semprini1 Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2006 Witam za parę dni kupuję kompa. Głównie do projektowania stron, obróbki grafiki,ale fajnie tez by bylo w cos zagrac. Sprzęt będę chciał mocno podkręcić (bo skoro jest juz kasa na niego to trzeba dobrać dobrze, zeby sie nie okazalo,ze np zasilacz wymięka, albo pamięci).Tak więc proszę o opinie KONIECZNIE z podaniem przyczyny dlaczego tak a nie inaczej. A nie np wez Asusa,bo to dobre plyty. Mój zestaw: 1. Proc: Core 2 Duo E6300 - ok 700 zł (albo 790 za selekta na 3.2GHz - czy wogóle warto?) 2. Płyta: Miał być Gigabyte DS3 (ale ma problem z OC na niektorych pamieciach na mikronach D9 a to te z koleji najlepiej się kręcą) - ok 550 zl ,ale chyba bedzie Asus P5B Delux - 665 zl (taki bez wifi :D) 3. Pamięć: 2 kostki 1 GB Corsair 667 CL5 (wybieram takie które się sparują) - 750 zł (bardzo fajna cena, ale obawiam się, że będę musiał wziąć jakieś Geile Ultra 667 CL4 za ok 300 zl wiecej, zgadza sie? Jakie pamięci polecacie, nie muszą być jakies super hiper,ale zeby nie ograniczały OC tego kompa 4. Grafa: X1950 PRO 256 (nie wiem jeszcze jakiej firmy,ale chcialbym Powercolora) - 750 zł, albo 7900GTO MSI 512 MB za 990 zł, która ma lepszy stosunek ceny do wydajnosci wg Was? 5. Dysk 2x Seagate ST3250620AS 250GB sATA II 16MB Raid 10. ok 600 zł 6. Chłodzenie Arctic Freezer 64 PRO (chyba pasuje co ? :P) 7. Mysz i klawa tania jakas bo mi zostanie z mojego kompa , podobnie jak obudowa. 8. Zasiłka: Jakie jest całkowite minimum,zeby ten sprzęt pociągnał? Chief 450W wystarczy czy musi być coś z podwójną linią 12V jak Topower? jesli tak to jaki zasilacz? Topower 400W to juz tak na styk prawda? 9. Monitor: NEC 20.1' panoramka WGX2 S-IPS 2010zł Proszę o opinię, głównie na temat pamięci, w zasadzie śledzę temat wyniki testów itp już od dawna ale z pamięciami jeszcze nie jestem za bardzo obcykany. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tAgAn Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 chlodzenie ac freezer 64 pro jest na amd a nie na intela wiec nei moze pasowac ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
semprini1 Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 UPS :D, myslalem ze bardziej uniwersalne jest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShaDiQ Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 7900GTO MSI 512 MB za 990 zł Jak za tą cenę ten GTO to ja lecę pop pożyczkę do banku i biorę odrazu 10 :lol: W tej cenie na pewno jej nie dostaniesz :wink: DS3 gryzie się tylko z GR :wink: . Na G.skill'ach i innych leci bardzo ładnie (wiem z doświadczenia :rolleyes: ). Zestaw jak najbardziej OKej. Te pamiątki nie ograniczą OC cpu jeśli je ładnie wykręcisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 chlodzenie ac freezer 64 pro jest na amd a nie na intela wiec nei moze pasowac ...Ale jest coś takiego jak Arctic Cooling Freezer 7 PRO, który jest praktycznie taki sam jak 64Pro i pasuje pod s775 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
semprini1 Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 No tak się składa, że GTO mam w tej cenie, co nie znaczy, że za tyle go sprzedam :> Jeśli masz możliwość sprawdź w Action tam po tyle są, przynajmniej kumpel mówił,ze za tyle jest mi w stanie zalatwic. Faktycznie - okazało się, że trzeba wziąć Freezera 7 PRO :) Głupia pomyłka :P Jeśli procek miałby iść na 3000 MHz to potrzebuje na pamięciach 860MHz prawda ? Przy mnożniku x7 dla E6300. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 Co do zasilacza to huntkey 400W, w zenfiście jest dostępny, nie z takimi konfiguracjami sobie radził ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
