci. Nie wiem czy mój obecny router nie będzie wymagał zmiany na takiego, który korzysta z tej technologii. W grę będzie wchodzić dopięcie kolejnego telefonu i być może w przyszłym czasie coś jeszcze dojdzie. Ale wtedy to już centralka na bank musi być. Obecnie koszty od tepsy to powyżej 200zł za neta 512, rozmowy i abonament. Jeszcze pozostaje wymóg rozdzielenia neo od telefonu stacjonarnego bo nie mam ochoty płacić dalej abonamentu 42zł jeśli nie będę z niego korzystał. Wiem, że weszła/wejdzie taka ustawa nakazująca tepsie rozdzielenie usługi neostrady od zwykłego telefonu. Więc mam pytanie jaki będzie potrzebny upgrade sprzętu żeby użyć tej technologii, i czy wogóle da się zrezygnować ze stacjonarnego a zostawić sobie neo - trzeba wyjść od tego założenia bo jak nie to pomysł psu na budę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igomako Opublikowano 21 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2006 wiec - generalnie jedyna pozytywna rzecz to to ze dostajesz gratis co miesiac 2gb transferu ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruido Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 i z tego co czytalem po przekroczeniu limitu miesiecznego nie przycina do 256, a nie 32 B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thermalfake Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 Problem rozwiązałem olewając tepsę. Dokupiłem bramkę VoIP z możliwością wpięcia dwóch telefonów analogowych nawet o róznych numerach i konfigurowalnych kontach dla każdego z nich. Bramkę wpiąłem do routerka jako urządzenie sieciowe, nadałem adres ip, odblokowałem potrzebne porty, wpisałem dane providera. Zdecydowałem się na zagranicznego internetcalls (grupa betamax), mają 4 miesięczny okres dzwonienia na stacjonarne w kraju (lokalne i międzystrefowe) i zagranicą (stacjonarne) za friko oraz komórki w cenie około 65 groszy, po tym okresie na stacjonarne tylko 5 groszy za minutkę. Wykupiłem abonament za 10 euro+VAT płacąc paypalem a tym samym omijając pośredników, którzy chcą 65 zeta za zrobienie przelewu. Jutro pierwszy test i jeśli wszystko bedzie dobrze to uda się zaoszczędzić sporo grosza a tepsa i tele2 dostaną figę z makiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryken Opublikowano 25 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2006 no to fajnie zrobiles a numer wlasny publiczny dostaniesz zeby do ciebie tez moglli dzwonic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thermalfake Opublikowano 27 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2006 Witam po dłuższej przerwie (shit, to prawie tydzień) spowodowanej awarią na linii usługi neostrada (jak zwykle tepsa). Na razie numerku publicznego nie mam, taka możliwość będzie za pewien czas (według jednego z polskich pośredników betamax'u), jeszcze zobaczę ile będzie kosztować wykupienie, ale w sumie raczej mi to nie przydatne bo chcę tylko dzwonić z voip'a a rozmowy przychodzące odbierać normalnie. Jeśli będzie darmowy to być może wezmę, z pewnością w sieci będzie można dzwonić za darmo. Konta można śmiało zaprogramować tak żeby rozpoznawały prefixy przy wpisywaniu numerów (dial plan coś a'la wyrażenia regularne) co jest świetnym rozwiązaniem, w tepsie jest to uciążliwe. Mozna także wpisywać numery pod dowolne klawisze, coś w rodzaju książki lub blokować dowolne numery (tepsa żąda opłaty za takie operacje). Jakość rozmowy tez jest super. Ogólnie polecam dla wszystkich co dostają duże rachunki z tepsy (ja średniomiesięcznie płacę powyżej 200zł) i mają dostęp do szybkiego łącza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...