Mateoosh Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 (edytowane) Problem dość nietypowy jak na forum komputerowe, ale w końcu to ośla. :> Do rzeczy. Mam długie (~50cm), gęste i raczej grube włosy. Chcę je ściąć, ale szkoda mi, żeby poszły do śmietnika, wolałbym żeby się komuś jeszcze przydały. Najbardziej chciałbym je oddać rzeczywiście potrzebującym (np. dzieciom, które przez poparzenia skóry na głowie nie mogą mieć własnych). I teraz sedno sprawy - wie ktoś jak wygląda procedura oddania włosów organizacjom, które się zajmują przeszczepami itp? Zaznaczam, że chcę oddać a nie odsprzedać. Nie mam żadnego pojęcia w tej kwestii, mój kolega google też za dużo mi nie pomógł. Z góry dzięki za konkretne odpowiedzi. Może coś w tym stylu, ale w polsce. http://www.locksoflove.org/ Edytowane 16 Listopada 2006 przez Mateoosh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 (edytowane) heh, wydaje mi sie ze wlosy bez cebulek (sciete) nadaja sie co najwyzej na wlosie do pedzelkow ;) ale specem nie jestemNieprawda. Mozna np. sprzedac na peruki. Czy i jak mozna w Polsce oddac na przeszczepy nie wiem - najprosciej bedzie napisac maila do kogos kompetentnego :P (dzial kontakt na stronach dot. przeszczepow, na stronach dot. peruk tez pewnie beda wiedzieli). Edytowane 16 Listopada 2006 przez und3r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p1Ck3r Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 ja bym je chętnie przygarnął, choć łysy nie jestem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neo_x Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 lol.... ale tych tematow roku sie wysypuje :P :P :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jin* Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 Co dokladnie widzisz smiesznego w tym temacie Neo? Ze chce komus bezinteresownie pomoc? A co do scietych wlosow to napewno mozna je sprzedac na "przedluzanie" (nie wiem jak ten zabieg sie nazywa ;] ) wlosow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 (edytowane) wystaw je na allegro, tam można sprzedać wszystko :D zrobisz sobie reklamę i podarujesz komuś za free Edytowane 16 Listopada 2006 przez kucyk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnes Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 (edytowane) Na przeszczep potrzebne są włosy razem z cebulkami, czyli ze skórą. Podziwiam oddanie dla idei. Ja włosy chętnie bym oddała, ale ze skórą głowy ciężej byłoby się rozstać. Edytowane 16 Listopada 2006 przez Agnes Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 Agnes, racja. Trochę się dziś doedukowałem. Wychodzi na to, że jedyne co mogą zrobić ze ściętych włosów to peruka. Sprawdziłem parę kontaktów i dowiedziałem się, że te peruki pójdą na normalną sprzedaż. Dlatego chciałbym znaleźć jakąś polską organizację charytatywną w stylu Locks Of Love (www.locksoflove.org), która zadba o to by perukę dostał ktoś najbardziej potrzebujący. Jak na razie nikt nic nie wie, próbuję dalej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neo_x Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 Co dokladnie widzisz smiesznego w tym temacie Neo? to ze takie wlosy to tylko na peruke nadaja.. troche wlosy bez cebulek za bardzo rosnac nie beda chcialy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 Boki zrywać. ;] Cała polska czyta dzieciom. ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TEUSZ Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 Jakby ktoś chciał obcięty paznokieć z dużego palca u nogi o długości ok 1cm (hodowany pod gipsem) to oddam go w dobre ręce, najlepiej kucharza ze stołówki sejmowej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...