semprini1 Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 hmm, jest lepszy od Topowera 400W? a co sądzisz o zasilaczach Yesico. są w Proline, a tam mam blisko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
semprini1 Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 A jak wypada moduł Wi-Fi w asusie P5B Delux ? da radę jak go ustawię w domu w pokoju na górze sięgnąć do pokoju na dole sygnał, czy raczej siła sygnału tego jest mizerna ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAT83 Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 No tak się składa, że GTO mam w tej cenie, co nie znaczy, że za tyle go sprzedam :> Jeśli masz możliwość sprawdź w Action tam po tyle są, przynajmniej kumpel mówił,ze za tyle jest mi w stanie zalatwic. Faktycznie - okazało się, że trzeba wziąć Freezera 7 PRO :) Głupia pomyłka :P Jeśli procek miałby iść na 3000 MHz to potrzebuje na pamięciach 860MHz prawda ? Przy mnożniku x7 dla E6300. 7900GTO w actionie już niema, ostatnio co sprawdzałem był w incomie ale tez widze, ze poszły wszyskie. Jezeli masz dostep do actionu to weź sobie 7900GS palita za 620zł (kręci się bardzo ładnie), a gdy stanieje dx10 to wtedy wymienisz na cos mocnieszego od 7900gto za podobna kase - ja tak zrobiłem pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
semprini1 Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2006 no tez ostatnio sprawdzalem to GTO, to niestety stara cena jak jeszcze były, pewnie jak znow będą to juz bedzie ok 1100 :/. 7900GS palita tez nie jest zły, teraz mam palita 6800GS na AGP, i trochę wyje powyzej 40% obrotów a u CIebie jak jest z głośnością 7900GS? pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAT83 Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2006 no tez ostatnio sprawdzalem to GTO, to niestety stara cena jak jeszcze były, pewnie jak znow będą to juz bedzie ok 1100 :/. 7900GS palita tez nie jest zły, teraz mam palita 6800GS na AGP, i trochę wyje powyzej 40% obrotów a u CIebie jak jest z głośnością 7900GS? pozdrawiam Dzieki nowemu chłodzeniu od gainwarda jest wyjatkowo cichy w 2D - praktycznie go nie slychać 60%, w 3D zalezy jak sobie ustwaisz 80% jeszcze znosnie a przy 100% to go już slychac :) (ogulnie karta sie zbytnio nie grzeje w stresie max to 45-50*C) - jest na tym samym poziomie głośności co galaxy 7900gs zelman. Jesli chodzi o stosunek ceny do wydajnosci to palit 7900gs jest najlepsztm wyborem. pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
semprini1 Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2006 Hmm, muszę przyznać, że ten Palit wygląda na rozsądny wybór. Co prawda teraz mam kasę na wydanie,a potem trzeba będzie zaoszczędzić :),Niedługo powinien być wysyp kart opartych na G80, ale zanim będzie więcej gierek to z pół roku trzeba będzie zaczekać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misioman Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2006 Co do tego 7900gto od msi: http://sklep.gral.pl/preview/MSI/GeForce79...DVIPCI-E_92.php Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShaDiQ Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2006 Czy wy ludzie jesteście ślepi ?! Pisze jak byk, że niedostępny :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
semprini1 Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2006 hehe, no :) niedostępny kto miał fuksa i kasę to się wcześniej załapał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmen Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 hehe, no :) niedostępny kto miał fuksa i kasę to się wcześniej załapał W sumie spoko zestawik,ale ja bym pomyślał już o lepszym chłodzeniu artic może nie dać rady po oc tego procka.Rozejrzyj się za czymś konkretniejszym np http://www.allegro.pl/item140146581_scythe...r_wydajny_.html pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ower_lolek Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 Hmm w tej cenie to bym pomyślał na 8800GTS jak do grania , a i całkiem tanie są Coler Mastery za 230 zł można mieć solidne 500 wat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmen Opublikowano 20 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2006 Hmm w tej cenie to bym pomyślał na 8800GTS jak do grania , a i całkiem tanie są Coler Mastery za 230 zł można mieć solidne 500 wat.Ta 8800 Gts kosztuje ok 1400zł ;) W stosunku do 7900 różnica rzędu 600zł-sporo.Moim zdaniem teraz nie warto się ładować w nowości,lepiej poczekać aż sprzęt stanieje,i potem ewentualnie takowy nabyć. Również jedna bardzo ważna kwestia-po co dopłacać 600zł aby zobaczyć zamiast 200fps 500fps? Różnica spora,ale i tak jej nie zauważysz ;) pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
semprini1 Opublikowano 20 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2006 lukmen masz rację. Zanim pojawią się gierki na DX10 to karty z serii 8000 bedzie można dostac w sensownych cenach. Jeśli chodzi o OC procka to pisałęm do pewnej osoby z forum, która zajmuje się selekcją procków i pisał mi,ze do tego proca w zupełności wystarczy Arctic. W zasadzie mógłbym sobie kupić 2 GB wypaśnej pamięci, 8800GTS tylko nie widzę za bardzo sensu. p.s. GTS za 1400 zł ? Brzmi nieźle, ale jednak tyle kasy za karte graficzną to przegięcie:). Kapa, że muszę tego kompa kupić teraz, bo jakbym miał wybór to bym poczekał jeszcze z 4 miesiące minimum. Obecnie mam dylemat czy kupić 2GB pamięci Corsair Value Select za 750 zl czy 1GB w dualu jakichś wypasów Geil Ultra np, albo Patriot LLK ,pewnie za ok 550 zl, ale jak widzę te ceny pamięci teraz to mi się nóż w kieszeni otwiera Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 20 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2006 Również jedna bardzo ważna kwestia-po co dopłacać 600zł aby zobaczyć zamiast 200fps 500fps? Różnica spora,ale i tak jej nie zauważysz ;) pozdr Tutaj zupełnie nie masz racji ( i jest wiele osób myślących jak Ty ). Nie chodzi o to aby mając 200 fps mieć 500 fps. Chodzi o to aby w nowych grach przy rozdzielczości naszego panelu ( 1680x1050 - 1920x1200 - 2560x1600 ) z AA + AF , przy wysokich detalach gry mieć nie 20 fps tylko 50fps - gdzie różnica jest ogromna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
semprini1 Opublikowano 20 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2006 No i juz pierwszy zakup sprzetu zrobiony : Scythe Ninja, + Zasilacz Tacens Valeo Smart 480 W podkładka pod mysze i ślizgacze :> czekam tylko aż przyjdzie do mnie soft i kupuję resztę kompa x1950PRO ciezko dostać ciągle, pojawiają sie na allegro, ale w sklepach gdzie mam bezpośredni dostęp kiepsko. Trzeba dać ok 780 zl, a za 660 mam Palita 7900GS, moze się skuszę na niego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
semprini1 Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 ok, cały zestawik już gotowy, jeszcze tylko czekam na zasilacz i Ninję :D Proc: E6300 Mobo: Gigabyte DS3 RAM: 2x1GB Gail Ultra 667 CL3 Grafa: Asus x1950 PRO Dysk: 2x Seagate 250 SataII 16MB NCQ Zasilacz Tacens Valeo Smart 480 buda: zostaje Thermaltake Soprano z obecnego kompa cooler: Scythe Ninja Obawiam się jak te pamięci pójdą na tym Gigabycie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misioman Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 Pamięci pójdą dobrze. Mam 2x512 geil ultra i chodzą mi na ds3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
semprini1 Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 A do ilu je wykręciłeś ? Problem polega nie na tym, że nie chodzą, ale ze się nie kręcą za dobrze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...